Χωρίς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα εγκαίνια «Αγίασμα» της Παναγίας στο Αϊβαλ

ΛΕΣΒΟΣ: Δεν θα παραστεί τελικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην εκδήλωση εγκαινίων του «Αγιάσματος» της Παναγίας της Φανερωμένης, ενός από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά μνημεία του Μικρασιάτικου Ελληνισμού, στο νότιο τμήμα της πόλης των Κυδωνιών, το γνωστό Αϊβαλί που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα.
Ο Πατριάρχης όπως έγινε γνωστό ακύρωσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση δεδομένου έκτακτου ταξιδιού του στην Αγγλία. Όπως έγινε όμως γνωστό θα εκπροσωπηθεί από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.Το «Αγίασμα» της Φανερωμένης, ανακαινίσθηκε πρόσφατα από τον τοπικό δήμο με χορηγίες γνωστών πλούσιων Τούρκων που κατάγονται από το Αϊβαλί ενώ, προηγουμένως ανασκάφτηκε από πανεπιστημιακή αρχαιολογική σχολή φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για την ιστορία της αμιγώς ρωμαίικης αυτής πόλης, μέχρι την καταστροφή του 1922. Βρίσκεται πολύ κοντά στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Ορφανών (σημερινό Χαϊρεντίν πασά τζαμί) και ήδη εδώ και λίγους μήνες ήταν προσβάσιμο στους επισκέπτες στους χριστιανούς εκ των οποίων δίνονταν η δυνατότητα να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. Για τα «εγκαίνια» του αγιάσματος της Παναγιάς της Φανερωμένης στο Αϊβαλί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναμένεται να μεταβούν στη Μικρασιατική πόλη πολλοί προσκυνητές ιδιαίτερα απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων από τη Λέσβο. 
Ας σημειωθεί ότι στο Αϊβαλί και στα πλαίσια της προσπάθειας ένταξης της πόλης στο δίκτυο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο κυρίως λόγω του ρωμαίικου τμήματος της πολιτείας και των μνημείων της, έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος και αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής ο ιστορικός ναός του Ταξιάρχη. Ενώ από το Δήμο έχει δρομολογηθεί η επισκευή του ναού της Αγίας Τριάδας ο οποίος και έχει καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Απέναντι από το ναό αυτό βρίσκεται το σπίτι του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία δικτύου διαδρομών μέσα στην πόλη που θα διαπερνά από το σύνολο των μνημείων αυτών του μικρασιατικού Ελληνισμού. Τέλος τρεις επίσης εκκλησίες, αυτές της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας των ορφανών, του Αγίου Γεωργίου και του Αϊ Γιάννη της Αγοράς έχουν ανακαινισθεί και συνεχίζεται να χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, κάτι που έγινε από το 1923 για τις θρησκευτικές ανάγκες των νέων κατοίκων της πόλης, μουσουλμάνων της Κρήτης που μετακινήθηκαν στα πλαίσια της Συνθήκης της Λωζάννης.
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Latest..

ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ – ΖΕΣΤΗ

ΧΙΟΣ : Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, και ζέστη θα έχουν μέχρι τις αρχές της νέας εβδομάδας οι κάτοικοι της Χίου. Αναλυτικά στις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού θα έχουμε τις εξής … [Read More...]