ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΧΙΟΣ : Ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με θέματα που αφορούν κυρίως την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τις διαδικασίες ασύλου.
 
Ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε εισαγωγικά πως το νομοσχέδιο επιδιώκει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα δύο σκοπούς: την απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου, με βάση τις δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί κατά τα 2-3 τελευταία χρόνια, και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
 
Τα κύρια σημεία των παρατηρήσεών του για τις διατάξεις το νομοσχεδίου ήταν τα εξής:
 
Υπογράμμισε το θετικό περιεχόμενο των ειδικών προβλέψεων για τους ανήλικους, αλλά και άλλες «ευάλωτες» κατηγορίες αιτούντων άσυλο, όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχές, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη απλοποίηση διάφορων σταδίων και διαδικασιών της εξέτασης αιτημάτων ασύλου μέσω τροποποιήσεων στο νόμο 4375/2016. Αυτή η απλοποίηση διαδικασιών αναμένεται να συντελέσει είτε με άμεσο (π.χ. μέσω της περιστολής της έννοιας της «τελεσίδικης απόφασης» ή της επίσπευση της προθεσμίας προσφυγής σε περίπτωση ανεπίδοτης απόφασης) είτε με έμμεσο τρόπο στη σύντμηση του χρόνου αναμονής στα νησιά. Σημείωσε πως με αυτές τις διατάξεις επιχειρείται η ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσης ουσιαστικής προστασίας των αιτούντων άσυλο και της ανάγκης αποτελεσματικότερης διαχείρισης του υψηλού αριθμού αιτήσεων στα νησιά, αλλά και συνολικά στη χώρα.
 
Αναφορικά με το ζήτημα του γεωγραφικού περιορισμού, τόνισε πως ενώ η μονομερής άρση του θα θεωρηθεί ενάντια στο γράμμα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. –Τουρκίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόσκαιρο μέτρο το οποίο θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα, λιγότερο επιβαρυντικά για τα νησιά, μέσα πολιτικής.
 
Υπογράμμισε και εξήγησε τη λογική των αποζημιώσεων που προβλέπονται για τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου (περιοχές Σούδας και Χαλκειούς) ως συνέπεια των προσφυγικών ροών.
 
Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις ο Α. Μιχαηλίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχιστεί με εντατικότερο ρυθμό η υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο, τόσο εντός Ελλάδας όσο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το βίντεο της ομιλίας του Ανδρέα Μιχαηλίδη είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=IbypITVUIiU&feature=youtu.be.
 

Latest..

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

ΧΙΟΣ : Ο Δήμος Χίου, προκειμένου να ξεκινήσει ένα διάλογο και να συντονίσει τις ενέργειες οι οποίες μπορούν και πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, … [Read More...]

ΣΥΝΕΔΡΙΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

ΧΙΟΣ : Ολοκλήρωσε τις εργασίες προετοιμασίας η Οργανωτική Επιτροπή του Παμβρονταδουσιακού Συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Ο ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ», που θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο … [Read More...]

TΟ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ» ΤΗΣ TEN

ΧΙΟΣ : Συνεχίζει το «λίφτινγκ» του στόλου της η TEN του Nικόλα Tσάκου, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 317,6 εκατ. δολ. O εφοπλιστής, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του … [Read More...]

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ

ΧΙΟΣ : Ζητούνται νέοι/ες από καφέ - μπαρ για να καλυφθούν θέσεις στο μπαρ, σέρβις, λάντζα και μάγειρα. Μόνο για μόνιμη απασχόληση. Απαραίτητη προυπόθεση η αποστολή βιογραφικού στο … [Read More...]

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΧ

ΧΙΟΣ : Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή πλεύσης του ιστιοπλοϊκού σκάφους της οικολογικής οργάνωσης SailMed, δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη άφιξη του στο λιμάνι … [Read More...]