Απάντηση σε δημοσίευμα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

ΙΚΑΡΙΑ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 04-09-2018
Δελτίο Τύπου
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαιρετίζει τη μετατροπή του «Ελεύθερου Τύπου» σε χιουμοριστικό έντυπο, ένα είδος που έλειπε από τον ημερήσιο Τύπο.
Μόνο ως αστείο μπορεί κανείς να εκλάβει το σημερινό ρεπορτάζ και τους τίτλους που πασχίζουν να υποστηρίξουν πως η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης συνιστούν αρνητική εξέλιξη.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει ότι οι αμοιβές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επεκτάθηκαν με εύρος: για τις τράπεζες 833€ – 1684€, τα γραφεία τουρισμού 800€ – 1404€, τα ναυτιλιακά πρακτορεία 930€ – 2232€ και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις 1023€ – 2134€, είναι χειρότερες από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
Το μόνο πρόβλημα με το χιουμοριστικό ρεπορτάζ είναι ότι μπορεί να το πιστέψουν τα στελέχη της ΝΔ που ανταλλάσσουν γραμμή με την εφημερίδα και να μετατρέψουν τις θέσεις του κόμματός τους σε σενάριο επιθεώρησης.
Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ θα επιμείνει στη σοβαρή νεοφιλελεύθερη γραμμή της, που διατύπωσε καθαρά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας τον Μάιο στη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β., όπου χαρακτήρισε «προβληματικό συνδυασμό» την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, δηλώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν».
Σε κάθε περίπτωση, ως Υπουργείο Εργασίας έχουμε υποχρέωση να χαλάσουμε την πλάκα του «Ελεύθερου Τύπου» και να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη πως ότι απεύχονταν έχει συμβεί.
Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι γεγονός και ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ώστε να διεκδικούν και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Latest..

ZHTOYN ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΙΟΣ : Ζητούν την αμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. Αναλυτικά η επιστολή τους: Στις 8 του … [Read More...]