Βίτσας: Δε θα δημιουργηθούν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

ΛΕΣΒΟΣ: Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι δε θα δημιουργηθεί άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου, ενώ τόνισε ότι η Μόρια αποσυμφορείται.
«Δεν σκεφτόμαστε να υπάρχει και άλλο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είτε στη Λέσβο είτε στα άλλα νησιά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει βούληση για δημιουργία άλλων κέντρων καθώς και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμβλυνσης των προβλημάτων που υπάρχουν στα νησιά και κυρίως στη Μόρια της Λέσβου.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να κλείσει το Κέντρο στη Σάμο (και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο) και να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι — ωστόσο, που, όπως είπε ο υπουργός συνδέεται μεν με τις ροές, αλλά «πρέπει να φτάσουμε στο σημείο μηδέν», «εκεί δηλαδή που θα αντιστοιχείται η δυναμικότητα του ΚΥΤ με τους ανθρώπους που θα διαμένουν σε αυτό». Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι σήμερα στη Μόρια βρίσκονται λιγότεροι από 7.500 άνθρωποι, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα αποχωρήσουν άλλοι 1.030 άνθρωποι.
«Προτιμώ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου παρά να φτιάχνουμε συνέχεια Κέντρα. Εκτός από την Σάμο, όπου το Κέντρο ήταν για 700 ανθρώπους και το οποίο θα κλείσει, τα άλλα είναι αρκετά μεγάλα», εξήγησε ο κ. Βίτσας και δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρώνεται η ταχεία διαδικασία παροχής ασύλου (η πρώτη και δεύτερη εξέταση ασύλου) σε 90 μέρες.
Στιγμιότυπα από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Μόριας.© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS / SOOCΒίτσας: Μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική ΕλλάδαΟ υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε ότι μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αποφάσεις ασύλου, κατά 50% οι επιδόσεις, που ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, και πλέον συναποφασίστηκε δύο Επιτροπές να ασχολούνται μόνο με τα νησιά, ενώ μόλις έρθουν οι καινούργιες (επιτροπές) στις 15 του μήνα, να έχουμε Επιτροπές μόνο για την Λέσβο και καθένα από τα υπόλοιπα νησιά. «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα φτάνουμε στο να έχουμε πάρει όλους τους ανθρώπους, που έχουν αυτή τη στιγμή άρση του γεωγραφικού περιορισμού», είπε χαρακτηριστικά.Όπως πάντως σημείωσε ο κ. Βίτσας, «στο βαθμό που δεν υπάρχει ένα σχέδιο ανακατανομής του βάρους στην Ευρώπη, αυτή η διαδικασία για τις πέντε χώρες πρώτης υποδοχής (Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος) έχει κοντά ποδάρια» και προσέθεσε πως ένα νέο μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι η Κύπρος, η οποία μπορεί μεν να έχει έναν μικρό αριθμό (μικρότερο από τη Μόρια) αλλά δυσβάσταχτο για την χώρα και τις υποδομές της.
Επιπλέον, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι στόχος είναι αφενός να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές. «Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο» είπε και για να γίνει αυτό αντιληπτό ο κ. Βίτσας ανέφερε το παράδειγμα με την Γερμανία, κατά το οποίο, δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, έχουν επιστραφεί μόλις δύο άνθρωποι.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε ότι η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σάμο και στη Λέσβο είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή. Παραθέτοντας τους λόγους, οι οποίοι διαμόρφωσαν την κατάσταση, ο κ. Βίτσας είπε ότι είναι οι αυξημένες ροές του 2018 (κατά 50% περισσότερες στα νησιά το καλοκαίρι του 2018), επίσης το γεγονός ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς Βορρά (ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είτε μετεγκατάστασης, είτε μεταφοράς) όπως και το ότι μια σειρά προγραμματισμοί από την άνοιξη του 2018, καλύφθηκαν από τις πολύ αυξημένες ροές του Απριλίου, από τον Έβρο.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε πάντως ότι η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Σάμο και στη Λέσβο είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2016 από τον Έβρο πέρασαν 3.300, το 2017, 5.500, και το 2018 έως τώρα περίπου 12.000 άνθρωποι.
Πρόσθεσε δε, ότι το 2017 μετακινήθηκαν εκτός Λέσβου 4.365 άνθρωποι, ενώ μέχρι στιγμής το 2018, μετακινήθηκαν 5.441, και μόνον τον μήνα Σεπτέμβριο μετακινήθηκαν 2.214 άνθρωποι από την Λέσβο.
Από την Μόρια — είπε ο υπουργός — πήραμε 2.200 άτομα, (τον Μάιο ήταν 2.000) τώρα είναι λιγότεροι από 7.500 και μέχρι τις 15 του μήνα θα πάρουμε άλλους 1.030 από εκεί και θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα ώσπου να φτάσουμε στο σημείο «μηδέν».
Τέλος, δίνοντας τα στοιχεία αυτά, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να εκφράσει τον φόβο του διότι «μας παρακολουθούν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες των διακινητών».

Latest..