Κ. Παπαζάχος: Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κω-Οι κάτοικοι να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες

ΚΩΣ :

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κω σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, κ. Κώστα Παπαζάχο και τα όσα δήλωσε ο ίδιος στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν ο κύριος σεισμός με την μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται έως και τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο, το 70% των μετασεισμών θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ενδεχομένως και μέχρι τον Οκτώβριο.
Το καλό σύμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο είναι ότι έχουμε φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα και μάλιστα από το κύριο ρήγμα και για αυτό το λόγο είναι φθίνουσα καθώς εξασθενεί.
Ο καθηγητής γεωφυσικής κλήθηκε να σχολιάσει και τις φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό. Απάντησε λέγοντας ότι δυστυχώς πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα κλασικό και συνηθισμένο φαινόμενο το να κυκλοφορούν φήμες για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. «Οι κάτοικοι να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές τις φήμες» είπε ο Κώστας Παπαζάχος.
Σε ερώτηση ακροατών για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου μετασεισμού , ο καθηγητής απάντησε λέγοντας ότι πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα . Όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο και μάλιστα είπε ότι ο ίδιος θα έμενε κανονικά στο σπίτι του αν είναι καλής κατασκευής προτρέποντας ουσιαστικά τους Κώους να επιστρέψουν στα σπίτια τους εφόσον δεν έχουν πάθει ζημιές ή έχουν ελεγχθεί.
Ο κύριος Παπαζάχος έκανε και ιστορική σύγκριση με τον σεισμό του 1933 που σημειώθηκε στην Κω και άφησε πίσω του πολλές καταστροφές , περίπου 200 νεκρούς και 500 τραυματίες. Σε ότι αφορά τον μετασεισμό δεν ήταν τότε τόσο μεγάλος όπως συνηθίζεται και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το εάν το νησί έχει ήδη ζήσει το κύριο μετασεισμό ή αναμένεται. Σημείωσε δε, ότι η ιταλική διοίκηση φρόντισε να οικοδομήσει το νησί με ειδικές κατασκευές οι οποίες για την εποχή ήταν αντισεισμικές. Στην συνέχεια και στην σύγχρονη δόμηση τα κτίρια χτίστηκαν με μπετόν , χτίστηκαν σωστά και για αυτό το λόγο οι ζημιές είναι λίγες σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού.
Ο επιστήμονας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μέγεθος του σεισμού και στις ζημιές καθώς δυστυχώς υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες , δυστυχώς υπήρξαν καταστροφές σε κτίρια και μνημεία αλλά αναλογικά με το μέγεθος και τα 6,7 ρίχτερ οι βλάβες και οι επιπτώσεις είναι ελάχιστες.
Κλείνοντας , ο κύριος Παπαζάχος ζήτησε από τους Κώους αλλά και τους φιλοξενούμενους υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των μετασεισμών και ψυχραιμία. Συνέστησε δε να απομακρύνουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά σημεία, να στρεώσουμε τα έπιπλα και να προστατεύσουμε την περιουσία μας για το επόμενο διάστημα.
Την ώρα του σεισμού καλό είναι να βρεθούμε κάτω από τραπέζι, γραφείο ή άλλο βαρύ έπιπλο ή κοντά σε κολώνα. Μόλις ολοκληρωθεί ο σεισμός, απομακρυνόμαστε από τα κτίρια και καταφεύγουμε σε ανοικτούς χώρους ορίζοντας από πριν σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς μας. Επίσης ο κύριος Παπαζάχος τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δίνουμε βαρύτητα μόνο σε υπεύθυνες ανακοινώσεις από επίσημους φορείς και όχι σε φήμες.
Για την KosVoice.gr, Σάντυ Λαδικού – Ράδιο Πρώτο

Latest..

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία στη Χίο: για το εργατικό δυστύχημα σε ιχθυοκαλλιέργεια

ΧΙΟΣ : Και να που από τα γιαπιά και τους ντελιβεράδες μέχρι τα εργοστάσια και τη θάλασσα ,οι εργαζόμενοι δίνουν τη ζωή τους για να συντηρηθούν οι υψηλοί δείκτες κερδοφορίας. … [Read More...]

ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: διαλεύκανση του θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος σε ιχθυοκαλλιέργεια

ΧΙΟΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 47ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΟ ΝΗΡΕΑ Η Τομεακή Οργάνωση Χίου του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του … [Read More...]