ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΣΥ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΧΙΟΣ : Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Μιχάλης Τζελέπης κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Σταύρο Αραχωβίτη για τις μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια της μαστίχας Χίου από την πρόσφατη καταιγίδα και τα  μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Αναλυτικά η ερώτηση:
Είναι γνωστό ότι λόγω του μεταναστευτικού η οικονομία της Χίου έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα. Είναι επίσης γνωστό ότι την ίδια περίοδο και η καλλιέργεια της μαστίχας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές και βροχοπτώσεις.
 Δυστυχώς και κατά τη φετινή περίοδο συγκομιδής του προϊόντος τον Αύγουστο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και μάλιστα σε μεγάλες εκτάσεις.
Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας του νησιού και το προϊόν έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις εξαγωγές της χώρας, είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας.
Βασικό αίτημα των μαστιχοπαραγωγών και των συλλογικών τους φορέων είναι η άμεση ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των ζημιών, η έγκαιρη πληρωμή δίκαιων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και η λήψη μέτρων ανακούφισης προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα να καλλιεργούν.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες μαστιχοπαραγωγούς της Χίου;
Ποια άλλα μέτρα ανακούφισης των μαστιχοπαραγωγών προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση;

Latest..