Η Χίος αποχαιρετά τον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Μπουμπάρη

ΧΙΟΣ : Αποχαιρετά η Χίος και οι πολίτες της, έναν ξεχωριστό πρώην Δήμαρχό της.
Το Γιάννη Μπουμπάρη που επί 3 4ετίες διετέλεσε Δήμαρχος Χίου (1983-1994).
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί, στις 5.00 μ.μ. την Παρασκευή, 28/7/2017, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Το περιεκτικό βιογραφικό από το θεολόγο- διευθυντή του Γυμνασίου & Λυκ. τάξεων Βολισσού Σωτήρη Παραδείση, ο οποίος είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον αείμνηστο Γιάννη Μπουμπάρη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΜΠΑΡΗΣ

Γεννήθηκε στην πόλη της Χίου, με καταγωγή από το Ζυφιά, το 1930.
Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και στη συνέχεια εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1930.
Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος ανθυπίατρος.
Άσκησε το επάγγελμα του οδοντίατρου στην πόλη της Χίου. Διετέλεσε, επανειλημμένα, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου.
Την περίοδο της κατοχής συμμετείχε, ως μαθητής του Γυμνασίου, στη Νεολαία της Εθνικής Αντίστασης. Στα φοιτητικά του χρόνια εντάχτηκε στη νεολαία της ΕΠΕΚ, ενώ παράλληλα υπήρξε Πρόεδρος και δραστήριο στέλεχος του Συλλόγου Χίων Σπουδαστών.
Εκλέχτηκε, για πρώτη φορά, δημοτικός σύμβουλος το 1959, με το συνδυασμό του Παντελή Πατελίδα. Με τον ίδιο συνδυασμό επανεκλέχτηκε και στις εκλογές του 1964.
Η δικτατορία του 1967 τον απέλυσε και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και από τη θέση του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου. Στις θέσεις αυτές επανήλθε μετά τη μεταπολίτευση. Έτσι διετέλεσε, ξανά, δημοτικός σύμβουλος από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου 1975.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Χίου, χωρίς να εκλεγεί, στις εκλογές του 1977 και του 1981.
Διετέλεσε Δήμαρχος Χίου από το 1983 μέχρι το 1994. Εκλέχτηκε 3 συνεχείς τετραετίες.
Το 1982, προτάθηκε από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά το επίσημο ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει τον τότε Δήμαρχο Δημ. Πατελίδα. Ο Γιάννης Μπουμπάρης κατέβηκε ως «αντάρτης», επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Ενωτικός Συνδυασμός» και κέρδισε στο δεύτερο γύρο τον Δημ. Πατελίδα (υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ) με 61,4%.
Στις εκλογές του 1986 ο Γιάννης Μπουμπάρης κατέβηκε επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατικός Ενωτικός Συνδυασμός» που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και κέρδισε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ, πρώην βουλευτή Γιάννη Σόδη, με 54%.
Τρίτη νίκη για το Γιάννη Μπουμπάρη και τον «Δημοκρατικό Ενωτικό Συνδυασμό» που υποστηρίχτηκε και πάλι από το ΠΑΣΟΚ σημειώνεται στις εκλογές του 1990. Αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ (δήλωσε ανεξάρτητος) Πέτρος Παντελάρας. Το ποσοστό του Γιάννη Μπουμπάρη ήταν, αυτή τη φορά, 52,9%.

Ένθερμος οραματιστής του θεσμού της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης δημιούργησε το συνδυασμό «Όραμα και δημιουργία» και διεκδίκησε τη θέση του αιρετού Νομάρχη, το 1994 (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και το 1998 (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού). Χάνει όμως και τις δύο φορές από τον ανεξάρτητο Γιώργο Καλουτά (που στηρίζεται το 1994 από τη ΝΔ και το 1998 από τη ΝΔ και την Πολιτ. Άνοιξη) και υπηρετεί το θεσμό ως νομαρχιακός σύμβουλος.
Είχε εκλεγεί στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ενώ ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και στην Κοινή Διάσκεψη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Τοπικών Αρχών.
Σημείωση:
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Σωτήρη Παραδείση.
Η τρίτη φωτογραφία είναι από τα επινίκια για την επανεκλογή του, το 1990. Πρόκειται για φωτογραφία του Μίλτου Αναγνώστου, όπως δημοσιεύτηκε τότε στην εφημερίδα «Δημοκρατική».

Latest..

Σκλαβενίτης Χ 2

ΧΙΟΣ : Παρ, 28/07/2017 - 15:57Εξασφαλίζοντας την συνέχεια όχι μόνο στο λιανεμπόριο τροφίμων και στον υγιή ανταγωνισμό, αλλά κυρίως σε θέσεις εργαζομένων, έγινε και στο νησί μας η … [Read More...]

181 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στο Hotspot της Μόριας – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Συμπληρώστε εδώ τη φόρμα

ΛΕΣΒΟΣ : Στη δηµιουργία 1.639 θέσεων πλήρους απασχόλησης µέσω της πρόσληψηςπροσωπικού σε ∆ήµους και Υπηρεσίες Α’ υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικώνροών – Β΄ ΚΥΚΛΟΣ … [Read More...]

Επιχειρηματικό πάρκο: Ο λόγος στις τοπικές επιχειρήσεις, στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους υποψήφιους επενδυτές

ΧΙΟΣ : Δύο περιοχές, όπως είχε πει προ ημερών στην "Α" ο αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης, οι οποίες συνδυαστικά μπορούν να λειτουργήσουν σαν μία, ειδικότερα την πρώην … [Read More...]