Η άλλη Λήμνος! (φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ :

Γράφει ο Χρίστος Κακαρνιάς
Το φέις-μπουκ αυτόν τον καιρό κατακλύζεται από φωτογραφίες με ωραίες παραλίες, τουριστικά αξιοθέατα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αν γυρίσουμε το χρόνο 50 χρόνια πίσω οι εικόνες που θα αντίκριζε ένας επισκέπτης στη Λήμνο δεν θα είχαν καμμιά σχέση με όλα αυτά.
Αυτή την εποχή σε όλη τη Λήμνο διεξαγόταν ένας αγώνας δρόμου να προλάβουν οι άνθρωποι τις αγροτικές δουλειές: Θέρισμα, αλώνισμα, σκάλισμα, πότισμα, παράλληλα με τη φροντίδα των ζώων.
Μάλιστα για εξοικονόμηση χρόνου έμεναν πολλοί στις μάντρες, για να είναι κοντά στις δουλειές τους.
Ο μόχθος αυτός είχε σαν συνέπεια η Λήμνος να είναι πλούσια σε εκλεκτά προϊόντα, που κάλυπταν τις ανάγκες των ανθρώπων της και γινόταν και σημαντικές εξαγωγές.
Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ακόμα πιο λίγοι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.
Μέσα στους ελάχιστους είναι και το Αγρόκτημα «Μητρόπολις», το οποίο εν μέσω γενικής απαξίωσης των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, πασχίζει και εξακολουθεί να παράγει εκλεκτά και αγνά αγροτικά προϊόντα, προμηθεύοντας ντόπιες και μη βιοτεχνίες τροφίμων και εφοδιάζοντας τις κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού μας με ζωοτροφές.

Καταρράκτης σιταριού!

Το σιλό γεμίζει με το χρυσάφι της Λήμνου!

Πλάτωνας: Ένας φιλόσοφος των αγρών!

Οι χρυσοί κόκκοι του σιταριού!

Η λάμψη του λημνιού σιταριού μαρτυρεί την ανώτερη ποιότητά του!

Ο ποταμός μετά και τη δεύτερη νεροποντή!

Η κομπίνα σπεύδει να αδειάσει το πολύτιμο φορτίο της!
 

Ο χρυσός ρέει!
 

Παντελής: Ο άξιος μηχανοδηγός!

Latest..