Το ολοκαύτωμα της Βλαχέρνας στις 19 Ιουλίου 1944

ΙΚΑΡΙΑ :
Στην ορεινή Αχαΐα υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται Λεόντιο και έγινε σύμβολο νίκης, αλλά και πεδίο έκφρασης της εκδικητικής μανίας των κατακτητών, με τραγική ειρωνία, να συμβαίνει αυτό ακριβώς την ώρα της συνθηκολόγησής τους.
Η μάχη μεταξύ Ιταλών και ανταρτών, ξεκίνησε στις 14 και τελείωσε στις 15 Ιουλίου του 1943.
«Πολύς» και «βαρύς», ο Ιταλός ταγματάρχης Γκασπάρο, με το παρατσούκλι «ανταρτοφάγος», με το 3ο σύνταγμα «ειδικού πολέμου» της ιταλικής μεραρχίας Πιεμόντε, υπέστη συντριπτική ήττα από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον καπετάν Μίχο (στο κέντρο της φωτο).
Πάνε και οι «ανταρτοφάγοι», πάνε και οι «ειδικοί πόλεμοι», πάνε και οι «επίλεκτοι», που μετεβλήθησαν σε σκορποχώρι, αφού είχαν δεκάδες νεκρούς, αρκετούς τραυματίες και πολλούς αιχμαλωτισθέντες, ενώ όλα τα υποζύγια και ο εξοπλισμός τους έπεσαν στα χέρια των ανταρτών, που αύξησαν κατά πολύ τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.
 Ο «ανταρτοφάγος» συνελήφθη δικάστηκε μαζί με άλλους δύο Ιταλούς αξιωματικούς από ανταρτοδικείο και εκτελέστηκε αφού κρίθηκε ένοχος για εκτελέσεις και για καταστροφές χωριών. Οι Ιταλοί στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτισθεί, γιατί υπήρχαν κάποιοι που είχαν διαφύγει κατά τη διάρκεια της μάχης, αφέθησαν ελεύθεροι.
Στη μάχη του Λεοντίου ο ΕΛΑΣ έχασε τέσσερις αντάρτες: ήταν ο «Καραϊσκάκης» (αντάρτικο ψευδώνυμο) από τη Στυλιά Δωρίδος, Μπαλάσκας Κωνσταντίνος από τους Πετσάκους, Τριανταφυλλόπουλος Γεώργιος από το Λεόντιο και ο Φιλιππακόπουλος Γιάννης από την Κουνινά.
Πολλοί κάτοικοι του Λεοντίου συμμετείχαν ενεργά στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και τις οργανώσεις του ΕΑΜ παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη στον απελευθερωτικό αγώνα τα χρόνια της κατοχής 1941-1944.
Δεν πέρασαν καλά – καλά δύο μήνες και στις 8 Σεπτέμβρη ξεκίνησε η ιταλική επιχείρηση «Χιονίστρα» εναντίον του ΕΛΑΣ. Περίπου 1.000 Ιταλοί, ανάμεσά τους ως οδηγοί και οι απελευθερωθέντες Ιταλοί αιχμάλωτοι της μάχης του Ιουλίου, έκαψαν σπίτια τόσο στο Λεόντιο, όσο και σε άλλους συνοικισμούς, εκτέλεσαν όσους Έλληνες δεν είχαν διαφύγει στα βουνά, στο Λεόντιο οι εκτελεσθέντες ήταν 10, ενώ την επόμενη ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου 1943 ήρθε η είδηση της συνθηκολόγησης της Ιταλίας, μία ημέρα πριν στις 8/9/1943.
Οι Ιταλοί ζήτησαν από τον ΕΛΑΣ να δεχτεί την παράδοσή τους και παρέδωσαν και τον οπλισμό τους. Το τελευταίο τους έγκλημα πολέμου είχε όμως ήδη διαπραχθεί, την ώρα που έπεφταν οι υπογραφές της συνθηκολόγησης, αλλά και για λίγες ώρες μετά από αυτές.
Επιμελεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος
 
 
Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr
The post Το ολοκαύτωμα της Βλαχέρνας στις 19 Ιουλίου 1944 appeared first on Ικαριακή Ραδιοφωνία.

Latest..

&.Το τεσσεροφύλλι&. ξανά στο Ομήρειο

ΧΙΟΣ : Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Χίου θα παρουσιάσει ξανά τη θεατρική του παράσταση "Το τεσσεροφύλλι" της Ζωής Βαλάση, το Σάββατο 30/9 και Κυριακή 1/10 2017 στις 7.00 … [Read More...]

Επίσκεψη – δώρο για την Αμανή

ΧΙΟΣ : Πολλαπλά θα είναι για την Αμανή τα οφέλη από την επίσκεψη του κλιμακίου της Axion Hellas στην Βολισσό από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, αφού εκτός των δωρεάν ιατρικών … [Read More...]

Στο φως τα ευρήματα του Εμπορειούς

ΧΙΟΣ : Χαρούμενη γιατί θα μπορεί το κοινό να θαυμάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του Εμπορειούς είναι η Ολγα Βάσση Προϊσταμένη Αρχαιολογικής υπηρεσίας, αφού από σήμερα στην μόνιμη … [Read More...]