Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος; «Έγκριση πιλοτικού ελληνικού έργου LIFE IP, 14,2 εκατομμυρίων ευρώ, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»

ΙΚΑΡΙΑ: Όσον αφορά τα βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά του ΎΠΕΝ στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο Αν. ΎΠΕΝ ανέφερε ότι το 2016 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, συγκροτήθηκε και ήδη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, δημιουργήθηκαν προδιαγραφές περιφερειακών σχεδίων, είναι ήδη σχεδόν έτοιμα τρία περιφερειακά σχέδια προσαρμογής και έχει αρχίσει η εκπόνηση αρκετών υπολοίπων. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και για αυτό θα ζητήσει ειδική συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών.

Ορισμένα από τα πιλοτικά έργα που θα υλοποιήσει το έργο LIFE-IP AdaptInGR στις τρεις Περιφέρειες και στους πέντε Δήμους που συμμετέχουν στο έργο αφορούν τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης ακτών, σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων, πρόληψη δασικών πυρκαγιών και διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.

Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η δημιουργία πλατφόρμας όπου θα δίνονται αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων και οδηγοί για την ενσωμάτωση του κλιματικού ρίσκου σε έργα και λειτουργίες της κοινωνίας μας, επεξεργασία δεικτών για την ποσοτικοποίηση των φαινομένων, καθώς και εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης δυναμικού.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αν. ΎΠΕΝ, αφού ευχαρίστησε και ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, τόνισε ότι δεν πρέπει και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ σε άσκοπες ή εικονικές χρηματοδοτήσεις”. “Δεσμευόμαστε να πιάσουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις, γιατί είναι πόροι που έχουν προέλθει από την κοινωνία και πρέπει να επιστρέψουν σε αυτήν το συντομότερο”.

Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου), και οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΎΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
2

Latest..