Εξαιρετικές εντυπώσεις για το Κασκαβάλι Λήμνου σε «τυφλή» δοκιμασία κίτρινων τυριών από όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας την 2η θέση!

ΛΗΜΝΟΣ:

Άνθρωποι που αγαπούν και ψάχνουν τη γευστική απόλαυση, σε μια ‘τυφλή’ αξιολόγηση δέκα κίτρινων τυριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έγινε στη Θεσσαλονίκη υπό την καθοδήγηση ειδικών, βαθμολόγησαν 2ο το Κασκαβάλι Λήμνου της εταιρίας Χρυσάφη.
Ασυνήθιστα για έναν χώρο κρασιού αρώματα βουτύρου και γάλακτος, ψητού αρνιού, ξηρών καρπών, άγριων χόρτων των βουνών, μαζί με άλλα πιό γνωστά όπως καραμέλα, καπνός, ξερά χόρτα, δέρμα, λουλούδια, πλημμύρισαν ένα βράδυ του καλοκαιριού την κάβα WINEHOUSE στη Θεσσαλονίκη.
Αιτία μια εξαιρετική βραδιά γευσιγνωσίας τυριών και ταιριάσματός τους με το κρασί. Οι διοργανωτές τόλμησαν για πρώτη φορά, ‘τυφλή’ γευσιγνωσία-αξιολόγηση τυριών και κόντρα ανάμεσα σε πέντε ελληνικά και πέντε ξένα κίτρινα σκληρά πρόβεια τυριά.
Με την καθοδήγηση του ειδικού δημοσιογράφου στα τρόφιμα και μελετητή των τυριών Τριαντάφυλλου Πετκανόπουλου και του οινολόγου Ανέστη Χαϊτίδη, οι φίλοι της κάβας που παρευρέθησαν, γνώρισαν το τυρί από μια άλλη διάσταση και ανακάλυψαν ένα καινούργιο κόσμο απόλαυσης.

Έλαβαν μέρος, σχεδόν όλα τα γνωστά πρόβεια τυριά της Ελλάδας και του κόσμου. Από την Ελλάδα δύο Γραβιέρες, μια κρητικιά και μια ηπειρώτικη, δύο κίτρινα τυριά (Λέσβος και Λήμνος) και ένα ελληνικό Πεκορίνο. Από το εξωτερικό ήταν δύο ιταλικά Pecorino, το ισπανικό Manchego, ένα πρόβειο Εγγλέζικο (στην τεχνοτροπία του Cheddar) και το περίφημο – πολλές φορές πρώτο τυρί του κόσμου – γαλλικό Ossau Iraty, από τα Πυρηναία. Όπως διαπιστώνει κανείς, δοκιμάστηκαν τυριά από νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές, στεριανά και βουνίσια, τα οποία χάρισαν στους συμμετέχοντες αξιολογητές όλη την παλέτα γεύσεων και αρωμάτων.  

Το σημαντικό ήταν η γνώση και η ανακάλυψη και όχι ο ανταγωνισμός.
Ωστόσο, η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν το γεγονός ότι στην άτυπη αυτή τυφλή αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν ένα ελληνικό τυρί, το Κασκαβάλι Χρυσάφη από την Λήμνο, στη 2η θέση.
Ευχάριστη γιατί τα σχεδόν άγνωστα και απόντα από τις διεθνείς αγορές ελληνικά τυριά είχαν να ανταγωνιστούν, διάσημα ξένα-Κολοσσούς με πολύ μεγαλύτερους χρόνους παλαίωσης.

Μολονότι στην πρώτη 5άδα αξιολογήθηκαν τέσσερα ξένα τυριά και ένα μόνο ελληνικό (1ο ήταν το Manchego), η ποιότητα των ελληνικών τυριών ήταν εξαιρετική και όπως συμφώνησαν όλοι, στο ξεκίνημά τους είναι ίσως καλύτερα από τα ξένα, αλλά υστερούν στην παλαίωση.   

Τα τυριά αξιολογήθηκαν με οδηγό το ακόλουθο διάγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς, την όψη, την υφή μάζας και κρούστας, τα αρώματα και φυσικά τη γεύση, την επίγευση, την τυπικότητα και την ισορροπία.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Latest..