Οι σωτήρες εξ ουρανού που έχουν έως σήμερα σώσει χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και από την Λήμνο!

ΛΗΜΝΟΣ:

Οι σωτήρες εξ ουρανού έχουν έως σήμερα σώσει χιλιάδες ανθρώπους
του Κώστα Σαρικά
Απόφαση «ανάσα» για τους ιπτάμενους σωτήρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Έπειτα από καθυστερήσεις ετών εγκρίθηκε η επισκευή τριών συσκευών Doppler Radar τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τα «μάτια» των ελικοπτέρων για να επιχειρήσουν. Την απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και προβλέπει την άμεση επισκευή από την κατασκευάστρια εταιρεία NSPA τριών Radar με κόστος που φτάνει τις 498.000 ευρώ. Τα τρία ελικόπτερα ήταν εδώ και αρκετά χρόνια καθηλωμένα καθώς χωρίς το Radar καθίσταται αδύνατη η επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά 12 Super Puma τα οποία έχουν εκτελέσει έως σήμερα χιλιάδες αποστολές. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης και όχι μόνο οι διαθεσιμότητες των υπερπολύτιμων ελικοπτέρων έχουν πέσει κατακόρυφα με αποτέλεσμα να πετούν λιγότερα από τα μισά.

Τα Super Puma έχουν χωρίς καμία αμφιβολία συνδεθεί με τις περισσότερες και πλέον δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε κάθε γωνιά της χώρας από την πρώτη στιγμή που αποκτήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Εξαιρετικά αξιόπιστα με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων επιχειρούν ημέρα και νύχτα ακόμα και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χαρακτηρίζονται παντός καιρού αν και όπως αναφέρουν οι χειριστές τους πάντα υπάρχουν όρια και «κόκκινες γραμμές» στις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι μηχανές.
Οι σωτήρες εξ ουρανού έχουν έως σήμερα σώσει χιλιάδες ανθρώπους είτε από τη θάλασσα, είτε από απόκρημνες βουνοκορφές είτε οπουδήποτε δεν μπορεί να προσεγγίσει άλλο μέσο. Το 2012 μέσα σε Super Puma γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι κατά τη διάρκεια μεταφοράς εγκύου από τη Σίφνο στην Αθήνα.

Τα Super Puma είναι δικινητήρια, μέσης μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 19 επιβάτες-ναυαγούς ή εναλλακτικά 10 ασθενείς,6 σε φορεία και 4 σε καθίσματα.
Διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ναυτιλίας και ανίχνευσης τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αυτόματος πιλότο, ψηφιακό διαχειριστή πλοήγησης, υπολογιστή ναυτιλία, ραντάρ Doppler και σύστημα Flir. Ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός θεωρείται εφάμιλλος των σύγχρονων μαχητικών.

Τα Super Puma ανήκουν στην 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης με έδρα το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Μοίρα βρίσκεται σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Μέσα σε μισή ώρα ελικόπτερο ετοιμότητας μπορεί να απογειωθεί τόσο από τη βάση της Μοίρας όσο και από νησιά του Αιγαίου-Λήμνο και Ρόδο-όπου και εκεί Super Puma βρίσκονται σε κατάσταση Readiness.

http://newpost.gr

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Latest..

Μπάσκετ: Ορισμοί Αγώνων

ΣΑΜΟΣ: Πρωτάθλημα Παίδων 5η αγωνιστική Β’ όμιλος ΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ – ΠΑΣ ΙΚΑΡΟΣ Σάββατο 22/02/20 17:30 ΚΔΓ Αγ. Κηρύκου. ΑΣ ΠΡΑΜΝΟΣ – ΑΣ ΔΙΑΓΟΡΑΣ Σάββατο 22/02/20 17:00 ΚΔΓ Αγ. Κηρύκου. … [Read More...]

Ποδόσφαιρο : Ποινολόγιο

ΣΑΜΟΣ: Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΣ κατά τη συνεδρίαση της, την Τρίτη   18/02/20 αποφάσισε  :Α - Επιβάλλει  Ποινή αποκλεισμού και χρηματική σε ποδ/στές ως … [Read More...]