Δεν θα υπάρχει επικεφαλής για Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων στις εκλογές – Αλλαγή ζητά το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου

ΛΕΣΒΟΣ:
Αλλαγή στο τρόπο εκλογής του Προέδρου Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων προέκυψε από στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Το Δίκτυο Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου ζητά να μην γίνει αυτή η αλλαγή, διότι δεν θα υπάρχει υποψήφιος επικεφαλής συνδυασμού για τις Κοινότητες στις Δημοτικές Εκλογές.
Η επιστολή του Δικτύου στο Υπουργείο Εσωτερικών:
Τροπολογία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις Κοινότητες.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Με έκπληξη παρακολουθήσαμε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, την αλλαγή που θα επέλθει στον τρόπο εκλογής του Προέδρου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων όπου, καθ’ ερμηνεία της εξαγγελίας σας, δεν θα υπάρχει επικεφαλής συνδυασμού Κοινότητας , αλλά συνδυασμοί χωρίς επικεφαλής, τέσσερις μόνο μήνες μετά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Αυτό πρακτικά θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, ξεκινώντας από το πιο απλό που είναι η ευθύνη συγκρότησης και κατάθεσης συνδυασμού έως τους ενδοπαραταξιακούς διαξιφισμούς που ενδέχεται να διαστρεβλώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα , αφήνοντας στο περιθώριο ανθρώπους που θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες με την ψήφο τους.
Επειδή ως Δίκτυο Κοινοτήτων τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας των ψηφοδελτίων των κοινοτήτων από τους κεντρικούς Δημοτικούς συνδυασμούς, μετείχαμε στην διαβούλευση του Κλεισθένη εκθέτοντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής τις απόψεις μας ως προσκεκλημένοι του Υπουργείου Εσωτερικών, θεωρούμε πως η εισαγωγή μιας τέτοιας ρύθμισης θα οξύνει τα φαινόμενα συνδιαλλαγής και θα αποθαρρύνει τη συμμέτοχη στα ψηφοδέλτια μεγάλης μερίδας πολιτών, στο πιο υγιές ίσως κύτταρο της Δημοκρατίας μας , την Κοινότητα.
Αφού λοιπόν σας καλέσουμε να μην προχωρήσετε στην εξαγγελθείσα ρύθμιση, προτείνουμε είτε να παραμείνουν ως έχουν οι διατάξεις του Κλεισθένη με τη διατήρηση των επικεφαλής τοπικών παρατάξεων βελτιώνοντας την ώστε άμεσα ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού στην κοινότητα να εκλέγεται πρόεδρος (λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 40%), είτε να επεκταθεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο σε μεγαλύτερες κοινότητες και πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, προτάσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και συνδιαλλαγής.
Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και βοήθεια προκειμένου ο θεσμός της Κοινότητας να λάβει εξέχουσα θέση στο αυτοδιοικητικό στερέωμα , όπως ακριβώς του αξίζει.
Με εκτίμησηΠροκόπης ΣινάνηςΣυντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

Latest..