Στην Αυστραλία θα σπουδάσουν και το «Λευκό Μοσχάτο Σάμου»!

ΣΑΜΟΣ: Το ελληνικό κρασί έχει κεντρίσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον καταναλωτών κι επαγγελματιών στην Αυστραλία, που το Sydney Wine Academy (Ακαδημία Οίνου του Σίδνεϊ) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “The World of Greek Wine Program” (“Ο κόσμος του ελληνικού κρασιού”) με θεματικές τις 153 οινοπαραγωγικές περιοχές και τις 300 γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Μεταξύ αυτών και το Λευκό Μοσχάτο Σάμου!Όπως αναφέρει η διεθνούς εμβέλειας εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας “Ελληνικός Κήρυκας” (The Greek Herald),  “από τη Μαλαγουζιά στη Μαντινεία, στην Κρήτη, τη Λήμνο και τη Σάμο, αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπόσχεται να είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ευκαιρία για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τα ελληνικά κρασιά”.Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 κι ο διευθυντής του, Clive Hartley, αναφέρει ότι οι θεματικές θα ξεκινούν από ιστορικά στοιχεία για το κρασί του τόπου μας, την επίδραση των καιρικών συνθηκών στις διάφορες περιοχές και, φυσικά, τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών.Η Σάμος, που – όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της μακραίωνης οινικής της παράδοσης – περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, έχει, σύμφωνα με τον ΕΟΣΣ, να συνεισφέρει πολλά στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, από την ίδρυση του το 1934 μέχρι και σήμερα, αποτελούν πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας. Οι σπουδαστές του προγράμματος θα μάθουν για το «Λευκό Μοσχάτο Σάμου», τις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς, τα υψόμετρα των αμπελώνων και την προσεγμένη καλλιέργεια και οινοποίηση, που έχουν αναδείξει τα γλυκά Σαμιώτικα κρασιά σε παγκοσμίου φήμης “χρυσαφένιους θησαυρούς”.Όσοι από τους σπουδαστές ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών, θα λάβουν πιστοποιητικό Level 1 –World of Greek Wine Program. Η Ακαδημία Οίνου Σίδνεϊ συνεργάζεται με το WSET (Wine & Spirit Education Trust), που δίνει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις πάνω στην οινική εκπαίδευση.Η αυξημένη αναγνωρισιμότητα του ελληνικού κρασιού στην Αυστραλία οφείλεται στις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους ελληνικούς συλλογικούς φορείς του κρασιού και κυρίως την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου). Στις 20 και 21 Ιουλίου, στην άλλη άκρη της υφηλίου, στο Λονδίνο, διεξήχθη το National Geographic Traveller Food Festival, όπου πραγματοποιήθηκαν γευστικές δοκιμές κι εξειδικευμένες παρουσιάσεις για το ελληνικό κρασί.  Η αγγλική αγορά ήταν από τις πρώτες “δύσπιστες” αγορές όσον αφορά στα κρασιά του τόπου μας, ωστόσο τα γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου έχουν εδραιωθεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, εδώ και αρκετές δεκαετίες.Η Ελλάδα, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, αρχίζει να αναδεινύεται ως οινοπαραγωγική χώρα με γηγενείς ποικιλίες και ιδιαίτερα κρασιά. Ο ΕΟΣ Σάμου, με το όνομα και την ιστορική συνέχεια μιας οινικής περιοχής με ταυτότητα, συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια.Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.comΤα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία

Latest..

Η κοινή και η προσωπική γνώμη

ΧΙΟΣ : Η ζωή έχει δείξει πολλές φορές πως «το θέλω» του άλλου ή των άλλων εμφανίζεται ή γίνεται και «θέλω» δικό μας. Γιατί «έτσι πρέπει». Το «πρέπει» όμως αυτό κατά συντριπτικό … [Read More...]

Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια –Μια αληθινή ιστορία που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

ΛΗΜΝΟΣ: Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο Ο γάτος που έφυγε με τα χελιδόνια, του Χρήστου Μπουλώτη και σε εικονογράφηση Φωτεινής Στεφανίδη. Είκοσι χρόνια μετά … [Read More...]