«Στο ίδιο Έργο Θεατές»

ΧΙΟΣ : Αγαπητή ‘’Αλήθεια’’Σας επισυνάπτω μια παλαιότερη επιστολή μου (Ιούνιος 2016) σχετικά με την συνεχιζόμενη και δυστυχώς επιδεινούμενη κρίση που βιώνει η Χώρα μας γενικότερα και η Χίος μας ειδικότερα.
Δεν περιείχε σοφίες, αλλά απλές λογικές βλέψεις και προβλέψεις που δυστυχώς επαληθεύονται.
Αυτό που με προβλημάτιζε τότε – και θέλω να πιστεύω και πολλούς αλλους- αλλά και τώρα, είναι η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται διαχρονικά το εν λόγω θέμα ( προσφυγικό γενικά αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων-μεταναστών ειδικότερα ), τόσο από τις κατ’ εξοχήν υπεύθυνες κρατικές αρχές, όσο και από ορισμένες μερίδες συμπολιτών μας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω σύγχυση των πολιτών και την πλειοδότηση αλληλοκατηγοριών με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ενθεν κακείθεν.
Δυστυχώς, με παράδειγμα από τα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια, η συνήθης αντιπαράθεσή μας είναι να εξαπολύουμε υποτιμητικούς-προσβλητικούς  χαρακτηρισμούς προς κάθε αντιτιθέμενο στις δικές μας ιδέες.
Φοβάμαι ότι αυτή η τακτική μας υποτιμά σαν Έλληνες πολίτες, που βαυκαλιζόμαστε ότι δημιουργήσαμε το Δημοκρατικό Πολίτευμα με χαρακτηριστικά την διαλεκτική του Σωκράτη.  Και αντί να βρίσκουμε συλλογικά λογικές λύσεις και να προχωρούμε, καταλήγουμε να διαιωνίζουμε  τα προβλήματα, να διχαζόμαστε και να θεορούμε εχθρούς όσους έχουν διαφορετική άποψη ή εξήγηση και να μην δίνουμε σημασία στα όποια επιχειρήματά τους.  
Δυστυχώς, εάν δεν συμμορφωθούμε σύντομα, το αποτέλεσμα θα είναι το χάος και μια κοινωνία διχασμένη που θα αδυνατεί να αντιμετωπίζει τέτοιες σοβαρές προκλήσεις που συνεχώς θα πληθαίνουν κάτω από τις παρούσες αντίξοες  εθνικές και διεθνείς συγκυρίες.   
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
12-10-2018

Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος

<pproios@hotmail.com>
6976643588, 22710 51539

Αλήθεια καλημέρα σαςΓια τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται και δυστυχώς θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μεταξύ των ‘εγκλωβισμένων’ προσφύγων/μεταναστών στα νησιά μας, δεν πρέπει να είναι κάτι που θα μας εκπλήσσει, καθώς αυτό ήταν και είναι αναμενόμενο για μας τους κοινούς θνητούς. Και αυτοί που έχουν την ευθύνη αντιμετώπισης αυτών, των διαρκώς αυξανόμενων και αναμενόμενων φαινομένων, δεν μπορεί να είναι απληροφόρητοι και άπραγοι, καθώς αν δεν έχουν οι ίδιοι κάποιες γνώσεις Κοινωνικής Ψυχολογίας θα πρέπει να έχουν κάποιους Συμβούλους που έχουν αυτές τις γνώσεις, που είναι ένος πρωτοετούς φοιτητή Ψυχολογίας!!Αν θυμάστε σε μια παλιά συνέντευξή μου στο Σταθμό σας, είχα κάνει κάποιον “παραλληλισμό” από έρευνες πειραματικής Ψυχολογίας μεταξύ της συμπεριφοράς των ποντικών που βρίσκονται ‘εγκλωβισμένοι’ σε πολυπληθείς χώρους, που όμως έχουν παρατηρηθεί, εκτός πειραματικού χώρου, και μεταξύ ανθρώπων!!Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι η αυξανόμενη βία ακόμα και μεταξύ ομοειδών ζώων μέχρι του σημείου να εξελιχθεί σε κανιβαλισμό ώστε να μειωθεί ο αριθμός σε ‘βιώσιμο’ αριθμό και να αυξηθεί ο χρηστικός ατομικός χώρος. Δυστυχώς αυτά τα πειράματα έχουν επαληθευθεί και μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και πολυ πιο έντονα όταν δεν είναι ομοεθνείς, όπου υπεισέρχονται και πολλοί άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι όσο αυξάνεται ο χρόνος αβεβαιότητας, αναμονής και απραξίας τόσο θα αυξάνονται αυτά τα φαινόμενα, που δεν πρέπει πλέον να μας εκπλήσσουν. Αντίθετα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να λάβουν αμέσως τα μέτρα που πρέπει πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα και δούμε τη βία να ξεχύνεται και στο άμεσο περιβάλλον των hot spots και στην ευρύτερη κοινωνία. Η οποία ‘φυσιολογικά’ αντιδρώντας θα αναδιπλωθεί και θα περάσει σε αμυντική πλέον στάση, με ότι αυτό θα συνεπάγεται, για να μην πω ότι μπορεί να φτάσει και σε ενεργή εχθρική-επιθετική φάση!!
Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι από το Υπουργείο Υγείας ζητήθηκε, σχεδόν προ έτους, βοήθεια από τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) για εθελοντική συνεισφορά συναδέλφων ψυχολόγων στα νησιά με προβλήματα προσφύγων/μεταναστών, όπως η Χίος, και δόθηκε επίσημα το όνομά μου, αλλά ουδέποτε και ουδείς με έχει αναζητήσει!!Δυστυχώς οι δικές μας ευθύνες σαν Κράτος, χώρα και πολίτες έχουν παραχωρηθεί σε ΜΚΟ ανεξέλεκτα. Να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν έγκυρες και υπεύθυνες ΜΚΟ, που όμως έχουν όνομα, ιστορία και υπευθυνα, γνωστά πρόσωπα που τις εκπροσωπούν, αλλά η μέχρι τούδε ειδησεογραφία δείχνει ότι έχουν δυστυχώς παρεισφρήσει και ανώνυμες έως και υπόπτων προελεύσεων ΜΚΟ που όμως λειτουργούν με την ένοχη ανοχή των αρμοδίων Αρχών μας.Στο ίδιο πνέυμα να συμπληρώσω ότι η απασχόληση και ‘επιμόρφωση’ των παιδιών των εν λόγω προσφύγων/μεταναστών είναι επιτακτική και πολύ σημαντική, αν θέλουμε να μη συνεισφέρουμε στην διάχυση της βίας και του μίσους και στα παιδιά. Τεράστιο το θέμα και υπάρχουν υπεύθυνοι επαγγελματίες και Υπουργεία που πρέπει να το αντιμετωπίσουν αμέσως. Καλοδεχούμενη η βοήθεια από ΜΚΟ, αλλά κάτω από την Υπεύθυνη Κρατική Πολιτική αντιμετώπισης Κρίσεων, όπως αυτή. Και να τονίσω ότι η γλώσσα, όπως είναι ευνόητο, πρέπει να είναι η Μητρική των παιδιών, αλλά έχει Υποχρέωση και Δικαίωμα η Πολιτεία να διδάξει στο βαθμό που μπορεί και τη γλώσσα της χώρας που τα δέχεται και τα ‘φιλοξενεί’, δηλαδή την Ελληνική, που μπορεί άλλωστε να την συνδέσει και σαν πολιτιστική και ιστορική συνέχεια των πανάρχαιων σχέσεων μας με τους λαούς της Εγγύς Ανατολής. Η όποια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα μπορεί να καθοριστεί και διδαχθεί ανάλογα με τον τελικό επιθυμητό προορισμό των οικογενειών των παιδιών!!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία27-6-2016Παντελής Πρώιος, ΨυχολόγοςΣυντονιστής του Προγράμματος “ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας” των Ελλήνων και Αμερικανών Ψυχολόγων22710 51539, 6976643588

Latest..