Λήμνος: Αυτή η εργαλειοθήκη είχε δοθεί πριν από 72 χρόνια με το σχέδιο Μάρσαλ!(φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ:

Το Σχέδιο Μάρσαλ, το πιο επιτυχημένο σύγχρονο πρόγραμμα ξένης οικονομικής βοήθειας μεγάλης κλίμακας, πέρα από τη δεδομένη φύση του ως εργαλείου οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ, συνέβαλε καθοριστικά στην αποκατάσταση της οικονομικής συγκρότησης της ελεύθερης Ευρώπης.
H Ελλάδα βγήκε από την γερμανική κατοχή με την παραγωγική της δομή διαλυμένη, τα μεσαία και κατώτερα στρώματα σε κατάσταση φτώχειας, τις υπάρχουσες αστικές και περιφερειακές υποδομές σε συνθήκες αχρηστίας.
Το Σχέδιο Μάρσαλ παρουσιάστηκε στις 5 Ιουνίου 1947 κατά τη συνάντηση ηγετών των Ευρωπαικών χωρών
Κατά τα 4 χρόνια που διήρκεσε το πρόγραμμα, δόθηκαν συνολικά 13 δις δολάρια βοήθειας με τη μορφή κονδυλίων και εξοπλισμού.

Σκοπός του προγράμματος δεν ήταν τόσο η ανοικοδόμηση της Ευρώπης από τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος, όσο ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας της Ευρώπης, αξιοποιώντας τα μέχρι τότε αποτελεσματικά αμερικανικά μοντέλα παραγωγής και ανάπτυξης.

Από τα 13 δις, το 1/4 ξοδεύτηκε σε εισαγωγή πρώτων υλών, άλλο 1/4 σε τρόφιμα, 2 δις σε εξοπλισμό, μηχανήματα και οχήματα και 1.6 δις σε καύσιμα.
Η εργαλειοθήκη που βρισκεται σε αποθήκη της Λήμνου, ειχε δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες του κατόχου, μαζί με εργαλεία σε κρατική υπηρεσία.
Σήμερα μετρά 72 χρόνια ζωής και ακόμα «κανει» καλά την δουλέια της…. 

Κρέτσης Βασίλης

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Latest..

Το ΕΠΑΛ Σάμου στο δημαρχείο

ΣΑΜΟΣ: Γράφτηκε στις 05 Δεκεμβρίου 2019. Δημοσιεύτηκε στο Κοινωνία Μια διαφορετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 5 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.Ο Αντιδήμαρχος κ. … [Read More...]