ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

ΧΙΟΣ : Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου στον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιό, αναφορικά με το μεταφορικό ισοδύναμο. Αναλυτικά η επιστολή:

Χαιρετίζουμε την έναρξη της διαβούλευσης αναφορικά με την θεσμοθέτηση της αρχής του μεταφορικού ισοδυνάμου που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών .
Μας βρίσκει σύμφωνους η φιλοσοφία υπολογισμού του όπως περιγράφεται , δεδομένου ότι ουσιαστικά στοχεύει στην διασφάλιση ίσης μεταχείρισης –όσον αφορά το κόστος μεταφοράς- των νησιωτικών κοινοτήτων με αυτές τις ηπειρωτικής χώρας.
Ωστόσο επειδή συχνά ελπιδοφόρες δράσεις αποτυγχάνουν επειδή δεν είναι ορθά σχεδιασμένος ο τρόπος εφαρμογής τους επισημαίνουμε τα εξής :

                  Η πλατφόρμα που θα εκπονηθεί πρέπει να είναι φιλική προς τον τελικό χρήστη και να μη συνεπάγεται επιπλέον γραφειοκρατικό   βάρος (είναι αντιληπτό ότι πολλές νησιωτικές επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερα συχνότατες παραλαβές ή αποστολές φορτίων)
                  Η πίστωση στον τελικό δικαιούχο της «διαφοράς» που θα προκύπτει από το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να γίνεται τάχιστα
            Πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι τιμές των προϊόντων δεν θα «ενσωματώσουν» το μεταφορικό ισοδύναμο εις βάρος του τελικού καταναλωτή. Με άλλα λόγια θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι τιμών και να συγκρίνονται οι τιμές των βασικών αγαθών που πωλούνται στα νησιά με αυτές που πωλούνται στην ηπειρωτική χώρα.
             Για στατιστικούς λόγους θα μπορούσαν να συλλεχθούν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τα συνολικά στοιχεία που αφορούν τα φορτία που μετακινήθηκαν από και προς τα νησιά μέσω μεταφορικών εταιρειών κατά το προηγούμενο έτος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.
 

 
 
 
 
 
 

Latest..

Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Σάμου : Για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της Σάμου στις 16/3/2018

ΙΚΑΡΙΑ: (Ο συνδυασμός που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.) Για την Πανεκπαιδευτική Απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Μάρτη και τη συνέχιση της πάλης!Χαιρετίζουμε τη νέα μαζική συμμετοχή μονίμων … [Read More...]

Στους διάσημους ο Λημνιός νέος παίχτης του Survivor Σώζων Παλαίστρος- Δείτε τον στον πρώτο του αγώνα! (βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Ο Σώζων Παλαίστρος από σήμερα Κυριακή,  είναι και επίσημα νέος παίχτης στο παιχνίδι επιβίωσης Survivor, μιας και βρίσκεται ήδη μια βδομάδα στον Άγιο Δομίνικο … [Read More...]

Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [19/03/18]

ΙΚΑΡΙΑ: - Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον αποκλεισμό κατοίκων των … [Read More...]