Πρώτη Διεθνής Συνάντηση με το κίνημα Slow Food στον Κάμπο Ικαρίας το διήμερο 28 & 29 Σεπτέμβρη 2019

ΙΚΑΡΙΑ:
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ Slow Food ΙΚΑΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙTHN ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝTΗΣΗ ME TO KINHΜΑκαι με την συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Ο ΚΑΜΠΟΣ.Ημερομηνία: 28.9 και 29.9.2019 στο πολιτιστικό κέντρο Κάμπου Ικαρίας.

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ SLOW FOOD ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΗΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΗΠΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Εργαλεία και πρότζεκτ στην αξιοποίηση των επιλεκτικών στόχων κάθε περιοχής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗΗ έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης εμφανίζετε επίσημα ,για πρώτη φορά, στις αρχές της δεκαετίας του 80, στο δοκίμιο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ( IUCN ) UNION FOR THE CONSERVATION OF NATURE. Σήμερα, ο παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός της αειφόρου ανάπτυξης είναι αυτός που περιέχεται στην έκθεση του κοινού μας μέλλοντος της Παγκόσμιας Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. 1987. Δηλαδή:Η αειφόρος ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους.
Το διεθνές κίνημα Slow Food από τα τέλη του περασμένου αιώνα,ξεκινώντας από τα τρόφιμα, αναπτύσσει μια σειρά δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και πέρα από  αυτήν,αναζητώντας μια νέα αρμονία,δια μέσου της σχέσης παραγωγών και καταναλωτών, και ότι πάνω απ`όλα, ασχολείται ολιστικά με ζητήματα όπως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται χωριστά,τόσο στην επιστημονική καθώς και στην πολιτική τους διάσταση. Ειδικότερα, η δράση του Slow Food αγκαλιάζει και ενισχύει ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης:την επιδίωξη της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών,την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μελλοντικές γενεές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα σημερινά.
Το κίνημα προσδίδει στη δράση του ένα ολιστικό όραμα με στόχο του την προώθηση ενός ΚΑΛΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ φαγητού.
Τα οχυρά της γεύσης και η κιβωτός της γεύσης βοηθάνε τη συλλογική δράση των νέων καλλιεργητών στη αναβίωση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως το απίδι,και τη διάσωση άλλων με συνείδηση και γνώση.Τελικός στόχος η δημιουργία μιας διατροφικής κοινότητας που όλοι δουλεύουν συλλογικά με τεχνική κατάρτιση και για μια σοβαρή και αποτελεσματική γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝΣάββατο 28.9.2019
09.00 : Εγγραφή και χαιρετισμοί: από Σταύρο Ραντά πρόεδρο τοπικού κινήματος, από τοπική αυτοδιοίκηση και συλλόγους
09.30 : ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Προεδρείο: Σταύρος Ραντάς ,Μισέλ Ροσσιέ.
Η προσπάθεια αναβίωσης του απιδιού,στραβοράδι, από τούς νέους αγρότες στην Ικαρία με την καθοδήγηση και επιστημονική βοήθεια του κινήματος Slow Food καιτης βιοποικιλότητας. Εμβολιασμοί της αχλαδιάς ( Pyrus Amigdaliformis ) .
Καταγραφή και πιστοποίηση. Κιβωτός της γεύσης στη τοπική αγροδιατροφική παράδοση. Αφήγηση και διάσωση.Slow Travel ,ο τουρίστας των αργών πόλεων.
Μικέλε Ρούμιτς, υπεύθυνος για την Ελλάδα απο το κεντρικό διεθνές γραφείο,BRA Torino.
10.00: ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΕΔΕΝ
Το παράδειγμα μιας εργασίας στο Λουγκάνο της Ιταλόφωνης Ελβετίας, με αντικείμενο τα τοπικά παραδοσιακά φρούτα όπως αχλάδι,μήλα,και άλλα προϊόντα του τοπικού υλικού πολιτισμού,καθώς και της γνώσης και γεύσης που προέρχονται από αυτά.
Διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του γενετικού δυναμικού. Αξιοποίηση των προϊόντων και μετάδοση αυτής της διατροφικής αξίας στον πληθυσμό .
Εισηγητής :Νικόλα Σενενμπέργκερ, Βιολόγος και βουλευτής των πρασίνων στη τοπική βουλή .
10.30: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΕΣ ΚΑΙ SLOW FOOD. Το παράδειγμα μιας κοινότητας διατροφής στην Ιταλία ( La Spezia ). ΣΤΟΧΟΙ.
Σάντρα Ανσάλδο, πρόεδρος τοπικής κοινότητας slow food «Golfo dei poeti «.
Συζήτηση με το ακροατήριο , 15 λεπτά.___________________________________11.15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ με καφέ και Καριώτικα εδέσματα.
Δεύτερη συνεδρία. Προεδρείο: Νικόλα Σενενμπέργκερ, Σάντρα Ανσάλδο.
12.00-13.30: Slow Mobility.
Μεταφορές στη Μεσόγειο με τα πανιά και τον άνεμο. Οικονομία μπλου. Slow Transport.Εισηγητής: Λουκάς Γκουρτσογιάννης, Sail med.
Regate over 70, προοπτικές. Εισηγητής: Δρ. Χριστόδουλος Ξενάκης .Φάρος Ικαρία.
: Θεματικό μονοπάτι του φωτός και του ανέμου στο βουνό ΑΘΕΡΑΣ .Εθελοντισμός και Ευρωπαϊκά δίκτυα υποστήριξης . Slow trekking . Εισηγητής: Δρ. Ηλίας Γιαννίρης,Καραβόσταμο Ικαρίας.
Συζήτηση με το ακροατήριο. 15 λεπτά.
—————————————————————————————————————————-13.30 :ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ από προϊόντα του τοπικού υλικού πολιτισμού και παράδοσης. Παρουσίαση ικαριακών προϊόντων από τοπικούς καλλιεργητές.————————————————————————————————————————–ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 15.30 έως 16.30
ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.Προεδρείο: Χριστόδουλος Φουντούλης. Κτηνίατρος ,μελετητής και συγγραφέας
15.30: SLOW CAPRA . Συλλογικές εικόνες από το ζώο και χρησιμότητα του στο πέρασμα των χρόνων.Μύθοι και δεισιδαιμονίες. Η παρουσία του σε ορισμένα οχυρά της γεύσης στο καντόνι Τιτσίνο της ιταλόφωνης περιοχής της Ελβετίας.Φράνγκο Λουρά, Πρόεδρος τοπικού Slow Food Τιτσίνο, τέως διευθυντής κέντρου σπουδών διαλεκτολογίας.
16.00: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και διάλογος με τους εισηγητές. Διευθύνει τη συζήτηση ο Σταύρος Ραντάς.
16.30 ,τέλος εργασιών πρώτης ημέρας.
20.30. ΔΕΙΠΝΟ με Ικαρώτικη κουζίνα, τοπικό κρασί , παραδοσιακή μουσική με χορό.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : Κυριακή, 29.9.2019
Έναρξη: 10.00 .
Πρόεδροι συνεδρίας: Δρ. Φράνγκο Λουρά. Slow Food Canton Ticino. Ηλίας Γιαννίρης .Καραβόσταμο Ικαρίας.
10.05: SLOW MOTION στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ευτυχίας και ευεξίας. Βαδίζοντας:Αβίαστοι τρόποι ζωής, ενισχυτικοί για τη συλλογική λιβίδώ.
Δρ. Αλέξανδρος Δελούκας, ΑΘΗΝΑ, Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος,συνεργάτης και στέλεχος Αττικό Μετρό. Περιπατητικός μελετητής.
10.30: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ στη πρώτη γραμμή για την συνειδητή ανάθεση της υγείας στο γιατρό μας. Η σχέση με την ευεξία και μακροζωία. Slow medicine.Δρ. ιατρός Γιώργος Μπίντα , Γενικής οικογενειακής ιατρικής και νοσολογίας.Κιάσσο Ελβετίας.
10.50 :ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Δρ, ιατρός Σταύρος Ραντάς,Γενική οικογενειακή ιατρική και παθολογία ,ιδρυτής της εταιρείας : Ιατρική,Ευεξία και Υγεία , Λουγκάνο ,Ελβετίας.
11.10: Οι παραδοσιακοί σπόροι που κληρονομήσαμε,το χαρακτηριστικό τους, η σχέση τους με τους σπόρους του εμπορίου και η σημασία τους για την διατροφική μας ανεξαρτησία.
Βάσω Κανελλοπούλου. Κοινότητα Πελίτι. Δράμας .
11.35: SLOW ART. κεραμική,ζωγραφική,βιβλιοδεσία , χαρακτική.Πρόγραμμα:Artists in residency , εμπειρία με τα σχολεία.Άννα Μελή, Ανώτατη σχολή καλών τεχνών Αθήνα, Βερολίνο,ΠαρίσιΑτελιέ στον Να Ικαρίας. Υλικά από τη φύση του νησιού.________________________12.00 μέχρι 13.30: Γενική συζήτηση με όλο το πάνελ των εισηγητών.ΣυμπεράσματαΔιευθύνει : Σωτήρης Πολίτης και Γιώργος Βιτσαράς,Δημοσιογράφοι.________________________12.30 – 13.30: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ,ΠΟΣΤΕΡ: Από τοπικές λέσχες των Ελληνικών συμποσίων του κινήματος.
13.30 : ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
19.00. Φιλμ, “ WHEN TOMATOES MEET WAGNER “ ( » Όταν οι ντομάτες συναντάνε τον Βάγκνερ»)21.00 . Δείπνο με προϊόντα από την ικαριακή γη. Μουσική και χορός._________________________________________________________

_ITALIANO:IL MOVIMENTO SLOW FOOD ( CONDOTTA DI IKARIA ,)con la collaborazione dell` associazione culturale locale «kampos «
ORGANIZZA
Il PRIMO INCONTRO INTERNAZIONALE DEL MOVIMENTO SLOW FOOD IN IKARIA,GRECIA
KAMPOS: Sabato 28.9 e Domenica 29.9.2019, centro culturale.
INTRODUZIONE
Il concetto di sviluppo sostenibile è stato introdotto per la prima volta nel saggio dell’Unione Internazionale per la Conservazione della natura (IUCN), UNION FOR THECONSERVATION OF NATURE, per la prima volta nei primi anni ’80. Oggi, la definizione accettata a livello globale di sviluppo sostenibile è:
«Lo sviluppo sostenibile soddisfa le esigenze del presente senza compromettere la capacità delle generazioni future di soddisfare le proprie”1987.
Il movimento internazionale Slow Food dalla fine del secolo scorso, a partire dal cibo, ha sviluppato una serie di attività in Europa e oltre , cercando una nuova armonia attraversoil rapporto tra produttori e consumatori e, soprattutto affrontando la questione in modo olistico, come quelle ambientali e sociali, che sono spesso trattate separatamente, sia nella loro dimensione scientifica che politica.
In particolare, l’azione di Slow Food abbraccia e rafforza uno degli elementi innovativi dello sviluppo sostenibile: la ricerca dell’equità intergenerazionale, il principio secondo cui le generazioni future hanno gli stessi diritti di oggi.
Il movimento dà alla sua azione una visione olistica con l’obiettivo di promuovere un cibo buono equo e giusto.
I Presidi del gusto e l`Arca del gusto aiutano l’azione collettiva dei giovani coltivatori a rilanciare i prodotti tradizionali locali come pere locali ,albicocche e a salvare altri dellatradizione locale con coscienza e conoscenza, lavorando insieme istituendo le comunità del cibo, per una produzione agricola e di allevamento responsabile ed efficace .
TITOLO E CONTENUTI
INSIEME AL MOVIMENTO SLOW FOOD SUL PERCORSO DI UN’ ECONOMIA SOSTENIBILE E DI UN TURISMO CONSONO ALL’ AMBIENTE E ALLA CULTURA LOCALE:
Strumenti e progetti per sfruttare gli obiettivi selettivi di ciascuna regione.
INIZIO:Sabato 28.9.2019
09.00: Registrazione09.15:Saluti da parte di Stavros Rantas presidente della condotta locale slow food, dalleAutorità e Associazioni..PRIMA SESSIONE:
09.30: PRESIDIUM LOCALE.Presidenza: Michel Rossier e Stavros Rantas
Il tentativo di far rivivere la pera ikariana STRAVORADI ad opera dei giovani agricoltori di Ikaria, con la guida e l’aiuto tecnico del movimento Slow Food e Biodiversità. Innesto del pero selvatico Pyrus Amigdaliformis e Comunis tramite le “penne” da innesto del pero Stravoradi. Realizzazione e autentificazione. Etichettattura.
ARCA DEL GUSTO della tradizione agroalimentare locale. Narrazione e salvataggio. Il viaggio lento ed il turista di oggi nelle slow city per il mondo. Relatore:Michele Rumiz, responsabile per la Grecia: Ufficio Slow food Internazionale, BRA Torino.
10.00: SALVIAMO I FRUTTI DELL EDEN : L’esempio di un’opera a Lugano(Capriasca ) nella Svizzera italiana, che ha come obiettivo la salvaguardia delle antiche varietà di peree mele, dei frutteti tradizionali , dei gusti e del sapere popolare legati ad essi. Valorizzazione dei prodotti.Piano derivante dalla preservazione della biodiversità delle risorse genetiche ratificato dalla Svizzera nel 2004
Relatore: Nicolas Schoenenberger, biologo e deputato al parlamento locale con il partito I  Verdi Ticino.
10.30 COMUNITÀ DEL CIBO di La Spezia, Italia.L’esempio di una comunità del cibo (La Spezia) .Obiettivi.Sandra Ansaldo, fiduciario slow food locale , presidente della comunità locale golfo dei poeti a La Spezia. Discussione e domande dal pubblico per 15 min.
11.15 COLAZIONE Ikariana preparata in loco
SECONDA SESSIONE:
presidenza: Sandra Ansaldo, Nicola Schoenenberger
12.00-13.30:Slow Mobility: Trasporti marittimi nel Mediterraneo con le vele e con il vento. Economia Blu /Trasporto lento.Reti interattive fra piccoli produttori locali. Relatore: Loukas Gourtsogiannis, Sail med.
“REGATA OVER 70”, potenzialità e significati.Relatore: Dr. Christodoulos Xenakis, Faros Ikaria.
ENTIERO TEMATICO di luce e di vento attraverso la montagna ATHERAS.Volontariato e supporto europeo per la costruzione dei sentieri. Trekking lento.Relatore: Dr.Ilias Gianniris, architetto, Karavostamo, Ikaria.Discussione con il pubblico: 15 minuti.13.30: PRANZO con prodotti della cultura e tradizione locali______________________________RIUNIONE POMERIDIANA
15.30-16.30 IL KATSIKI (CAPRA) E LA SUA STORIA NEL TEMPOPresidenza: Chrisostomos Fountoùlis, veterinario scrittore e traduttore .
15.30: SLOW CAPRA . Credenze, usi e superstizioni .La sua presenza in alcuni presidi inTicino e Svizzera.Relatore: Franco Lurà, Presidente di Slow Food Ticino, Svizzera, ex direttore del Centro per lo studio della dialettologia ed etnografia .
16.00: Tavola rotonda e dialogo con i relatori. Moderatore: Stavros Rantas
16.30: Fine primo giorno di lavoro.
20.30. CENA con cucina locale tematica a base di carne di capra bollita e al forno, formaggio locale ( Kathoùra) vino locale Pramnios, musica e dance tradizionali .______________________________________________________________________SECONDO GIORNO DI LAVORO 29.9.2019
Inizio: 10.00.
Presidenti : Dr. Franco Lurà. Dr.Ilias Janniris
10.05: SLOW MOTION nel potenziare la felicità e il benessere sociale.Camminare: stili di vita sostenibili, stimoli per la libido collettiva.Dr. Alexandros Deloukas, Atene, Ingegnere del traffico, collaboratore e dirigente della Attiko Metro. Designer Walker.
10.30: Medicina di famiglia e medicina generale in prima linea per una delega cosciente della nostra salute al medico di fiducia. Il rapporto con il benessere e la longevità. Slow Medicine e “ Choosing wisely»Dr.med.Giorgio Binda, medicina generale interna FMH, Chiasso, Svizzera.
10.50 :Alimentazione e salute:Effetto dei pesticidi e fertilizzanti chimici sulla nostra salute e quella della terra.Dr.med.Stavros Rantas, medicina generale interna, longevità e benessere. FMH, Lugano, Svizzera
11.10: La sovranità alimentare. i semi che abbiamo ereditato e loro rapporto con quelli del commercio. Relatrice: Vasso Kanelopoulou della comunità Paliti dipartimento di Drama(Grecia del nord) .
11.35: SLOW ART. ceramiche, pittura, legatoria, incisione. Programma: artisti in residenza, esperienza con le scuole.Anna Melis, Scuola superiore di Belle Arti di Atene, Berlino, Parigi Atelier in NAS. Materiali ricavati dalla natura dell’isola.________________________12.00-12.30: Discussione generale con l’intero gruppo di relatori. conclusioniDirigono: Sotiris Politis e Giorgos Vitsaras, giornalisti.________________________12.30-13.30:ANNUNCI, POSTER: Condotte locali in Grecia
13.30: FINE DEL CONGRESSO_19.30, Film: i pomodori vogliono Wagner.21.00: Cena tipica della terra Ikariana con musica tradizionale e ballo.///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////30.9.2019: Επίσκεψη σε αγροδιατροφικές µονάδες της τοπικής οίνο και γαστροκτηνοτροφικής παράδοσης. Οίνογαστρογευσιγνωσίες µε αφήγηση.1.10.2019:10.00 η ώρα: Διαδροµή µε τα πόδια θεµατικού ενδιαφέροντος 10 χιλιοµέτρων, µε οδηγό του βουνού.19.00 η ώρα: Αγώνας ποδοσφαίρου παλαιµάχων πάνω από 50 ετών, µεταξύ Ακράτητου Πέραµεριάς και του Καντονίου Τιτσίno στο πλαίσιο της συνεργασίας για τονεµβολιασµό του απιδιού στραβοράδι.ITALIANO30.9.19: Visita di diverse unità produttive della tradizione locale. Presentazione di prodotti e degustazioni.1.10.19:Dalle 10.00 ,percorso tematico a piedi di circa 10 km con guida.19.00: Partitella amichevole di calcio con gli over 50 nell`ambito della collaborazione per l`innesto del pyrus amigdaliformis( pero selvatico ) fra Akratitos e                selezione Ticino.Cena finale con saluti.________________________________________________________Πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής. Σταύρος ΡαντάςΟργανωτική Επιτροπή. Μάγια ΠατεράκηΜαρια ΚαλαφάτηΓιασµιν ΚοσταντινιΜισέλ ΡοσσιέΣταµατούλα ΚούβαρηΠοπη ΚαρναβάΣταύρος ΠίττακαςΓιάννης ΚαµπούρηςΤουλα ΤσιαντηΕυαγγελία Γιάκα
Παναγώτης ΚουλουλίαςΤΙΜΗΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΡΊΑ ΤΣΟΥΝΗ, ΚΑΡΝΑΒΑΝίκος ΡουζίνοςΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣΜιχαλης Πίττακας του ΖαχαρίαΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣΘεµιστοκλής Κατσαρός:Καθηγητής Αρχαιολογίας, Ιστορικός . Ιδρυτής και επιστιµονικόςδιευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ικαρίας.Νίκος Καλαµπόγιας:Δήµαρχος Ικαρίας 2019/ 2023 εκπαιδευτικός τεχνικών σχολών.Παναγιώτης Κουλουλίας: Ιδρυτικό µέλος slow food Ικαριας απο 2002Μαρια Τσούνη,Καρναβά:Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και αυτά τών γυναικώνκαι µέλος σε διάφορους συλλόγους πολιτιστικού περιεχοµένου και τοπικήςπαράδοσης.Οινογαστρονοµικός τοπικός πολιτισµός και διάσωση σπόρων στην Ικαρια.Νίκος Ρουζίνος:τέως Δήµαρχος Ραχών και τέως Επαρχος Ικαριας µε οικολογική δράση καικαλλιεργητής.Μιχάλης Πίττακας: Oικοδόµος ,καλλιεργητής. τέως πρόεδρος πολιτιστικού συλλογουΚάµπου, και µέλος slow food Ικαρίας.
COORDINATORE DEL CONVEGNO: Stavros Rantas,Ikaria-Svizzera. medico a Caslano.Medicina generale interna FMH e di famiglia. Presidente slow food Ikaria e presidente clubIkaria, natura e cultura a Lugano,Svizzera.COMITATO ORGANIZZATTIVO:Maja Pateràki, manager, economistaMaria Kalafàti, giornalista organizzatrice eventiSotiris Politis,direttore radiofonia Ikaria.Membro consiglio comunale Comune di IkariaMichel Rossier, Kampos , Architetto, membro slow food localeStamatoùla Koùvari, Karavostamo, coltivatrice diretta, agricoltore e laboratorio di prodottibiologici da coltivazioni locali tradizionali .Kallìope Karnavà, ristoratore, attivista- ecologista, coltivatrice diretta.Toùla Tsiànti, ristoratore, scrittrice .Stavros Pittakas, presidente associazione pro. Loco di KamposGiovanni Kampoùris, Kampos-Ikaria, segretario slow food localeEvagelia Jaka, Nas, Ikaria, cooperativa agricola femminile di Christos Rahes.Αγροτουρισµός.Jasmin Costantini, Caslanο, membro comitato direttivo club ikaria cultura e natura aLugano,Svizzera dal 2004.COMITATO D`ONOREPanajotis Kouloulìas, Vrakades.membro fondatore dello slow food localeMaria Tsouni- Karnavà, Evdilos, Attivista per i diritti umani e animatrice dell`associazioneErgani Atena, attiva da molti anni per la dignità femminile e cultura con tradizioni locali .Themistocle Katsaròs, Agios Kirykos, Professore Archeologia,Nikos Kalambòjas, Agios Kirykos, sindaco ikaria 2019/2023Nikos Ruzinos,ex sindaco di Rahes e presidente della provincia Ikaria e Foùrni.Mixalis Pittakas, ex presidente associazione pro.Loco di Kampos. Membro slow foodIkaria.ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗENTRATA LIBERA

Latest..