Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι. Η φοροκλοπή δεν είναι δικαίωμα. Επίκαιρο άρθρο

ΛΗΜΝΟΣ: Οι έλεγχοι πρέπει να είναι δίκαιοι. Σε όλους και με τους ίδιους κανόνες. Η παλιά πρακτική της συναλλαγής των ελεγκτών με τους ελεγχόμενους είναι εγκληματική, και δίνει άλλοθι στους κακούς επιχειρηματίες να παρανομούν.
Ας συνέλθουμε. Ο έλεγχος για ανασφάλιστους εργαζόμενους που γίνεται συστηματικά τις μέρες αυτές στο νησί, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία. Οι μισθοί καταρρακώθηκαν τα τελευταία χρόνια, το ωράριο καταπατείται. Δικαιώματα (όπως άδειες, υπερωρίες, τριετίες, βασικός μισθός κλπ) που κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων έχουν σχεδόν χαθεί. Ας τηρούμε τουλάχιστον αυτά που έχουν μείνει. Οι εργοδότες που στηρίζονται στην εξαθλίωση των εργαζομένων τους δεν πρόκειται να  επιβιώσουν. Και εξαθλίωση είναι η ανασφάλιστη εργασία και η αμοιβή ακόμα και κάτω από τον επίσημο μισθό, που είναι ήδη μισθός πείνας.
Η φοροκλοπή επίσης δεν είναι δικαίωμα. Είναι αντικοινωνική συμπεριφορά και  νοθεύει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Στερεί από το κράτος πόρους για κοινωνικές παροχές και αφαιρεί αναπτυξιακές δυνατότητες. Οι επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν κλέβοντας το δημόσιο. Οι σωστοί επαγγελματίες βρίσκουν άλλος τρόπους αύξησης των κερδών τους.
Οι έλεγχοι στο νησί για ανασφάλιστη εργασία και φοροκλοπή όπως και κάθε έλεγχος που σκοπεύει σε τήρηση των νόμων και είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να είναι όχι μόνο  αποδεκτοί αλλά και  ευπρόσδεκτοι.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι
1. Να γίνονται πολιτισμένα και  χωρίς προκατάληψη
2. Να εστιάζουν σε ουσιαστικές παραβάσεις και όχι σε απλές τυπικές παραλείψεις
3. Να μην παρεμποδίζουν- κατά το δυνατόν- τη λειτουργία των επιχειρήσεων
4. Το βασικότερο: Να είναι δίκαιοι. Σε όλους και με τους ίδιους κανόνες. Η παλιά πρακτική της συναλλαγής των ελεγκτών με τους ελεγχόμενους είναι εγκληματική, και δίνει άλλοθι στους κακούς επιχειρηματίες να παρανομούν.
Περιμένουμε στο  limnos.news@gmail.com την εμπειρία σας από το έλεγχο που έγινε στην επιχείρησή σας. Ευχαρίστως θα τη δημοσιεύσουμε.
limnos.news

Latest..