Ποιος νοιάζεται για τους δυο μαθητές της Τελένδου;

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Αγιασμός αύριο σε όλα τα σχολεία της Καλύμνου και καμιά έκπληξη δεν περιμένει, ούτε κι αυτή τη χρονιά, τους δυο (μέχρι πέρυσι) μαθητές της Τελένδου. Αναφερόμαστε στα παιδιά εκείνα με τη δασκάλα τους που παρελαύνουν στο νησί σε κάθε εθνική επέτειο και χειροκροτούνται ένθερμα απ’ όλους. Μέχρι εκεί φθάνει η επιδοκιμασία μας και τα μπράβο.
Η σκουριασμένη τσουλήθρα παραμένει και φέτος στην αυλή του σχολείου. Εκεί και η χαλασμένη μπασκέτα. Εκεί και τα τρύπια τέρματα. Εκεί και ο σκουριασμένος κάδος. Εκεί και τα λιγοστά δεντράκια και τα φυτά που επιμένουν να ανθίζουν, ίσως γιατί γνωρίζουν πως είναι το μοναδικό χρώμα που έχει απομείνει στη σχολική ζωή των μικρών παιδιών. Εκεί και οι μισογκρεμισμένη εξωτερική τουαλέτα.
Δίπλα ακριβώς η εκκλησία, φροντισμένη και απαστράπτουσα. Αντίθεση που πονά και προβληματίζει.
Και κλειστό να ήταν το σχολείο και κανέναν μαθητή να μην είχε, η εικόνα αυτή δεν αξίζει σε ένα ιστορικό διδακτήριο που ιδρύθηκε πριν από εξήντα περίπου χρόνια από τη δημαρχία της Καλύμνου με μεράκι και ένα όραμα «για να μην μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά και των πλέον απομακρυσμένων συνοικισμών του νησιού της».
Όταν βλέπεις όμως σήμερα τέτοιες εικόνες εγκατάλειψης, δηλώσεις του τύπου «ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις ζωντανό τον τόπο σου είναι τα παιδιά», «όσο το ταπεινό μικρό σχολείο είναι ζωντανό τότε υπάρχει ελπίδα» ακούγονται κενές και κούφιες…
Με ποιο τρόπο η πολιτεία, οι τοπικές αρχές, οι γονείς και γενικότερα όλοι οι κάτοικοι της Καλύμνου εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στα παιδιά αυτά που κρατούν ζωντανό το σχολείο στην Τέλενδο και δίνουν ζωή στο μικρό νησί;
Ούτε μια καινούργια τσουλήθρα δεν νοιάστηκε κανείς να τοποθετήσει στην αυλή τους…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Παρόλα αυτά τα παιδιά που παραθερίζουν στην Τέλενδο και οι μικροί επισκέπτες, εξακολουθούν με το παιχνίδι τους να ζωντανεύουν την αυλή του σχολείου.
 

Latest..