Τιμώντας ένα κοφτερό μυαλό

ΧΙΟΣ : Το καθιερωμένο, εδώ και χρόνια, τρισάγιο στο εκκλησάκι του Ιδρύματος, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Στυλιανού, Θεοδώρας, Αντωνίου, Νικολάου και Ειρήνης Δαμαλά, σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων περιόδου 2018 – 2019. Η αρχή έγινε με την απαγγελία ποιήματος της κ. Μαρίας Μπριλή- Καλουτά στη μνήμη του αείμνηστου Στυλιανού Δαμαλά.
Ο Αντιπροέδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ», χαιρέτισε την έναρξη. Παρουσίασε το πρόγραμμα και τους συντελεστές των εκδηλώσεων της ημέρας. Ο λόγος του ήταν αφιερωμένος στους αείμνηστους Στυλιανό Δαμαλά και Χρυσόστομο Μενεγάκη.
Ακολούθησε Ημερίδα- συζήτηση με θέμα
Επικοινωνία και συνύπαρξη με τον «άλλον» στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία: Πώς μπορεί η σχέση μας με τον συνάνθρωπο να μας οδηγήσει στην ευτυχία.
Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες – εκπαιδευτικοί, ο κοινωνικός επιστήμων, Δρ Γ. Μπίκος, ο φιλόλογος Δρ Γ. Κουγιουμτζής και ο θεολόγος Δρ Γ. Καπετανάκης,
Ανέλυσαν διεξοδικά τους όρους με τους οποίους μπορεί η σχέση του καθενός μας με τον «άλλον» να οδηγήσει, σε μία αμοιβαία αποδοχή. Σε μία συνύπαρξη ευημερίας. Να μπορούν να μοιράζονται διαλογικά, τις σκέψεις τους με το κοινό, στους χώρους εργασίας, του σχολείου. Στη σφαίρα των καθημερινών κοινωνικών επαφών και συναναστροφών.
Πράγματι, βιώσαμε μια πρωτοφανή εκδήλωση με τις καταθέσεις των χαρισματικών ομιλητών. Κάτι δε το πρωτότυπο, η θεατρική ομάδα «Τα Καλά Παιδιά», με επιλεγμένα, μικρά, θεατρικά κομμάτια, έσπαζε την μονοτονία των ομιλιών και φρεσκάριζε το ακροατήριο. Το όλο εγχείρημα, είχε οργανώσει και συντόνιζε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, κ. Πάνος Βίτσικας. Τα θέματα ήταν επιλεγμένα σε σχέση με το αντικείμενο της ημερίδας και ειλικρινά είχαν απήχηση κοινό.
Ακολούθησε διάλογος. Κατάθεση ιδεών και προτάσεων. Αίσθηση προκάλεσε ή αγωνία όλων μας για το ζοφερό σήμερα και το αβέβαιο αύριο. Με ένα στόμα όλοι εκφράσαμε την αντίθεση στην «παγκοσμιοποίηση» και την αδύναμα αντιδράσεως κυρίως δε σαν μεμονωμένα άτομα. Έπεσαν προτάσεις μελλοντικών εκδηλώσεων με παρεμφερή καυτά θέματα που μας απασχολούν σαν έθνος και σαν λαό.

Τίμησαν με την παρουσία τους, την εκδήλωση, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, καθηγητές και άλλοι επιστήμονες. Αρκετοί δε συμπατριώτες μας. Θα τονίσω την παρουσία του καλού φίλου κ. Σταμάτη Χονδρογιωργάκη, προέδρου των Χαλκούσων Αττικής. Του γνωστού Χιώτη και διακεκριμένου δημοσιογράφου κ. Κώστα Μαρδά. Η παρέμβαση του οποίου με θέμα την «ορθοδοξία», έκαναν αίσθηση. Δυνατός ο λόγος του. Κοφτερό το μυαλό του. Η δική μου παρέμβαση- αγωνία είχε σαν θέμα την «έλλειψη», πάσης φύσεως ταγών οι οποίοι με τα έργα και την παρουσία τους, θα ωθήσουν την νέα γενιά για το ελπιδοφόρο άλμα προς τα εμπρός.

Η Ιδρύτρια Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αναστασία Σ. Δαμαλά, είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους παρευρεθέντες, χαρίζοντάς τους το Μετάλλιο του Ιδρύματος.

Ας ευχηθούμε καλύτερες ημέρες για εμάς και τις γενιές που μας ακολουθούν.

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν.

Latest..

ΚΚΕ ΚΩ: Προβολές του ντοκιμαντέρ &.Ο Δρόμος Μας&., αφιερωμένο στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ

ΚΩΣ: Σας προκαλούμε στις προβολές του ντοκιμαντέρ "Ο Δρόμος Μας", αφιερωμένο στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10/12 στις 8μμ και Τετάρτη … [Read More...]