ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΧΙΟΣ : Το χρυσάνθεμο είναι φυτό όρθιας ανάπτυξης, με ξυλώδεις βλαστούς διαφορετικού ύψους, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα του έχουν χαρακτηριστικό χρώμα και οσμή. Είναι έλλοβα, παχιά, συνήθως χνουδωτά με μήκος 6-10 cm. Kαλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. Είναι το κυρίαρχο φυτό του φθινοπώρου και τα λαμπερά του χρώματα μπορούν να διατηρηθούν με κανονικές συνθήκες μέχρι τα Χριστούγεννα.
Το χρυσάνθεμο είναι σκληρό πολυετές φυτό και υπάρχουν ψηλές ποικιλίες, που ξεπερνούν το 1,5 m, χαμηλές και μεσαίες. Το χρώμα των ανθέων είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί, μπρονζέ, κόκκινου, ροζ και άλλων χρωμάτων. Αν το φυτό δέχεται τις κανονικές περιποιήσεις του σπάνια παρουσιάζονται προβλήματα. Προτιμούν ηλιόλουστες τοποθεσίες. Σε σκιά αποκτούν λεπτούς και αραιούς βλαστούς, με λίγα άνθη. Χρειάζεται εδάφη όχι υπερβολικά λιπασμένα με καλή συγκράτηση νερού.
Οι λάτρεις των χρυσανθέμων δημιουργούν κήπους μόνο από αυτά, περιλαμβάνοντας όσο το δυνατό περισσότερες ποικιλίες. Αρκετοί δημόσιοι κήποι έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για την ανάδειξή τους. Σε μικρούς κήπους, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το μέρος που θα καταληφθεί από αυτά, την άνοιξη θα υπάρχει μόνο το φύλλωμά τους, αν και για πολλούς αξίζει τον κόπο να περιμένει κάποιος μέχρι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς το φυτό για να ανθίσει θέλει μικρή διάρκεια ημέρας.
Υπάρχουν επίσης τα χαμηλά χρυσάνθεμα, που κυμαίνονται σε ύψος από 25-40 cm, έχουν σφαιρική ανάπτυξη και πωλούνται έτοιμα, ανθισμένα σε γλάστρες. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν τοποθετηθούν σε εισόδους ή καθιστικά, αλλά και να μεταφυτευτούν στο έδαφος, δημιουργώντας εκπληκτικές κηλίδες μπορντούρες ή μωσαϊκά. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλα φυτά της ίδιας εποχής, όπως με τους πανσέδες ή το καλλωπιστικό λάχανο.
Τα χρυσάνθεμα μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν για κομμένο λουλούδι, αφού υπάρχουν ειδικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται μόνο γι αυτό σε θερμοκήπια. Εκεί, ρυθμίζοντας τη διάρκεια της ημέρας, επιτυγχάνεται άνθιση όλο το χρόνο.
 
 
Γράφει: Ανδριάνα Ν. Καρανικολή, Γεωπόνος.
E- mail: karanikoli.andriana@gmail.com
 

Latest..

ZHTOYN ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΧΙΟΣ : Ζητούν την αμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. Αναλυτικά η επιστολή τους: Στις 8 του … [Read More...]