Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη μηλιά και την αχλαδιά

ΙΚΑΡΙΑ :

Τεχνικό Δελτίο για την προστασία της μηλιάς και της αχλαδιάς από ασθένειες , από τον Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ 
Διαπιστώσεις:
Τα μέτρα που συνιστώνται παρακάτω, στοχεύουν στη σοβαρή μείωση μέχρι και πλήρη καταστολή της παραγωγής των ασκοσπορίων που δημιουργούν τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη Άνοιξη.
Λόγω της ευκολίας μεταφοράς των ασκοσπορίων με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, τα μέτρα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε όλα τα δενδροκομεία μιας περιοχής.
Οδηγίες:
1. Αφαίρεση με κλάδεμα και κάψιμο των προσβλημένων από το προηγούμενο έτος βλαστών. Ψεκασμός, λίγο πριν την έναρξη πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο, εμποδίζει το σχηματισμό περιθηκίων και την παραγωγή ασκοσπορίων. ή
2. Συγκέντρωση και κάψιμο ή παράχωμα των φύλλων των δένδρων (όπου είναι δυνατόν) , μόλις ολοκληρωθεί η πτώση τους ή ψεκασμός με διάλυμα ουρίας στα πεσμένα φύλλα.
Μπορεί επίσης να γίνει ψεκασμός των δένδρων με σκευάσματα ουρίας, λίγο πριν την έναρξη της πτώσης των φύλλων, που ευνοεί την μετέπειτα αποσύνθεση τους στο έδαφος.
Σε αυτή την περίπτωση να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, για την αποφυγή δημιουργίας τοξικότητας .
ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ
Οδηγίες:
Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων, με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος.
Τα προσβεβλημένα τμήματα να καίγονται, γιατί διαφορετικά θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου.

Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατ. από τον κορμό).
Όπου υπάρχουν έλκη να καθαριστούν μέχρι να βρεθεί υγιές ξύλο, στη συνέχεια να γίνει επάλειψη με Φοσετύλ-αλ και από πάνω άσπρη μπογιά.
Σημάδεμα με κορδέλα των δένδρων που παρουσίασαν συμπτώματα και όταν κλαδευτούν (τέλος χειμώνα) να μείνουν τελευταία. – Κατά το κλάδεμα ή καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς με εμβάπτιση σε οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5%. Άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα σε όλα τα κτήματα (και σε εκείνα που δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα).

ΨΥΛΛΑ (ΑΧΛΑΔΙΑ)
Οδηγίες:
Να γίνει επιμελημένος ψεκασμός στην έναρξη της πτώσης των φύλλων. Ο ψεκασμός να γίνει μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα, με καλή διαβροχή των δένδρων. Φυτ/κά προϊόντα: Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Χλωρπυριφός μεθύλ.
ΣΕΖΙΑ
Οδηγίες: Οι προσβολές εντοπίζονται κυρίως στο κορμό και στη βάση των βραχιόνων των δένδρων.
Θανάτωση των προνυμφών μηχανικά (με χρήση σύρματος) όπου είναι εφικτό.
Επέμβαση με χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος για την Σέζια στα προσβεβλημένα τμήματα, με σκοπό την θανάτωση των προνυμφών του εντόμου.
Φυτ/κά προϊόντα: Μπέτα συφλουθρίν.
ΖΕΥΖΕΡΑ
Οδηγίες :

Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και βραχιόνων (η προσβολή φαίνεται από τα περιττώματα των προνυμφών)
Θανάτωση των προνυμφών μηχανικά (με χρήση σύρματος).
Η επέμβαση εναντίον της ψύλλας μπορεί να μειώσει τις υπάρχουσες προνύμφες του εντόμου.

Φυτ/κά προϊόντα: Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Χλωρπυριφός.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ
Οδηγίες:

Απομάκρυνση και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή.
Τοποθέτηση κομματιών κυματοειδούς χαρτιού γύρω από τους κορμούς αρκετών δένδρων του οπωρώνα και καταστροφή τους στην συνέχεια, για την θανάτωση των προνυμφών πριν νυμφωθούν.

ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ 
Οδηγίες: 
Συνδυασμένη καταπολέμηση με τα υπόλοιπα έντομα.
Φυτ/κά προϊόντα: Δελταμεθρίν, Μπέτα συφλουθρίν, Χλωρπυριφός.

 
Αναδημοσίευση από : https://www.neapaseges.gr
 
The post Γεωργικές προειδοποιήσεις για τη μηλιά και την αχλαδιά appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Latest..

Έρχονται αλλαγές στην αλιεία

ΙΚΑΡΙΑ : Κατά την ομιλία του με θέμα την αλιεία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στην εκδήλωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη … [Read More...]

H ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΜΕΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΙΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΧΙΟΣ : Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ, συγχαίρει θερμά τους αθλητές του ΦΟΒ, Χριστόφορο Μερούση για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα … [Read More...]

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ 59 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ

ΧΙΟΣ : Σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του Ποταμιού ζητούν 59 μέλη του κόμματος, τα οποία διαφώνησαν με τις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη, θέτοντας θέμα ηγεσίας.   Στο κείμενό τους … [Read More...]

210 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ

ΧΙΟΣ : Συνελήφθησαν συνολικά διακόσια δέκα 210 άτομα για διάφορες υποθέσεις και ειδικότερα: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 1 άτομο Για ληστεία : 4 άτομα Για κλοπές-διαρρήξεις: … [Read More...]