Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου-Ανακοίνωση για του Παιδικούς σταθμούς της Σάμου

ΙΚΑΡΙΑ:
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ
5/9/2018
Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
Νέες μητέρες, νέοι γονείς
Οι Γυναικείοι Σύλλογοι της Σάμου, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό για ακόμη μια χρονιά 68 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς στο νησί μας. Πολλοί περισσότεροι είναι οι αποκλεισμοί από το απαράδεκτο σύστημα των Voucher, του προγράμματος ΕΣΠΑ. Τονίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και δεν κατέθεσαν καν αίτηση.
Επιπλέον υπάρχουν πολλές οικογένειες στο νησί μας, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών και βρίσκονται σε σοβαρό αδιέξοδο. Προσπαθούν να βρουν ατομικές λύσεις επιστρατεύοντας γιαγιάδες, παππούδες κ.λπ.
Σε όλη τη χώρα 65.000 παιδιά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα. Χιλιάδες είναι τα παιδιά που μένουν εκτός προσχολικής αγωγής, καθώς δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί.
            Τονίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κάτω από το 10% των παιδιών έως 3 ετών και κάτω από το 60% των παιδιών 3-6 ετών καλύπτονται από “δομές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα.
            Δυστυχώς οι κυβερνήσεις υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, επιδιώκεται να γίνει πολυτέλεια στην οποία θα έχουν πρόσβαση όσες οικογένειες μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.
Όμως η προσχολική αγωγή δεν είναι εμπόρευμα, ούτε πάρκινγκ παιδιών. Για τους Συλλόγους μας, η προσχολική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα κάθε παιδιού και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να το εξασφαλίσει. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στο νησί ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Απαιτούμε:
* Να γίνουν δεκτά στης δημοτικούς σταθμούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Να καταργηθούν τα τροφεία.
* Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους 6ωρο, 5νθήμερο, 30ωρο.
* Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.
* Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.
            Νέα μητέρα
Έλα να γνωρίσεις το Σύλλογο ή την Ομάδα της περιοχής σου. Να ενώσουμε τις δυνάμεις και ν’ αγωνιστούμε μαζί.

Latest..

«Άμεση σύγκληση Κοινοτικού Συμβουλίου Κω για το θέμα της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου»

ΚΩΣ: Κύριε Χαδούλη, Το κοινοτικό συμβούλιο Κω έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία και μια μεγάλη πρόκληση. Μια ευκαιρία να διασώσει την αυτοδιοικητική οντότητα και ύπαρξή του, και … [Read More...]

ΨΗΦΙΣΜΑ για Ναυτικό Όμιλο ΚΩ

ΚΩΣ: Οι παρακάτω υπογράφοντες που παρευρεθήκαμε στην ενημερωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω, στηρίζουμε την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του … [Read More...]

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 3 αλλοδαπών στην Κω για διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο καπνού, πλαστογραφία πιστοποιητικών και οπλοκατοχή

ΚΩΣ: Μαγαζί» στο οποίο διέθεταν από χασίς, ναρκωτικά χάπια, λαθραίο καπνό και τσιγάρα, μέχρι μαχαίρι, προπληρωμένες κάρτες αλλά και πλαστή ταυτότητα, είχαν «ανοίξει» τρεις Ιρακινοί … [Read More...]

Απόστολος Κυριάκου: Με τρεις χώρους ανεξέλεγκτης ρήξης σκουπιδιών (παντός είδους) έχει ζωστεί η Αντιμάχεια

ΚΩΣ: Αρχικά θεωρήσαμε τις καταγγελίες των συνδημοτών μας υπερβολικές. Πήγαμε επί τόπου. Τρείς χείμαρροι «μπαζώνονται» με σκουπίδια! Μηχανήματα του δήμου σπρώχνουν και θάβουν … [Read More...]

Εμπορικός Σύλλογος Κω: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (μειωμένες τιμές 10% έως 30% το Σάββατο)

ΚΩΣ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Κω «Ο ΕΡΜΗΣ» συμμετέχει στις δράσεις του Δήμου Κω, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης … [Read More...]