Συγκίνηση, ιστορικότητα και σεβασμός στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Τσοτρούδη (Βίντεο HD)

ΛΗΜΝΟΣ:

Την Τρίτη 7 Αυγούστου, με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Μύρινας η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αριστείδη Τσοτρούδη, «Η Μάχη του Σκρα και η Συνθήκη του Μούδρου», μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού.
Ο οδοντίατρος Αριστείδης Τσοτρούδης, εκτός από την επιστήμη του, εδώ και χρόνια διακονεί με επιτυχία και την ιστορική έρευνα και συγγραφή. Ο Τσοτρούδης, παιδί της Λήμνου, μεγάλωσε στη διάρκεια της κατοχικής και πρώτης μετακατοχικής περιόδου και κουβαλά μέσα του έντονα τα βιώματα εκείνης της, πυκνής σε πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, δραματικής εποχής. Βιώματα και προσωπικά, καθώς ο πατέρας του άφησε την τελευταία του πνοή στα ηπειρωτικά βουνά στον πόλεμο του ’40. Επηρεασμένος ίσως από τα συναισθήματα εκείνων των χρόνων ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα. Η θεματολογία των μελετών του έχει πάντα σχέση με τον τόπο καταγωγής του, τη Λήμνο, και έχει μια πρωτοτυπία, διότι καταπιάνεται με θέματα που δεν έχουν μελετηθεί και διερευνηθεί με επάρκεια, αξιοποιώντας προσωπικές μαρτυρίες και τεκμήρια.
Για το βιβλίο μίλησε και το παρουσίασε ο γνωστός και αγαπητός Ιατρός κ. Σταύρος Τραγάρας, όπου και αυτός έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, πεζογραφήματα, ευθυμογραφήματα και σατιρικά πολιτικά κείμενα στη Λημνιακή γλώσσα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι ήταν ο κατάλληλος που θα κατάφερνε να κάνει αυτή την παρουσίαση μέσα από την δική του μοναδική ματιά.
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η κ. Μαρίνα Κάλφα.
Στα δύο βίντεο που ακολουθούν δείτε όλη την παρουσίαση, αυτού του καλογραμμένου ιστορικού και  ερευνητικού  βιβλίου  «Η Μάχη του Σκρα και η Συνθήκη του Μούδρου».
Ένα βιβλίο που όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία της Λήμνου.
Και όπως αναφέρει ο κ. Τσοτρούδης στον επίλογο του βιβλίου: «Τα  γραπτά  μου ας  αποτελέσουν ένα  λυτρωτικό μνημόσυνο για  τους  58  Αθάνατους  Λήμνιους Ήρωες που  έπεσαν στη  Μάχη  του  Σκρα,  χαρίζοντας  σε μας  την ελευθερία , ως  ύψιστο αγαθό που πρέπει  να διαφυλάξουμε.

 

Σύνταξη κειμένου, φωτο, βίντεο Νατάσα Ταραράκη,  με πληροφορίες από τον Θ. Μπελίτσος για την βιογραφία του κ. Τσοτρούδη

Latest..

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

ΧΙΟΣ : Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου σε … [Read More...]

Το &.Πάσχα&. του καλοκαιριού στη Σάμο

ΣΑΜΟΣ: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στη Σάμο το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθη πιστών συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς και τις … [Read More...]