Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των παράκτιων και ερασιτεχνών αλιέων, παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Μόσχος, τι του είπε!

ΛΗΜΝΟΣ:

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με εκπροσώπους των παράκτιων και ερασιτεχνών αλιέων, στην πλατεία Βάθης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία κράτησε για περίπου 3 ώρες, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αλιέων, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αλιεία. Στόχος αυτού θα είναι η διαχείριση και η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, για το οποίο όπως είπε, «συμφωνήσαμε με τους αλιείς ότι έχουμε κοινό στόχο. Τον τρόπο και τα μέσα θα τα βρούμε στην πορεία».

Σχετικά με τη χρήση της βιντζότρατας ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως «αυτό που εξήγησα στους αλιείς και νομίζω ότι το κατάλαβαν, είναι πως έχουμε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα λειτουργήσουμε έτσι ώστε να βάλουμε τους περιορισμούς στην βιντζότρατα, γιατί είναι ένα εργαλείο που αναμφισβήτητα επηρεάζει την επάρκεια των ιχθυοαποθεμάτων». Ανέφερε ότι ήδη από την περασμένη Παρασκευή, υπεγράφη η απόφαση που απαγορεύει τη χρήση της σε επιπρόσθετα 11 περιοχές, καθώς «σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, η χρήση της βιντζότρατας έχει αρνητική δράση σε αυτές τις περιοχές» και σημείωσε ότι «όπου έχουμε δεδομένα ότι λειτουργεί αρνητικά απαγορεύουμε τις περιοχές αμέσως».
Ακόμη ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε πως «επιβάλαμε την εκφόρτωση σε καθορισμένα λιμάνια εκφόρτωσης και ενεργοποιήσαμε το άρθρο 8 για τις κυρώσεις», ενώ τόνισε ότι «όποιος δεν τηρεί τη νομιμότητα του εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου, θα γίνεται αυτομάτως ανάκληση της άδειας ή μη ανανέωσή της».
Σημειώνεται ότι οι περιοχές που απαγορεύτηκε η χρήση της βιντζότρατας είναι στον κόλπο Βλύχου της Λευκάδας, στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, στον κόλπο του Αργοστολίου, στην περιοχή του Πλατυγιάλου, στην περιοχή Φανάρι Αγ. Θεοδώρων, στον κόλπο της Ιτέας, στον Κορινθιακό κόλπο, στον Αργολικό κόλπο, στον κόλπο Σαλαμίνας, στο νότιο Ευβοϊκό κόλπο και στον Παγασητικό κόλπο.
Από την πλευρά τους οι αλιείς κατέθεσαν προτάσεις, οι οποίες, όπως ανάφερε ο υπουργός, θα μελετηθούν – και κάποιες από αυτές θα συμπληρωθούν στο νέο νομοσχέδιο ως άρθρα αλλά και ως διορθώσεις.
Για θετική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου, Παναγιώτης Μόσχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Θέλω να πιστεύω ότι ορισμένα από αυτά θα θεσμοθετηθούν γρήγορα, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αλιεία. Ο υπουργός είναι ένας άνθρωπος που φαίνεται να γνωρίζει τα θέματα πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθούν».
Από τη μεριά του ο επαγγελματίας ψαράς των Αλυκών, Κωνσταντίνος Κουμούτσος που έλαβε μέρος στη συζήτηση, υπογράμμισε την ανάγκη «να σεβαστούμε ότι πρέπει να έχουμε μεροκάματο και αύριο και μεθαύριο όλοι οι αλιείς, είτε αυτοί είναι της μέσης, είτε της παράκτιας είτε της υπερπόντιας αλιείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταχώρηση Νατάσα Ταραράκη

Latest..

Χρηματοδότηση 8.000.00 ευρώ για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε Σάμο και Β. Αιγαίο

ΣΑΜΟΣ: Με 8 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα ενισχυθούν τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Σάμο και τα άλλα νησιά των νομών … [Read More...]

Γ. ΣΠΙΛΑΝΗΣ: ΚΑΝ’ ΤΟ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΧΙΟΣ : Στη καταληκτική συνεδρίαση του 1ου Επιστημονικού Αναπτυξιακού Συνέδριου Χίου που οργανώθηκε από τους τοπικούς φορείς με την επιστημονική επιμέλεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, … [Read More...]

Έργα σε λιμενικές εγκαταστάσεις της Σάμου θα συζητηθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας

ΣΑΜΟΣ: Τα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων της Σάμου θα αποτελέσουν θέμα προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης … [Read More...]