Επιτάσσεται η περιοχή Καράβα για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο

ΛΕΣΒΟΣ:
Αναδημοσίευση από την ΕΡΤ Αιγαίου: Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να επιφέρει η αναγκαιότητα για την κυβέρνηση δημιουργίας των νέων κέντρων στα νησιά , οι εργασίες στα οποία πρέπει να ξεκινήσουν το Μάρτιο και μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την επίταξη των απαραίτητων ακινήτων για τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη το νέο κέντρο στη Λέσβο να δημιουργηθεί στη θέση Καράβα, μεταξύ των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και θα προχωρήσει σε πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη των ακινήτων.
Ήδη όλοι οι φορείς του κοντινότερης δημοτικής κοινότητας Μανταμαδου, έχουν αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας προχωρά σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επίσης, ακολουθεί σήμερα υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Εμείς οι παρακάτω :
1) Ο Δήμαρχος Βέρρος Ταξιάρχης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
2) Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο Δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης : Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους.
3) Ο Εφημέριος της Ενορίας Μανταμάδου, Χρήστος Τσιτμηδέλλης
4) Εκπρόσωποι του Δικτύου των Κοινοτήτων όλης της Λέσβου και
5) Πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Σ υ γ κ ε ν τ ρ ω θ ή κ α μ ε σήμερα 07/02/2020 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου, με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρουν ότι η κλειστή δομή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή της «Καράβας».
Η περιοχή αυτή ανήκει στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευή, Νάπης και Νέων Κυδωνιών.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου διάβασε την αριθμ. 4/2020 ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε, να μην επιτρέψουν και να αντισταθούν με κάθε τρόπο, στην κατασκευή δομής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της «Καράβας» αλλά και σε κάθε άλλο μέρος του Νησιού.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και πολλοί συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις απόψεις τους.
Ύστερα από αυτά η παρούσα συνέλευση αποφάσισε
Ο μ ό φ ω ν α
1) Όλοι μας είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή της δομής αυτής, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Νησιού.
2) Υιοθετούμε και στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και το ψήφισμα του Παλλεσβιακού συλλαλητηρίου που έγινε στις 22/01/2020 στη Μυτιλήνη.
3) Συμφωνούμε και εγκρίνουμε την αριθμ. 4/2020 ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Μανταμάδου.
4) Το ψήφισμα μας αυτό να σταλεί σε κάθε αρμόδιο, όπως στάλθηκε και η προαναφερόμενη απόφαση της Κοινότητας.
5) Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την αποτροπή κατασκευής νέας δομής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Νησιού μας.

Latest..

Προανακριτική Novartis: Σκέψεις για άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα για «Σαράφη»-«Κελέση»

ΛΗΜΝΟΣ: Νέα δεδομένα στην εξέλιξη της προανακριτικής για Novartis, φέρνει η μη προσέλευση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και … [Read More...]

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις

ΛΗΜΝΟΣ: Απάντηση στους σημερινούς ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που έχει επιβάλει η Άγκυρα στην ανατολική … [Read More...]

Στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων 2019-2020, το Ράδιο Έκφραση υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ διοργανώνει αποκριάτικη δράση με θέμα «Καμουζέλες 2020»

ΚΩΣ: Στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων 2019-2020, το Ράδιο Έκφραση υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ διοργανώνει αποκριάτικη δράση με θέμα «Καμουζέλες 2020» την Παρασκευή 21 … [Read More...]

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΧΙΟΣ : Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση για τις προσλήψεις των ωρομισθίων καθηγητών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ απέστειλε η εκπαιδευτικός, … [Read More...]

Αναγνώριση από ΟΗΕ μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης: Πώς ο οργανισμός έδωσε τέλος στο σχέδιο της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου

ΛΗΜΝΟΣ: Τεράστια εθνική ήττα συνιστά η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ. Αυτό γιατί η κατάθεση των συντεταγμένων αυτών, οριοθετεί πλέον την … [Read More...]