Συμπόσιο Slow food στην Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ :

Στις 28 και 29 Αυγούστου θα διοργανωθεί το διεθνές συμπόσιο Slow food στον Κάμπο Ικαρίας με τη συνεργασία του τοπικού συλλόγου ο Κάμπος.
Ο τίτλος του συμποσίου θα είναι ως εξής:
Με το κίνημα  Slow food στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και του ήπιου τουρισμού
Έννοια-Στόχοι
Η έννοια της βιώσιμη ανάπτυξης εμφανίζετε επίσημα ,για πρώτη φορά, στις αρχές της δεκαετίας του 80, στο δοκίμιο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φυσης ( IUCN ) UNION FOR THE CONSERVATION OF NATURE. Σήμερα, ο παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός της αειφόρου ανάπτυξης είναι αυτός που περιέχεται στην έκθεση του κοινού μας μέλλοντος της Παγκόσμιας Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. 1987. Δηλαδή:
`Η αειφόρος ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους. Το διεθνές κίνημα Slow Food από τα τέλη του περασμένου αιώνα,ξεκινώντας από τα τρόφιμα,αναπτύσσει μια σειρά δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν,αναζητώντας μια νέα αρμονία,δια μέσου της σχέσης παραγωγών και καταναλωτών, και ότι πάνω απ`όλα, ασχολείται ολιστικά με ζητήματα όπως τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται χωριστά,τόσο στην επιστημονική καθώς και στην πολιτική τους διάσταση.
Ειδικότερα, η δράση του Slow Food αγκαλιάζει και ενισχύει ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης:την επιδίωξη της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών,την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μελλοντικές γενεές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα σημερινά.
Το κίνημα προσδίδει στη δράση του ένα ολιστικό όραμα με στόχο του την προώθηση ενός ΚΑΛΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ φαγητού. Τα οχυρά της γεύσης και η κυβωτός της γεύσης βοηθάνε τη συλλογική δράση των νέων καλλιεργητών στη αναβίωση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων όπως το απίδι,και τη διάσωση άλλων με συνείδηση και γνώση. Τελικός στόχος η δημιουργία μιας διατροφικής κοινότητας που όλοι δουλεύουν συλλογικά με τεχνική κατάρτιση και για μια σοβαρή και αποτελεσματική γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή.
Το πρόγραμμα
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Σάββατο 28.9.2019
09.00 : Εγγραφή και χαιρετισμοί: από Σταύρο Ραντά πρόεδρο τοπικού κινήματος, από τοπική αυτοδιοίκηση και συλλόγους
09.30 : ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ. Προεδρείο: Σταύρος Ραντάς ,Μισέλ Ροσσιέ.
Η προσπάθεια αναβίωσης του απιδιού,στραβοράδι, από τούς νέους αγρότες στην Ικαρία με την καθοδήγηση και επιστημονική βοήθεια του κινήματος Slow Food και της βιοποικιλότητας. Εμβολιασμοί της αχλαδιάς ( Pyrus Amigdaliformis ) .
Καταγραφή και πιστοποίηση. Κιβωτός της γεύσης στη τοπική αγροδιατροφική παράδοση. Αφήγηση και διάσωση.Slow Travel ,ο τουρίστας των αργών πόλεων.
Μικέλε Ρούμιτς, υπεύθυνος για την Ελλάδα απο το κεντρικό διεθνές γραφείο,BRA Torino.
10.00: ΔΙΑΣΩΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΕΔΕΝ
Το παράδειγμα μιας εργασίας στο Λουγκάνο της Ιταλοφωνης Ελβετίας,με αντικείμενο τα τοπικά παραδοσιακά φρούτα όπως αχλάδι,μήλα,και άλλα προϊόντα του τοπικού υλικού πολιτισμού,καθώς και της γνώσης και γεύσης που προέρχονται από αυτά.
Διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του γενετικού δυναμικού. Αξιοποίηση των προϊόντων και μετάδοση αυτής της διατροφικής αξίας στον πληθυσμό .
Εισηγητής :Νικόλα Σενενμπέργκερ, Βιολόγος και βουλευτης των πρασίνων στη τοπική βουλή .
10.30: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΟΙΝOΤΗΤΕΣ ΚΑΙ SLOW FOOD. Το παράδειγμα μιας κοινότητας διατροφής στην Ιταλία ( La Spezia ) .
Σάντρα Ανσάλδο, πρόεδρος τοπικής κοινότητας slow food «Golfo dei poeti «.Συζήτηση με το ακροατήριο , 15 λεπτά.___________________________________11.15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ με καφέ και καριώτικα εδέσματα.Δεύτερη συνεδρία. Προεδρείο: Νικόλα Σενενμπέργκερ, Σάντρα Ανσάλδο.
12.00-13.30: Slow MobilityΜεταφορές στη Μεσόγειο με τα πανιά και τον άνεμο. Οικονομία μπλού. SlowTransport.Εισηγητής: Λουκάς Γκουρτσογιάννης, Sail med Regate over 70, προοπτικές.
Εισηγητης: Δρ.Χριστόδουλος Ξενάκης .Φάρος Ικαρια. : Θεματικό μονοπάτι του φωτός και του ανέμου στο βουνό ΑΘΕΡΑΣ .Εθελοντισμος και Ευρωπαικά δύκτια υποστήρηξης .Slow trekking . Εισηγητής:Δρ. Ηλίας Γιαννίρης,
Καραβόσταμο Ικαρίας.Συζήτηση με το ακροατηριο. 15 λεπτά.—————————————————————————————————————————-13.30 :ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ από προϊόντα του τοπικού υλικού πολιτισμού καιπαράδοσης. Παρουσίαση ικαριακών προϊόντων από τοπικούς καλλιεργητές.——————————————————————————————————————-ΑΠΟΓΕΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 15.30 έως 16.30
ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Προεδρείο: Χριστόδουλος Φουντούλης. Κτηνίατρος ,μελετητής και συγραφέας
15.30: SLOW CAPRA . Συλλογικές εικόνες απο το ζώο και χρησημότητα του στοπέρασμα των χρόνων.Μύθοι και δεισιδαιμονίες. Η παρουσία του σε ορισμένα οχυράτης γεύσης στο καντόνι Τιτσίνο της ιταλόφωνης περιοχης της Ελβετίας.Φράνγκο Λουρά, Πρόεδρος τοπικού Slow Food Τιτσίνο, τέως διευθυντης κέντρουσπουδών διαλεκτολογίας.
16.00: Συζήτηση στρογκυλής τραπέζης και διάλογος με τους εισηγητές. Διευθύνειτη συζήτηση ο Σταύρος Ραντάς.
16.30 ,τέλος εργασιών πρώτης ημέρας.
20.30. ΔΕΙΠΝΟ με ικαρώτικη κουζίνα, τοπικό κρασί , παραδοσιακή μουσική με χορό.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : Κυριακή, 29.9.2019
Εναρξη: 10.00 .
Πρόεδροι συνεδρίας: Δρ. Φράνγκο Λουρά. Slow Food Canton Ticino. Ηλίας Γιαννίρης .Καραβόσταμο Ικαριας.
10.05: SLOW MOTION στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ευτυχίας και ευεξίας. Βαδίζοντας:Αβίαστοι τρόποι ζωής, ενισχυτικοί για τη συλλογική λιβίδώ. Δρ.Αλέξανδρος Δελούκας, ΑΘΗΝΑ, Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος,συνεργάτης και στέλεχος Αττικό Μετρό. Περιπατητικός μελετητής.
10.30: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ στη πρώτη γραμή για την συνειδητή ανάθεση της υγείας στο γιατρό μας. Η σχέση με την ευεξία και μακροζωία. Slow medicine. Δρ. ιατρός Γιώργος Μπίντα , Γενικής οικογενιακής ιατρικής και νοσολογείας. Κιάσσο Ελβετίας.
10.50 :ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Δρ, ιατρος Σταύρος Ραντάς,Γενική οικογενειακη ιατρική και παθολογία ,ιδρυτής της εταιρείας : Iατρική,Eυεξία και Uγεία , Λουγγάνο ,Ελβετίας.
11.10: Οι παραδοσιακοί σπόροι που κληρονομήσαμε,το χαρακτηριστικό τους, η σχέση τους με τους σπόρους του εμπορίου και η σημασία τους για την διατροφική μας ανεξαρτησία. Βάσω Κανελοπούλου. Κοινότητα Πελίτι. Δράμας .
11.35: SLOW ART. κεραμική,ζωγραφική,βιβλιοδεσία , χαρακτική. Πρόγραμμα:Artists in residency , εμπειρία με τα σχολεία. Άννα Μελή, Ανώτατη σχολή καλών τεχνών Αθήνα, Βερολίνο,Παρίσι Ατελιέ στο Νας Ικαριας. Υλικά απο τη φύση του νησιού.
12.00 μέχρι 13.30: Γενική συζήτηση με όλο το πάνελ των εισηγητών.ΣυμπεράσματαΔιευθύνει : Σωτήρης Πολίτης και Γιώργος Βιτσαράς, Δημοσιογράφοι.
12.30 – 13.30: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ,ΠΟΣΤΕΡ: Aπο τοπικές λέσχες τών Ελληνικώνσυμποσίων του κινήματος.
13.30 : ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
19.00. Φιλμ, “ WHEN TOMATOES MEET WAGNER “ ( ¨Οταν οι ντομάτες συναντάνετον Βάγκνερ)
21.00 .Δέιπνο με προιόντα απο την ικαριακη γη. Μουσική και χορός.
Advertisements
Βαθμολογία:Κοινοποίηση:Κάνε Like στο:Μου αρέσει! Φόρτωση…
Σχετικά

Latest..