Τα σοκάκια των Μεστών

ΧΙΟΣ : Η χαρά να περπατάς στα σοκάκια των Μεστών γίνεται τόσο πιό απολαυστική , όσο αναλογίζομαι τον αγώνα που κάναμε πριν καμιά εικοσαετία , για να αναδείξουμε την ομορφιά της καθαριότητας στο χωριό μας.Μέσα στον προγραμματισμό των διακοπών μας στα Μεστά, μια παρέα από τους Μεστούσους που έμεναν στην Αθήνα , ορίζαμε πάντα την ημέρα που θα αφιερώναμε στην καθαριότητα του χωριού. Οι σκούπες τα φαράσια , οι σακούλες σκουπιδιών , οι κουβάδες με το νερό για να καταβρέχουμε τους δρόμους πριν περάσει η σκούπα, και ότι άλλο υλικό ήταν απαραίτητο για την μεγάλη επιχείρηση , έπαιρνε φωτιά στα χεριά των γυναικών των ανδρών και των παιδιών μας.. Και όλοι μαζί , μετα το τέλος της επιχείρησης, απολαμβάναμε το αποτέλεσα, με ενα επεισοδιακό μπάνιο στη θάλασσα….
Τώρα πια, ευτυχώς, δεν υπάρχει ανάγκη οι Μεστούσοι να προβαίνουν σε τέτοιες δράσεις , μια και ο Δήμος έχει αναλάβει την καθαριότητα. Αλά είμαι σίγουρη πως αν χρειαζόταν θα το έκαναν με τον μοναδικό τρόπο που ξέρουν αιώνες τώρα , να συμμετέχουν σε ομαδική εθελοντική εργασία για τι κοινό συμφέρον.
Όπως παλιά οι νοικοκυρές αναλάμβαναν την καθαριότητα της γειτονιάς τους, τώρα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να την στολίσουν με λουλούδια και πρασινάδες που ομορφαίνουν κάθε γωνιά του χωριού. Έτσι δεν έχουν άδικο τα δεκάδες νιόπαντρα ζευγάρια που ανεξάρτητα του που θα κάνουν το γάμο τους, έρχονται στα Μεστά για να φωτογραφηθούν.!!!
Η ομορφιά της πέτρας σε συνδυασμό με τα λουλούδια και τις πρασινάδες , και  τις  ιδιαίτερες  φωτοσκιάσεις από  τις  στοές, κάνουν την περιήγηση των δρόμων του χωριού μια αισθητική πανδαισία.
Βεβαία..υπάρχει και η πιθανότητα , ευτυχώς οχι μεγάλη, να συναντήσει κανείς και τα αποτυπώματα από την επιδειξιμανία των σύγχρονων “μανταμ Σουσούδων” που όπως φορούν τα “μοντελάκια” φόρεσαν και ενα σκυλάκι, γιατί κάπου άκουσαν πως είναι της μόδας να σέρνεις ενα σκυλάκι , αλλά οχι και να καθαρίζεις τα περιττώματά του!..
Μιλώντας με μια σοβαρή επιχειρηματία του χωριού, μου μίλησε για τις πολύ αρνητικές εντυπώσεις των τουριστών από την εικόνα των περιττωμάτων των ζώων στα καλντερίμια.
Δυστυχώς φαντάζει αναπόφευκτο να ξετρυπώνει πάντα , πλάι στην ομορφιά η ασχήμια , πλάι στην πολιτιστική δράση η πολιτιστική αθλιότητα, πλάι στην άχραντη ομορφιά του ζωντανού λουλουδιού η αθλιότητα της πλαστικής του απομίμησης .
Ευτυχώς οι Μεστούσοι ξέρουν να διακρίνουν αλά και να κρίνουν..

Latest..

Λήμνος: Ποτέ μην πεις το «αντίο»

ΛΗΜΝΟΣ: Της Ευγενίας Κολοβού, Περίπου εννιά ώρες από το Λαύριο χρειάζεται κανείς για να φτάσει στην όμορφη Λήμνο του βόρειου Αιγαίου. Εκεί όπου η φύση, ο πολιτισμός και η … [Read More...]

Τα πάνε…. παρουσία ΜΜΕ «οι παλιοί με τους καινούργιους» της Περιφέρειας Λήμνου- Δείτε ότι ειπώθηκε και πως ειπώθηκε… (βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Σήμερα Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο παρουσία των τοπικών μέσων, μετά από πρόσκληση του Έπαρχου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαρχείου Λήμνου, … [Read More...]

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

ΧΙΟΣ : Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για για σήμερα Παρασκευή 23 … [Read More...]