Ο νέος Κανονισμός και πως μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές ελαιολάδου

ΛΕΣΒΟΣ: Με το άλλοθι ενός νέου Κανονισμού (ΕΕ 2018/686), ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2018, σύμφωνα με την ιστοσελίδα &.Αγροτύπος&. και τον Αλέξανδρο Μπίκα, οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου κάνουν από νωρίς φέτος γνωστές τις… προθέσεις τους, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της Ελλάδας, από την οποία προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου.
Ο ΑγροΤύπος στο δημοσίευμά του παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου που κάνουν εξαγωγές, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις, όσον αφορά στα κατάλοιπα για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις λαδολιές.
Στο πλαίσιο αποστολής του εγγράφου, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αποστέλλουν δείγμα ελαιολάδου στην Ιταλία για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κατάλοιπα των ανωτέρω ουσιών, γεγονός που ενδεχομένως δώσει… πάτημα για πίεση στην απορρόφηση ποσοτήτων και, συνεπώς, στις τιμές.
Εν μέσω προβλέψεων για μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για μια σειρά από λόγους (δάκος, ξηρασία, χαλάζι κ.λπ.), οι πληροφορίες από παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση με αφορμή το έγγραφο.
Καθώς μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως ελαστικά και οι δουλειές με την Ιταλία έκλειναν «απλά με μια αποστολή δείγματος», το οποίο ήλεγχαν οι Ιταλοί όσον αφορά στα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.Τώρα, με αφορμή τον Κανονισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει να γίνονται κατ’ ανάγκη αναλύσεις στη χώρα που αγοράζει προϊόν από το εξωτερικό (εν προκειμένω την Ιταλία), τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.Σημειωτέον ότι με τον Κανονισμό αυτό, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από φέτος, τροποποιούνται τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις τιμές του παραγωγού, υπάρχει πεποίθηση στις παραγωγικές περιοχές ότι η αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με τιμές 3,15 –3,20 ευρώ το κιλό όσον αφορά στο Νομό Λακωνίας κι ενώ στην Κρήτη η τιμή φτάνει τα 2,90 ευρώ το κιλό. Με τις ανησυχίες για προβλήματα ποιότητας και ποσότητας λόγω δάκου κ.λπ., πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν απόθεμα από πέρσι σε ελαιόλαδο και επιλέγουν την πώληση αργότερα.

Latest..

Χρηματοδότηση 8.000.00 ευρώ για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε Σάμο και Β. Αιγαίο

ΣΑΜΟΣ: Με 8 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα ενισχυθούν τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σάμο και τα άλλα νησιά των νομών … [Read More...]

Γ. ΣΠΙΛΑΝΗΣ: ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΧΙΟΣ : Στη καταληκτική συνεδρίαση του 1ου Επιστημονικού Αναπτυξιακού Συνέδριου Χίου που οργανώθηκε από τους τοπικούς φορείς με την επιστημονική επιμέλεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, … [Read More...]

Έργα σε λιμενικές εγκαταστάσεις της Σάμου θα συζητηθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας

ΣΑΜΟΣ: Τα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων της Σάμου θα αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης … [Read More...]