Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ βλέπουν φως στο τούνελ

ΙΚΑΡΙΑ :
Για έκτο στη σειρά τρίμηνο τα στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ) εμφανίζονται θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ένα έτος. Οι μεταβολές των προσδοκιών συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και βεβαίως με τις εξελίξεις των εθνικολογιστικών μεγεθών. Ειδικότερα, ο «Δείκτης Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ» (Greek Management Consultants Confidence Index, GMCCI), ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των δεικτών GMCCI-Οικονομική Συγκυρία και GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές, αυξήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 στο 14,2% από 6,4% που ήταν στο τέλος του προηγουμένου τριμήνου. Όπως προαναφέρθηκε, τα τελευταία έξι τρίμηνα καταγράφεται ανάκαμψη της αισιοδοξίας, η οποία μάλιστα έχει γίνει εντονότερη τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Υπήρξε νέα, θεαματική βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών (δείκτης GMCCI-Οικονομική Συγκυρία), δηλαδή οικονομική μεγέθυνση, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίων, εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και πληθωρισμός, σε ένα έτος.

Βελτίωση καταγράφηκε επίσης στον δείκτη GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο, έγινε θετικός μετά από δέκα τρίμηνα.

 
Προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση
 
 
Τα τρία κυριότερα προσκόμματα στην επιχειρηματική δράση είναι η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η υψηλή φορολογία και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σκορ υψηλότερο του 4, σε κλίμακα 1-5, είχαν επίσης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους, η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ξεκίνησε από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Από τότε σημειώνεται συνεχής αύξηση του Γενικού Δείκτη GMCCI: από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Ο μέσος όρος των «θετικών» – «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του GMCCI-Οικονομική Συγκυρία αυξήθηκε ξανά από 17,3% στο τέλος Ιουνίου σε 25,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Υπογραμμίζεται ότι η τιμή του δείκτη κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 ήταν -7,6%, δηλαδή περισσότερες επιχειρήσεις προέβλεπαν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών από όσες προσδοκούσαν βελτίωση. Η νέα θετική αυτή εξέλιξη σχετίζεται προφανώς με τη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, που δημιουργεί προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφηκε για όλες τις μεταβλητές που απαρτίζουν τον δείκτη.

 
Παραγωγικοί συντελεστές
 
 
Βελτίωση καταγράφηκε επίσης στον δείκτη GMCCI-Παραγωγικοί Συντελεστές το τρίτο τρίμηνο 2017. Ειδικότερα, ο μέσος όρος της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» προβλέψεων για τις μεταβλητές του δείκτη έγινε θετικός, 3%, από -4,4% που ήταν στο τέλος του δευτέρου τριμήνου. Η τιμή αυτή μάλιστα είναι η υψηλότερη μετά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Φαίνεται λοιπόν ότι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ έγιναν περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία των παραγωγικών συντελεστών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Περισσότερη αισιοδοξία υπάρχει στις εκτιμήσεις για την πορεία όλων των μεγεθών που περιέχονται στον δείκτη. Η μεγαλύτερη διαφορά προέκυψε στις προσδοκίες για την επιχειρηματικότητα.
 
 
Αναδημοσίευση από : http://www.tovima.gr
The post Οι σύμβουλοι μάνατζμεντ βλέπουν φως στο τούνελ appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Latest..

Κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και κέντρο κοινότητας: 3 δομές στο πλευρό των κατοίκων της Λήμνου (mp3 + photos)

ΛΗΜΝΟΣ : Written by: Παναγιώτης ΣκαπέτηςΣε πλήρη λειτουργία βρίσκονται εδώ και μήνες οι νέες κοινωνικές δομές του Δήμου Λήμνου, στηρίζοντας έμπρακτα τους κατοίκους της Λήμνου που … [Read More...]

Κλείνει πριν… ανοίξει ξανά η ΕΝΑ

ΧΙΟΣ : Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η νέα προσπάθεια για την «νεκρανάσταση» της αναπτυξιακής εταιρείας ΕΝΑ. Σήμερα σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας της Περιφέρειας … [Read More...]

Ο Ικαριώτης υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Πάνος τερμάτισε για έβδομη φορά στο Σπάρταθλον

ΙΚΑΡΙΑ : Φωτογραφία από τον τερματισμό του Γιώργου Πάνου στο Σπάρταθλον Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Πάνος με καταγωγή από την Ικαρία (το επώνυμο της μητέρας του Μουλά από Ράχες), … [Read More...]

Του Γαμπρού τα Πάθη #IstoriesErota

ΙΚΑΡΙΑ : Γνωριστήκαμε εντελώς τυχαία σε μια συναυλία του Β.Κορακάκη στο Ρέμα των Θερμών το 2002 κάποια μέρα τ’ Αυγούστου, μέσω κοινών παρεών. Η σκούφια μας κρατάει από το ίδιο … [Read More...]