Λιλή Λαμπρέλλη: Όλοι είμαστε πλασμένοι από ιστορίες

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Μ’ αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία της χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου η συγγραφέας και αγαπημένη αφηγήτρια παραμυθιών κ. Λιλή Λαμπρέλλη για να επιχειρηματολογήσει πάραυτα επικαλούμενη τις ιστορίες που φέρουν τα ονόματά μας, οι οικογένειές μας, οι τόποι που γεννηθήκαμε, η χώρας μας, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που έχουν ταυτιστεί μαζί της.
Αυτό ήταν άλλωστε και το θέμα της ομιλίας της, οι ιστορίες και δη το λαϊκό παραμύθι «μια αληθινή ιστορία, που δεν έχει συμβεί ποτέ», που μετρά εκατοντάδες χρόνια ζωής και έχει κάτι πολύ σημαντικό να μας πει για τον εαυτό μας και για την ίδια τη ζωή.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το πασίγνωστο παραμύθι της Σταχτοπούτας και τονίζοντας τις διαφορές της ελληνικής εκδοχής με αυτή που είναι περισσότερο γνωστή σε μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, στάθηκε στο μήνυμα που εμπεριέχει το μαγικό παραμύθι και το οποίο αφορά στη μετάβαση από μια κατάσταση  της ζωής σε μια άλλη, από μια ηλικία σε μια άλλη (ενηλικίωση), κάτι που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κόστος. Και αν αυτή η μετάβαση, που είναι φυσικό να περιλαμβάνει την απώλεια, τον θάνατο και το πένθος δεν συμβεί, τότε τα άτομα βαδίζουν στον χρόνο χωρίς να μεγαλώνουν, χωρίς να ωριμάζουν, διατηρώντας τον ρόλο του πληγωμένου, αδύναμου, ανικανοποίητου και εξαρτημένου παιδιού.
Αμέσως μετά έσπευσε να υπογραμμίσει πως η συμβολική προσέγγιση δεν πρέπει να φανερώνεται στα παιδιά και πως ο καθένας παίρνει από το παραμύθι όσα θέλει και όσα αντέχει.
Αφήγηση με ψυχή
Και επειδή τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τους μικρούς, καθώς πολλές από τις προγενέστερες εκδοχές τους απευθύνονταν σε ενήλικες, έφτασε και η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Τα φώτα στην αίθουσα -μετά από παράκληση της κ. Λαμπρέλλη -χαμήλωσαν και η αφήγηση ξεκίνησε: «Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε ένα χωριό ένα νιόπαντρο ζευγάρι…» Κάπως έτσι άρχισε το ταξίδι μας σε ένα μακρινό χωριό κάπου στην Κίνα. Και διαπιστώσαμε τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή μια αφηγήτρια παραμυθιών: όταν αφηγείται με την ψυχή της!!!
Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» στο πλαίσιο της υλοποίησης της καθιερωμένης εκπαιδευτικής- παιδαγωγικής δράσεως «Βιβλιοδρομίες» στα Δημοτικά Σχολεία της Καλύμνου.
Κοινοποίηση:Κάνε Like στο:Μου αρέσει! Φόρτωση…
Σχετικά

Latest..

Εξετάσεις για απόκτηση άδεια χειριστή πηδαλιούχου για τη διακυβέρνηση αλιευτικών σκαφών

ΙΚΑΡΙΑ: Γνωρίζουμε στους ιδιοκτήτες – κυβερνήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ότι την Πέμπτη 06/06/2019 και ώρα 09:00 θα διενεργηθούν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας χειριστή … [Read More...]

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

ΧΙΟΣ : Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και υποψήφια Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα το πρωί, ημέρα των εκλογών, οι απελπισμένοι σκοτεινοί … [Read More...]