2ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΧΙΟΥ: «ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» ΣΤΟ ΠΙΤΥΟΣ

ΧΙΟΣ : Την ετήσια χειμερινή εκδρομή της πραγματοποίησε η Κοινότητα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στο ορεινό χωριό Πιτυός. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στοιχεία τόσο για την πλούσια ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα, όσο και για τη γαστρονομική παράδοση συνέλεξαν οι Ανιχνευτές από τις έρευνες που διεξήγαγαν.
Αφού περιηγηθήκαν στα σοκάκια του χωριού, εκεί που η παράδοση και η ιστορία είναι παρόν σε κάθε βήμα, επισκεφτήκαν τον φημισμένο μεσαιωνικό Πύργο του Πιτυούς. 
 Στη συνέχεια της εκδρομής,  πέραν των προσκοπικών τεχνικών που είχαν επιλέξει οι Ανιχνευτές να φρεσκάρουν,  επισκεφτήκαν το πιο ζωντανό αξιοθέατο του χωριού, τον ξυλόφουρνο του κου Γιάννη Αποστολή, ο οποίος τους μύησε στα μυστικά του ζυμώματος και του ψησίματος με παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή σε πυρακτωμένο από φωτιά φούρνο. Πώς να περιγράψουν το χαρούμενο πρόσωπο,  και το «νεανικό»  ενθουσιασμό και την ενέργεια  με τον οποίο ο Κος Γιάννης και η σύζυγος του μετέφεραν πολλές γνώσεις και εμπειρίες τους που αφορούν την ιστορία του χωριού, την τέχνη του ζυμώματος και του ψησίματος μέσα από μια καθηλωτική φιλοξενία.
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της παραμονής στο χωριό, αναζητήσαν τη γνήσια συνταγή και τον τρόπο παρασκευής των γνωστών παραδοσιακών Χιώτικων  ζυμαρικών, τα επονομαζόμενα χερίσια μακαρόνια, ονομασία που αποδίδεται στον τρόπο παρασκευής τους, δηλαδή με τα χέρια.  Η Κα Μαρία με το σύζυγο της φιλοξένησε ένα ολόκληρο απόγευμα στο σπίτι τους, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα τόσο στους Ανιχνευτές, όσο και στα ενήλικα στελέχη της αυθεντικής και ζεστής χιώτικης φιλοξενίας.     Με περίσσια υπομονή και όρεξη έπλασαν, μαγειρέψαν και γευτήκαν τα γνήσια χερίσια μακαρόνια, με κόκκινη σάλτα και ντόπιο τυράκι.   Η Κα Μαρία όχι απλώς τους δίδαξε τα μυστικά  τοπικών εδεσμάτων, αλλά τους προσέφερε ως ανάμνηση στη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρασκευάζουν τα δικά τους χερίσια μακαρόνια, προσφέροντας τους τα κλαδάκια του σπάρτου για την παρασκευή των μακαρονιών, αλλά και το πιο σημαντικό , τη συνταγή για μακαρόνια χερίσια ασυναγώνιστης γεύσης και νοστιμιάς.
Τέλος, η Κοινότητα  ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης  για το ταξίδι στο χρόνο, στην παράδοση και την ιστορία, έκανε τη Δράση Προσφοράς της, που αφορούσε τον καθαρισμό του μουσειακού χώρου του Ελαιοτριβείου Γιαννόμωρου, καθώς και καθαρισμό από τα σκουπίδια περιμετρικά του Πύργου.
Αποχαιρετώντας το Πιτυός τους έκαναν την ερώτηση «τι μας άρεσε περισσότερο στο Πιτυός;» Με βεβαιότητα μπορούν να απαντήσουν, η θερμή φιλοξενία των κατοίκων του!
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς και στον Πρόεδρο του Κο Ζανή Κοκκολιά, τον κο  Νίκο Γεωργούλη , ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Μάκελος»,  καθώς και τους ιδιοκτήτες του Παλιού Σχολείου-Παραδοσιακού Ξενώνα Πιτυούς, για τη βοήθεια που παρείχαν.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον  κο Γιάννη Αποστολή και τη σύζυγο του, καθώς και στην Κα Μαρία Κριτούλη, μετά του συζύγου της,  που με αμεσότητα και ζεστασιά μοιράστηκαν μέρος της καθημερινότητας τους μαζί μας. 
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του χωριού για την εξαιρετική φιλοξενία.

Latest..

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΧΙΟΣ : Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου στην οποία μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης … [Read More...]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΤΟΥ 1ου Δ.Σ. ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του προγράμματος "Be friend with nature "  στο Οσμανιγιέ της Τουρκίας. Σε αυτήν  συμμετείχαν το 1ο Δ.Σ. Χίου  και τα … [Read More...]