Να πεθαίνεις για τα πετρέλαιά τους…

ΧΙΟΣ : Η χθεσινή συνυπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, από τα κοιτάσματα του Ισραήλ έως τις ακτές της Ιταλίας, διέλυσε κάθε αμφιβολία και διασκέδασε τον εθνικό μύθο (δεξιά και αριστερά), που αυτές τις μέρες παίζει τα ρέστα του στα συστημικά μέσα μαζικής χειραγώγησης, ότι επιθετικός και επεκτατικός είναι μόνο ο τουρκικός καπιταλισμός, ενώ ο ελληνικός με το πολιτικό προσωπικό που τον υπηρετεί τάχα ειρηνικός και μόνο αμυνόμενος.Όπως όλα δείχνουν, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσων-ανταγωνισμών και η κλιμάκωση της έντασης των αστικών τάξεων των εμπλεκομένων χωρών στη Ν.Α Μεσόγειο, για το ποια θα γίνει ο υπεργολάβος των πολυεθνικών της ενέργειας (αφήνοντας για την ώρα απ’ έξω την Τουρκία), οδηγεί αργά ή γρήγορα εκτός από την οικονομική και σε πολεμική σύγκρουση στην περιοχή ,εάν δεν υπάρξει στο μεταξύ κάποιας μορφής γενικότερη γεωπολιτική διευθέτηση (μοιρασιά) από τους μεγάλους παίχτες Η.Π.Α, Ρωσία,ΕΕ από τη μιά, ή σοβαρή, μαζική, αισθητή αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική -φιλειρηνική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, από την άλλη.
Όλα αυτά που παίζονται και στις ΑΟΖ με το ισραηλινό, ελληνικό, κυπριακό και αιγυπτιακό κεφάλαιο ν’ ανταγωνίζεται το ρωσικό, τουρκικό, ιρανικό και αντίστροφα, επίσης οδηγούν σε κάποιας μορφής ελληνοτουρκική σύρραξη με πολιτική επιλογή των αρχουσών τάξεων και του πολιτικού προσωπικού και των δυο κρατών.Σε συνδυασμό με τα παραπάνω ας ληφθεί υπόψη και το πως επιχειρείται να επιβληθεί η ”εθνική”- αστική γραμμή εντός, που υποστηρίζεται με παραλλαγές και από αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα, και όχι μόνο, ως κυρίαρχη στρατηγική του λεγόμενου ”εθνικού-πατριωτικού” κορμού.
Σ’ ένα τέτοιο τεταμένο κλίμα ακόμα κι ένα πραγματικό ατύχημα, τυχαίο γεγονός μπορεί να είναι η αφορμή (όχι όμως η αιτία) για οδυνηρές περιπέτειες στους λαούς της Ν.Α Μεσογείου. Η ένταση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας αυτές τις μέρες κτυπά κόκκινο συναγερμό, με τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή να δείχνει, πως είναι όλο και πιο κοντά μας.Η εδώ αστική ”εθνική” ρητορική και γραμμή (το ίδιο και η απέναντι) μιλάει μόνο για την επιθετικότητα της άλλης πλευράς, στο όνομα του μερτικού τους απ’ τους υδρογονάνθρακες των πολυεθνικών της εξόρυξης σε διεθνείς ελεύθερες θάλασσες, που αυθαίρετα εκατέρωθεν ορίζονται ‘’οικόπεδά’’ και βαφτίζονται ΑΟΖ.
Άμεση και επιτακτική για τους λαούς και τους ”από κάτω” η ανάγκη μαζικής έκφρασης ενός ισχυρού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος που :
α) θα αποκαλύπτει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου που προετοιμάζουν (για τον έλεγχο των εδαφών, των θαλασσών,των αγορών) των εργολάβων/υπεργολάβων των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων
β) δεν θα υποτάσσεται στην κυρίαρχη αφήγηση και λογική των “εθνικών μετώπων” των αστικών διακρατικών ανταγωνισμών ή του καπιταλιστικού διεθνισμού, δηλαδή την άλλη όψη του ίδιου συστημισμού.
Εκ των ων ουκ άνευ να υπερβούμε τις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού, αλλιώς οι λαοί της Αν.Μεσογείου και του Αιγαίου θα γίνουν ”κρέας” για τα πετρέλαια και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και ως τραγωδία. Η αποτροπή της κλιμάκωσης της πολεμικής προετοιμασίας στα εμπλεκόμενα κράτη,είναι σήμερα πρώτιστο και άμεσο καθήκον για εμάς.

Latest..

SamosSport.gr: Ζωντανές μεταδόσεις

ΣΑΜΟΣ: Το Σάββατο 18/01/19 και ώρα 19:00 ο Κέρκης Μαραθοκάμου Σάμου θα υποδεχτεί την ομάδα  Γ.Ε. Ηρακλείου, στο κλειστό γυμναστήριο Καρλοβάσου . Αγώνας της 11ης … [Read More...]

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΧΙΟΣ : Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο κ. Αντώνη … [Read More...]

KAI OI MHXANIKOI ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ

ΧΙΟΣ : Η Ν.Ε. Χίου του ΤΕΕ/T. ΒΑ. Αιγαίου έπειτα από τη συμμετοχή και την παρακολούθηση των ειδικών συσκέψεων/συνεδριάσεων της Περ. Βορείου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου … [Read More...]