ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΧΙΟΣ : Τον τελευταίο μήνα υπάρχει έντονη ανησυχία στους συμπολίτες μας και πολλά παράπονα με θέμα την κτηματογράφηση των περιοχών του νομού μας που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Το κτηματολόγιο είναι χρήσιμο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνει αλλά υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε και να δώσετε λύση.
1. Ο περιορισμένος χρόνος (μόλις τρεις μήνες για τους κατοίκους της Ελλάδας και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού) στον οποίο καλούνται οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους και ο φόβος και η φημολογία ότι αν δεν γίνει μέσα στα χρονικά όρια που έχουν θέσει θα χάσουν την περιουσία τους.
2. Η πληθώρα εγγράφων που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Εκτός των τίτλων ιδιοκτησίας που πρέπει να καταθέσουν για κάθε κτίσμα ή χωραφάκι (στην καλή περίπτωση που έχουν αποκτηθεί με συμβόλαιο), πρέπει να συμπληρωθούν και 3 διαφορετικά έντυπα για κάθε ακίνητο. Ο εντοπισμός δε των χωραφιών σε χάρτες παλιούς και μέσα από το κομπιούτερ με όρια και συντεταγμένες  θέλει να είσαι άριστος γνώστης χρήσης του κομπιούτερ, διαφορετικά πρέπει να γίνει από κάποιον μηχανικό με το όποιο κόστος.
3. Το σοβαρότερο θέμα είναι το οικονομικό  σε μια δύσκολη οικονομική εποχή για όλους μας. Σας εξηγώ από προσωπική εμπειρία.
Ζητούν 35 ευρώ για την δήλωση αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα, είναι 35 ευρώ για κάθε ακίνητο (και ας είναι ερείπιο ή 10 τ.μ. ή απλά οικόπεδο) και κάθε δικαίωμα.
Αν το σπιτάκι που έχεις στο χωριό (που όλοι γνωρίζουν ότι στα καστροχώρια μας άλλος έχει το πάνω και άλλος το κάτω) που σου έδωσαν οι γονείς σου και έχει αποκτηθεί σε διαφορετικά συμβόλαια είναι άλλα 35 ευρώ, αν κράτησαν την επικαρπία θα πληρώσει και ο κάθε επικαρπωτής για το δικαίωμα του επίσης 35 ευρώ.
Οι άνθρωποι που μένουν στα χωριά έχουν και μια αποθήκη  και ένα κελάρι και ίσως ένα κοτέτσι οπότε είναι άλλα 3Χ35.
Τα δε χωράφια που όπως λένε μας κάνουν χάρη και πληρώνουμε 2Χ35 για όσα χωράφια και να έχει κάποιος είναι άλλο ένα ψέμα. Είναι 2Χ35 ευρώ για αυτά που σου έδωσε ο κάθε γονιός, αν δε τύχει 2 από αυτά να βρίσκονται στα όρια με διπλανό χωρίο (δεδομένου ότι τα κτηματολογικά όρια δεν είναι σαφή) τότε έχεις άλλα 2Χ35,αν δε κάποιος παππούς είναι από διπλανό χωριό και σου έχει αφήσει 2 χωραφάκια είναι άλλα 2Χ35 και πάει λέγοντας.
Έχουμε φθάσει σε 13Χ35=455  δεδομένου ότι θα φτιάξεις μόνος σου τα χαρτιά και δεν ζητήσεις βοήθεια ειδικού.
Ζητούμε την ενημέρωσή σας από το γραφείο κτηματογράφησης και την παρέμβασή σας, δεν είναι δυνατόν  αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μείνει στα χωριά μας και τα κρατάνε ζωντανά, αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου που κάνουν  την δύσκολη και επίπονη δουλειά του αγρότη να τους ταλαιπωρούμε και να τους υποχρεώσουμε να πληρώσουν 500 και περισσότερα ευρώ όταν η αγροτική σύνταξη είναι 300 ευρώ.
Είμαι στη διάθεσή σας για ενημέρωση και επεξήγηση των ανωτέρω.
 

ΓΡΑΦΕΙ: Η Πρόεδρος ΕΝ.ΚΑ ΧΙΟΥ
 
Κορακάκη Ξένια
 
 

Latest..

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΥΡΝΙΑ ΤΗΣ &.ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΞΙΩΝ&. ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΧΙΟΣ : Την πρώτη φουρνιά υποψηφίων ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Ανεξάρτητος και Υπερκομματικός Υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, Κ. Τριαντάφυλλος. Αρκετά από τα πρώτα ονόματα που … [Read More...]