ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ

ΧΙΟΣ : Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου ανακοινώνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο και Κυριακή 6 και 7 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Χανδρής Χίου και ώρες 10.00- 18.00.
Θέμα του σεμιναρίου:  Πολυπολιτισμικές προσεγγίσεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Εισηγήτρια η κα  Αντωνία Παπαστυλιανού,  PhD, BACP, EAP,  καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας,  ΕΚΠΑ.   
Το σεμινάριο διάρκειας 15 ωρών  απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Στόχος του σεμιναρίου είναι η κάλυψη των βασικών γνώσεων γύρω από θέματα πολιτισμικής ενημερότητας και ευαισθητοποίησης του επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να αναπτύξει πολιτισμική επάρκεια για αποτελεσματικότερη δράση.
Περιεχόμενο: Στο σεμινάριο θα εξεταστούν οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας (βιο-ιατρικό μοντέλο έναντι του βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου). Θα αναπτυχθούν βασικοί όροι και  ορισμοί της  Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας (πολιτισμός, εξουσία, διακρίσεις, εθνοκεντρισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία κ.λπ) που ορίζουν το πλαίσιο δράσης του επαγγελματία ψ.υ.:
 Η Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική ως τέταρτη Δύναμη και η εξέλιξή της.  Η δύναμη της Κοινωνικής  Δικαιοσύνης . Τα μοντέλα εξέτασης της πολιτισμικής επαφής και επιπολιτισμού (μονοδιάστατα και δισδιάστατα). Ο πολιτισμικός κλονισμός, η σημασία του επιπολιτισμικού στρες, τo τραύμα του ξεριζωμού, η ανθεκτικότητα, η ανάνηψη. Η σημασία του θεσμικού πλαισίου  της χώρας υποδοχής. Η επάρκεια (προσωπική και επαγγελματική) του επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας (οι αρχές ΑPA, ΝASW)- Οι νέες απαιτήσεις του ρόλου του επαγγελματία ψ.υ.  Η αναγνώριση προβλημάτων οικογενειών και ατόμων μεταναστών, προσφύγων/μειονοτήτων και παρέμβαση: Επιπολιτισμός και Ψυχική  υγεία. Οι ρόλοι και μεταβάσεις στην οικογένεια, προσαρμογή στο σχολείο, προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνική προσαρμογή.   Ο ρόλος της πνευματικότητας και της θρησκείας στην  πολυπολιτισμική συμβουλευτική.
Κριτική συζήτηση για την πολυπολιτισμική προσέγγιση.
Τεχνικές πολυπολιτισμικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης: Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες τεχνικές και θα αναπτυχθούν σχετικές ασκήσεις.
Διδακτικά  Μέσα: Θεωρητική ανάπτυξη, βιωματικές ασκήσεις, παρατήρηση και  συζήτηση  σε video συνεδριών από dvd του APA και video για τη διαπολιτισμική κατανόηση και επικοινωνία. 
Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 40 ευρώ. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
 

Latest..

ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ – ΖΕΣΤΗ

ΧΙΟΣ : Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, και ζέστη θα έχουν μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας οι κάτοικοι της Χίου. Αναλυτικά στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού θα έχουμε τις εξής … [Read More...]