Β. Αιγαίο: Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά

ΙΚΑΡΙΑ :
Τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης», είπε και πρόσθεσε: κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι» φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 φορές επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η απάντηση επί του ελληνικού αιτήματος για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 32 νησιά του ΒΑ Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς». Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. ύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Άκης Αθανασόπουλος, το ζήτημα αναμένεται να διασαφηνιστεί πριν τις γιορτές.
Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.
ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ-ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
 

«Κλείδωσε» η αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων

Για τα κοινωνικά επιδόματα, η συμφωνία προβλέπει, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τη διάθεση το 2018, 315 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 40%, ενώ  40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς-Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά
Συμφωνία επήλθε στα ενεργειακά για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το τέλος του 2018. Σε δοκιμή για το ενδιαφέρον της αγοράς θα περιληφθούν άμεσα οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. με τον Γιώργο Σταθάκη να τονίζει ότι θα ισχύσουν μέτρα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η απόκτηση εξολοκλήρου της Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής εξαγοράζοντας το 49% της Shell.
Στο φορολογικό πεδίο το πράσινο φως δόθηκε για μείωση των προστίμων που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου ή σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων.
Η κοινή δήλωση των θεσμών
Με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) αναφέρθηκαν στη συμφωνία.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.
Να σημειωθεί ότι το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε πως θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγησητο διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «καλά τα νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και σημειώνοντας, πως «τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
 
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος
 
Αναστασία Σπυριδάκη
 
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr
 
The post Β. Αιγαίο: Σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Latest..

Συμμετοχή Δήμου Λέσβου στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος για την ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης «Smart Cities

ΛΕΣΒΟΣ: Πραγματοποιήθηκε στις 30/11/2017 με επιτυχία η εναρκτήρια συνάντηση της πράξης «Ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνης πόλης σε Δήμους της Κύπρου, της Κρήτης και του Βορείου … [Read More...]

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΧΙΟΣ : Νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε ελαφρύ τροχαίο στην πόλη. Προφανώς από κακό υπολογισμό τα δύο οχήματα ακούμπησαν μεταξύ τους.       … [Read More...]

«Έρανο» για την αμοιβή των δικηγόρων ξεκινά η οικογένεια της 19χρονης από τη Μυτιλήνη με την κοκαΐνη στο Χονγκ Κονγκ

ΛΕΣΒΟΣ: «Έρανο» για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να καλυφθεί η αμοιβή των δικηγόρων που θα υπερασπιστούν τη 19χρονη που συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ να μεταφέρει 2,5 κιλά κοκαΐνης … [Read More...]

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΧ

ΧΙΟΣ : Η Ε.Τ.Α.Χ. Α.Α.Ε. ΟΤΑ με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της θα προσλάβει έναν Πολιτικό Μηχανικό και έναν Οικονομολόγο. -Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη … [Read More...]