Ο Όλεθρος της Αττικής μέσα από την Ποίηση.

ΧΙΟΣ : Αυτές τις μέρες βιώσαμε στην χώρα μας, τη χώρα που… απαγορεύεται η καύση νεκρών, το… κάψιμο ‘ζωντανών ανθρώπων’, την δολοφονική καταστροφή φύσης κι ανθρώπων….Ολέθριο το έργο της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ολέθριο και του καπιταλιστικού συστήματος που γι’ αυτό τα έργα πολιτικής προστασίας, πολεοδομικού σχεδιασμού και ιδίως προστασίας ζωής και περιουσίας των ανυπεράσπιστων απλών πολιτών, δυστυχώς  είναι κενό γράμμα.
Ελλάδα στο 2018, με σύστημα-λέει- πυροπροστασίας υπαρκτό μα … ναι, από το 2010 ισχύει αυτό και μάλιστα με επιδότηση ΕΣΠΑ, κι άραγε τι να πήγε στραβά;
Ελλάδα χώρα  χωρίς υποδομές, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, καπιταλισμός ωμός, αλλά το άρθρο σήμερα δεν αποσκοπεί σε ατομικιστική προσέγγιση του τραγικού γεγονότος των ημερών αλλά στην παρουσίαση του θέματος μέσα από την Τέχνη και πιο συγκεκριμένα την Ποίηση.
Το βήμα στον ποιητή Ειρηναίο Μαράκη.

ΚΑΥΣΗ ΖΩΝΤΑΝΩΝ

Άραγε σκέφτεσαι λογικά
όταν καίγεσαι
μπορείς να βρίσεις
το κακό το ριζικό σου
όταν ψήνεσαι
ακόμα ζωντανός
μπορείς να κάνεις αναγωγή
στην εμπειρία του Άουσβιτς
και του Νταχάου
μπορείς άραγε να κλάψεις;
……….
Όχι δεν μπορείς
ακόμα και εάν το ήθελες
ακόμα κι αν το είχες σκεφτεί
παρακολουθώντας άλλοτε στην τηλεόραση
την  καύση κάποιων ζωντανών
στην Ηλεία, στην Πελοπόννησο.
………..
όταν καίγεσαι
το μόνο
 που έχει σημασία
είναι ότι σε καίνε ζωντανό
κι ότι αργότερα
θα σου ρίξουν τις ευθύνες
γιατί δεν ήσουν γοργοπόδαρος
σαν το ελάφι
γιατί δεν πέταξες ψηλά
σαν το πουλί
όταν ακόμα και τα ζώα
χάθηκαν
μπροστά
στην επέλαση της αδιαφορίας
……….
μήπως τάχα δεν ήταν
γρήγορα κι αυτά;
27/7/2018

Ο νεαρός ποιητής Ειρηναίος Μαράκης αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως(atexnos.gr), απ’ όπου και από το άρθρο του με τίτλο <Καύση ζωντανών, και άλλα τρία ποιήματα> η αναδημοσίευση του παρουσιαζόμενου. Ο ποιητής Ε. Μ., του οποίου ποιήματα δημοσιεύονται συχνά στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο,  διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.
Κείμενο
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Κραυγή :Edvard Munch(Ε. Μούνκ).

Latest..

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του για το θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς του.

ΚΩΣ: Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο του νησιού (Όμιλος … [Read More...]