Λήμνος: 11η γιορτή Ρακιού – Η πολιτιστική ασπίδα ενώνει! (φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 11η γιορτή ρακής στο Μούδρο Λήμνου, το περασμένο Σάββατο, καθώς και η τελετή αδελφοποίησης των δύο πολιτιστικών συλλόγων «Π. Κουντουριώτη» και «Η Επάνω Σκάλα» της Μυτιλήνης, με αφετηρία το τοπικό προϊόν κάθε περιοχής, της ρακής και του ούζου αντίστοιχα, θέλοντας να ενώσουν και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις των νησιών με βάση τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, καθώς όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις, η πολιτιστική ασπίδα είναι ο μόνος τρόπος να κρατηθούν οι τοπικές κοινωνίες όρθιες.
Η 16μελής ομάδα από το μικτό παραδοσιακό χορευτικό τμήμα του συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα», με δικά της έξοδα, αναχώρησε το Σάββατο το πρωί από το λιμάνι με το πλοίο της γραμμής και έφτασε στη Μύρινα, όπου τους ανέμεναν εκπρόσωποι των διοργανωτών.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο κτήριο του ΕΠΑΛ Μούδρου.
Σ’ έναν εκπαιδευτικό χώρο καθαρό, που τον σέβονται οι χρήστες του και τον τιμούν, χωρητικότητας 600 ατόμων, παρουσία του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεου Γ’, του Επάρχου Λήμνου Λαμπρινού Άγγελου Βλάτα, του Δημάρχου Λήμνου Δ. Μαρινάκη, του Προέδρου της ΔΚ Μούδρου Δημ. Γρατσώνη, του Ταξίαρχου της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης Λήμνου Γ. Βακλατζή που κατάγεται από τον Μεσότοπο, της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Π. Κουντουριώτης» Δέσποινα Κατσανέρη, μέλη, φίλοι του Συλλόγου και πλήθος κόσμου.
Ο Μητροπολίτης Λήμνου με μορφή σεβάσμια, οικεία, ζεστή, μίλησε στις καρδιές των παρισταμένων, απευθύνοντας λόγο ενωτικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μάκη Βενέτα, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα».
Λόγοι που συγκίνησαν και έφεραν κοντά τις τοπικές κοινωνίες, που ως παραμεθόριες περιοχές αντιμετωπίζουν όμοια προβλήματα και αντίστοιχους κινδύνους.
Η έμφαση στον πολιτισμό, στα προϊόντα της γεννοβολούσας γης των δύο νησιών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αποτελούν προέκταση των κοινωνιών,θ’ αποτελέσει τον συνδετικό τους κρίκο.
Η φιλοξενία των Λημνιών, η ευγένεια της συμπεριφοράς τους, από τα πιο απλά και μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, ήταν διάχυτη καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Η ζεστασιά των ανθρώπων ξεχείλισε, μέσα από την κεφάτη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, απολαμβάνοντας χορό, μουσική και πλούσια εδέσματα.
Πριν την τελετή αδελφοποίησης και την ανταλλαγή δώρων, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, κυρίως ρακής, από μέλη του τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οικογενειακά παρασκευαστήρια, καθώς πολλά σπίτια ασχολούνται και παράγουν έστω μικρές ποσότητες ρακής.
Οι σύλλογοι έδωσαν ραντεβού για νέες συναντήσεις, κρατώντας πλέον ζωντανούς τους «όρκους» της αδελφοποίησής τους.

ΠΗΓΗ: dimokratis.gr
ΦΩΤΟ: Πολιτιστικός Σύλλογος Μούδρου ‘Παύλος Κουντουριώτης’

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Latest..

Εισηγητής στο θέμα του μεταναστευτικού στην Περιφ. Ένωση Δήμων Β. Αιγαίου ο Γ. Στάντζος

ΣΑΜΟΣ: Φωτογραφία αρχείου του Νίκου ΔραπανιώτηΟ Πρόεδρος του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου και Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ανταποκρινόμενος άμεσα στην από … [Read More...]