ΘΛΙΨΗ: &.Σίγησε&. το «Δυοσμαράκι» του Αιγαίου, Άννα Σαρρή – Καραμπεσίνη

ΚΩΣ:
Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη. Η Μούσα του Αιγαίου. Η γυναίκα που διέσωσε και διέδωσε το νησιώτικο τραγούδι!..  

Η αγαπημένη σε όλους μας, τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.  
Η Είδηση του θανάτου της προκάλεσε βαθιά Θλίψη στην κοινωνία της Κω και σε όλο το Αιγαίο. 

Σας ευχαριστούμε πολύ κα.Καραμπεσίνη για τα τόσο όμορφα ταξίδια που κάνουμε με τα τραγούδια σας και την προσφορά σας στο νησιώτικο-δημοτικό τραγούδι!
Καλό Ταξίδι!

Βιογραφικό
Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη γεννήθηκε στην Αντιμάχεια της Κω. Προικισμένη από το Θεό με μια φώνή μοναδική από μικρή ηλικία, με πρώτους δασκάλους τους γονείς της, αγάπησε το τραγούδι και αφοσιώθηκε σ’αυτό με πάθος και μεράκι. Πήγε στην Αθήνα το 1947 μαζί με την αδερφή της Ευτυχία. Το 1949 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Μπάμπη Καραμπεσίνη. Έζησαν μαζί 35 χρόνια έως το 1984 όπου ο Μπάμπης έφυγε από την ζωή.Στην Αθήνα στις αρχές του ’50, η συνάντησή της με τον Σίμωνα Καρά ήταν καθοριστική για την μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία της Άννας. Ο Καράς την επηρέασε πολύ, τόσο με το ήθος κι τις γνώσεις του, όσο και με την έντονη προσωπικότητά του. Κοντά του η Άννα έμαθε πολλά τραγούδια εκτός από τα νησιώτικα, που γνώριζε καλά, αλλά και τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας. Το 1952 γυρίζει στην Κω και πηγαίνει στην Αθήνα μόνο για καλλιτεχνικές υποχρεώσεις.

Η Άννα με την συνοδεία της αδερφής της Ευτυχίας, που είχε ωραία και μελωδική φωνή, ηχογράφησαν 23 δίσκους των 33 στροφών, πράγμα σπάνια για την εποχή και μάλιστα για καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι δεν ζούσαν στην Αθήνα ούτε δούλεψαν ποτέ σε νυχτερινά κέντρα.
Τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, της θάλασσας με κορυφαία τα ΑΡΓΑ που ανεπανάληπτα έχει τραγουδήσει η Άννα, μιας και η ερμηνεία της σε αυτά είναι συγκλονιστική. Η Άννα και η Ευτυχία εκτός των δίσκων πήραν μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και σε προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τον Όμιλο: Άννας Σαρρή-Καραμπεσίνη.

Στο εξωτερικό Αμερική, Καναδά και Αυστραλία η παρουσία της Άννας σε εκδηλώσεις της ομογένειας ήταν και παραμένει μία αξέχαστη εμπειρία για τους ξενιτεμένους μας. Το 2001 η Ευτυχία έφυγε, η Άννα έχασε την αδερφή της που λάτρευε, αλλά και το καλλιτεχνικό της ταίρι. 
Η Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη διέσωσε ηχογραφώντας πολλούς παλιούς σκοπούς και τραγούδια που σίγουρα θα είχαν χαθεί. Επίσης έγραψε τους στίχους σε πολλά τραγούδια της εκφράζοντας τους καημούς, τα βάσανα αλλά και τις χαρές των ανθρώπων γνήσια, αυθεντικά και απλά έτσι όπως συμβαίνουν στην ζωή μας. Ανεξάντλητη και αστείρευτη συνεχίζει να τραγουδά και να μιλά με αξιοζήλευτη όρεξη για το μεγάλο της πάθος, το παραδοσιακό τραγούδι.
Είναι ευλογία και μοναδικές στιγμές για όλους εμάς που βρεθήκαμε κοντά στην Άννα Σαρρή-Καραμπεσίνη αντλώντας δύναμη από τα τραγούδια της και διδάγματα από την πολύ σημαντική ζωή της.

Από το αφιέρωμα της ΕΡΤ
Στη μεγάλη κυρία του δωδεκανησιακού τραγουδιού Άννα Σαρρή – Καραμπεσίνη είναι αφιερωμένη η εκπομπή. Η «Άννα της θάλασσας» ή το «Δυοσμαράκι» του Αιγαίου, όπως την αποκαλεί το μεγάλο κοινό και οι φίλοι της, αυτοβιογραφείται με μία εξαιρετικά γλαφυρή αφήγηση, καταθέτοντας τις εννέα δεκαετίες της ζωής της μπροστά στο φακό της εκπομπής. Αξιόλογοι άνθρωποι, ερευνητές και χωριανοί της μιλάνε για τον άνθρωπο και τη μεγάλη ερμηνεύτρια που έκανε γνωστό το Δωδεκανησιακό τραγούδι σε όλο τον κόσμο.

{youtube}e1H1NsjayuQ{/youtube}
{youtube}tHZlFaKhdj0{/youtube}

Latest..