Το ΕΓΩ, το ΕΜΕΙΣ και το Λημνιακό Ραδιόφωνο!

ΛΗΜΝΟΣ:

Γράφει ο Πάνος Τσινόπουλος
Στην Λήμνο είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος μια αράδα λέξεων, αναφερόμενος ονομαστικά σε ανθρώπους που έχουν συμβάλει ουσιαστικά σε κάποιον τομέα. Θα υπάρξουν πλείστοι που θα ενοχληθούν γιατί οι ίδιοι δεν αναφέρθηκαν και ας μην έχει γίνει σκόπιμα από τον κειμενογράφο παραγνωρίζοντας έτσι την περιορισμένη ικανότητα του ανθρώπου να γνωρίζει τα πάντα αλλά και να συμπεριλάβει τα πάντα σε ένα κείμενο.
Η Λήμνος είναι ένα υπερεκτιμημένο νησί από τους γηγενείς και μη κατοίκους του! Μόλις τα τελευταία χρόνια κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα του τουρισμού ψάχνοντας ακόμα να βρει ταυτότητα αλλά και μονοπάτι βηματισμού.
Προχωρά με ένα γιγαντωμένο ΕΓΩ και ένα σχεδόν ατροφικό ΕΜΕΙΣ. Αυτός είναι και ο κύριος συντελεστής της βραδυπορίας σε λήψεις αποφάσεων αλλά και συλλογικής συμμετοχής.
Βασικός άξονας και μάλιστα πολύπλευρος στην προσπάθεια αναπτυξιακής τροχιάς είναι το τοπικό ραδιόφωνο, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα εκπεμπόμενης εικόνας, αν και υπήρξε μια σοβαρή προσπάθεια από τον Ηλίας Κότσαλη στο παρελθόν και στον τομέα αυτό.
Έτσι παραμένει το ραδιόφωνο να σηκώσει το βάρος της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας αλλά και της εκπαίδευσης το οποίο και τιμώ σήμερα με την ευκαιρία της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας ραδιοφώνου.
Τις τελευταίες δεκαετίες ερτζιανή ραδιοφωνική επικοινωνία πραγματώνουν οι Κότσαλης, Κατσάνου και Βασιλειάδου μαζί με τους συνεργάτες τους αλλά και με τους εν λόγο να έχουν περάσει παράλληλα και στο ψηφιακό ραδιόφωνο.
Ο ραδιοφωνικός ψηφιακός κόσμος είναι σε πλήρη εξέλιξη σε αναμονή νέας νομοθεσίας, οπού εκεί θα ανοίξουν νέους δρόμους η ομάδα του LimnosReport. Υπάρχουν επίσης και δύο που εκπέμπουν μόνο διαδικτυακά με μόνο μουσική.
Το ραδιόφωνο φαίνεται πως άντεξε την πίεση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας του Youtube με το τελευταίο να είναι στην πρώτη θέση της τηλέ- οθονό-ακροαματικότητας.
Η ιστορία της Λημνιακής Ραδιοφωνίας ανήκει στο Ράδιο Άλφα, στο Ράδιο Λήμνος, στον Λήμνος FM100, στον Melody στον Holiday και στην ΕΡΑ αλλά και στην τοπική Εκκλησία. Στο μακρινό παρελθόν υπήρξε και το Ράδιο Κάστρο που σήμερα είναι παρελθόν με κάποιους να επιθυμούν και να προσπαθούν την επαναλειτουργία του.
Αριθμός ικανοποιητικός θα έλεγε κάποιος για ένα πληθυσμιακά μικρό νησί αλλά και με περιορισμένη εμπορικότητα.
Το ζητούμενο παραμένει η ποιοτική αλλά και ποσοτική συνέχεια του.
Το σίγουρο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα, το αγαπημένο τρανζιστοράκι θα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον υπολογιστή, το κινητό και το τάμπλετ αλλά η ουσία θα παραμείνει. Η ουσία της αμεσότητας, της φαντασίας και της μαγείας.
Στα μείον αξίζει κάποιος να αναφέρει το περιορισμένο ενδιαφέρον ανθρώπων να συμμετέχουν έστω και εθελοντικά από χόμπι, κάτι που θα εξασφάλιζε την συνέχεια αλλά και την διεύρυνση του μέσου.
Χρόνια πολλά και στις δύο μορφές του μέσου και καλή συνέχεια σε όσους το υπηρετούν αλλά και θα το υπηρετήσουν.
Με την ευκαιρία που σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ερωτευμένων αφιερώνω ένα τραγούδι που δένει και τις δύο γιορτές.

*Ο Πάνος Τσινόπουλος κατάγεται από την Λήμνο και είναι σύμβουλος ψηφιακής επικοινωνίας και μάρκετινγκ και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παραγωγός ηχογραφημένων εκπομπών ο ίδιος, συμμετέχει περιοδικά σε εκπαιδευτικές εκπομπές του Ράδιο Άλφα 96 Λήμνου!

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

Latest..

Προανακριτική Novartis: Σκέψεις για άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα για «Σαράφη»-«Κελέση»

ΛΗΜΝΟΣ: Νέα δεδομένα στην εξέλιξη της προανακριτικής για Novartis, φέρνει η μη προσέλευση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και … [Read More...]

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις

ΛΗΜΝΟΣ: Απάντηση στους σημερινούς ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που έχει επιβάλει η Άγκυρα στην ανατολική … [Read More...]

Στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων 2019-2020, το Ράδιο Έκφραση υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ διοργανώνει αποκριάτικη δράση με θέμα «Καμουζέλες 2020»

ΚΩΣ: Στο πλαίσιο των Χειμερινών Ιπποκρατείων 2019-2020, το Ράδιο Έκφραση υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΒΣ διοργανώνει αποκριάτικη δράση με θέμα «Καμουζέλες 2020» την Παρασκευή 21 … [Read More...]

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΧΙΟΣ : Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση για τις προσλήψεις των ωρομισθίων καθηγητών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ απέστειλε η εκπαιδευτικός, … [Read More...]

Αναγνώριση από ΟΗΕ μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης: Πώς ο οργανισμός έδωσε τέλος στο σχέδιο της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου

ΛΗΜΝΟΣ: Τεράστια εθνική ήττα συνιστά η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ. Αυτό γιατί η κατάθεση των συντεταγμένων αυτών, οριοθετεί πλέον την … [Read More...]