ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΙΤΥΑΝΟ … ΓΝΩΣΙΑ

ΧΙΟΣ : ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο: Ο ρόλος του Πιτυούς στην Απελευθέρωση
ΓΙΑΤΙ: Γιατί ο «Μάκελος» δεν είναι μια κλασσική επιχείρηση εστίασης. Επιδιώκει – σε στενή συνεργασία με τους φορείς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Πιτυούς – να δημιουργήσει τις συνθήκες διατήρησης του χωριού και της κτηνοτροφικής του παράδοσης στο διάβα του χρόνου.
Η ΠΙΤΥΑΝΟ … ΓΝΩΣΙΑ: Με συναίσθηση της χαρισματικής ιστορίας του Πιτυούς ο «Μάκελος» θέτει από φέτος σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πιτυανό … γνωσίας». Μέσα από βιωματικές δράσεις μεταφέρει στη νέα γενιά του Πιτυούς κι όσους μη Πιτυανούς επιθυμούν να συμμετάσχουν τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την ιστορική φυσιογνωμία του χωριού.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Το Πιτυός ως τελευταίο της οχυρό επέλεξε η Τουρκική στρατιωτική διοίκηση, ελπίζοντας σε βοήθεια από τα Τουρκικά παράλια. Στο χωριό δημιουργήθηκαν πρόχειρο Νοσοκομείο, αποθήκες, διοικητήριο. Στα υψώματα γύρω από το Πιτυός δόθηκαν οι τελικές μάχες. Η αποστολή των Πιτυανών τσοπάνηδων να κόψουν τα καλώδια επικοινωνίας του Τουρκικού Στρατού. Ο βομβαρδισμός του Πιτυούς από το αντιτορπιλικό «Μακεδονία». Ο φλογερός μοναχός Ιγνάτιος κι η κρίσιμη αποστολή του. Η δολοφονία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Σαμπρί. Αυτά και πλήθος άλλων ιστορικών περιγραφών περιλαμβάνει το 1ο επεισόδιο της «Πιτυανο … γνωσίας».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 9 Νοεμβρίου
10.00: Ανάβαση στο Κάστρο της Γριάς. Γνωρίζουμε την παράταξη των οπλισμένων Καρδαμυλιτών στην επιχείρηση κατάληψης του Πιτυούς το 1912. Σημείο συνάντησης: Διασταύρωση Πιτυούς – Καρδαμύλων.
14.00: «Σε ήχο Χιώτικο». Οι Παντ. Λύκος και Παντ. Ξύδας με τον καλεσμένο τους σε σκοπούς Μικρασιάτικους και Χιώτικους.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου
11.00: Περιήγηση στο Πιτυός, στους χώρους παραμονής των Τούρκικων στρατευμάτων πριν την απελευθέρωση.
12.00: Ιγνάτιος Παϊδας: ο μοναχός της Απελευθέρωσης. Οι Μπ. Σαχτούρης και Στ. Μακριάς διηγούνται κάτω από τον πλάτανο του Μάκελου τις προσπάθειες να πεισθεί ο Ζιχνή Μπέης  να παραδοθεί.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της «Πιτυανο … γνωσίας» είναι ελεύθερη. Χρήσιμη θα ήταν μια ενημέρωση στο τηλ. 22720 22010.
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

Latest..