Άγιος Ευστράτιος: εργασίες αποκάλυψης του παλιού οικισμού

ΛΗΜΝΟΣ:

Εργασίες που μοιάζουν περισσότερο με αρχαιολογική ανασκαφή ξεκίνησαν στον Άγιο Ευστράτιο, στο κέντρο του βόρειου Αιγαίου. 
Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου της αποκάλυψης και της αποκατάστασης του ιστορικού οικισμού που καταστράφηκε πριν από 55 χρόνια, στον μεγάλο σεισμό των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα τον Άγιο Ευστράτιο, τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Φεβρουαρίου του 1968. Από τον σεισμό σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39. Στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λήμνο κατέρρευσαν 175 κτίρια και 2.348 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Επίσης παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μέτρα. Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν επί μήνες πολλοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων, 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε στις 24 Απριλίου. Μετά τη σεισμική διεργασία η τότε δικτατορική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας διαγραφής της ιστορίας του νησιού που επί πολλά χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας, απαλλοτρίωσε τον παλιό οικισμό στο μεγαλύτερο μέρος του.
Συνεργεία του στρατού κατεδάφισαν το σύνολό του, ακόμα και τα κτήρια που είχαν περισωθεί, και κατασκεύασαν νέο οικισμό στη μοναδική πεδινή έκταση του νησιού, στις δύο πλευρές του χειμάρρου που διαπερνά την έκταση αυτή, ακόμα και σήμερα.
Χρόνια μετά γεννήθηκε η ιδέα της «επανασύστασης» του παλιού χωριού που άρχισε να υλοποιείται αυτές τις ημέρες.
Στην πρώτη φάση του έργου και σε μια έκταση 18.200 τετραγωνικών μέτρων, ξεκίνησε η απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών που καθαιρέθηκαν από τη στρατιωτική ΜΟΜΑ ούτως ώστε να αποκαλυφθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, δρόμοι, εκκλησιές και παρεκκλήσια του παλιού οικισμού. «Του οικισμού στολίδι για τον τόπο μας, ενός μοναδικού αρχιτεκτονικά οικισμού όπως καταλαβαίνουμε από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία η εικόνα του έχει σωθεί» λέει η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή.
Όπως σημειώνει, μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορέσουν ιδιοκτήτες κτισμάτων που κατεδαφίστηκαν να αναγνωρίσουν τις ιδιοκτησίες τους και να συμμετέχουν στην αναγέννηση του παλιού οικισμού. Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες άρσης της απαλλοτρίωσης μέρους του οικισμού που μετά το 1968 ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να απελευθερωθεί το σύνολό του.
Σε δεύτερη φάση, και μετά την αποκάλυψη και τη χαρτογράφηση των δημόσιων χώρων, θα ακολουθήσει η μελέτη της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού στον παλιό οικισμό. Η τρίτη φάση, που χαρακτηρίζεται και ως η «πιο δύσκολη» από την κα Κακαλή, θα είναι αυτή που θα υλοποιήσει τη μελέτη των παραπάνω δικτύων.
«Μέχρι και την υλοποίηση της τρίτης φάσης θα έχει βρεθεί το σύνολο των ιδιοκτητών των οικοπέδων όπου βρίσκονται τα παλιά σπίτια, ούτως ώστε να αποφασίσουν και πώς θα αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Η προσπάθειά μας αυτή μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και να δημιουργήσει ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης σε μικρά, κυρίως, νησιά που διαθέτουν ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως εγκαταλελειμμένους παλαιούς οικισμούς ή συστάδες αγροτικών εγκαταστάσεων σε περιοχές με περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ η σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα και τα τοπικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες πολυλειτουργικής τους αξιοποίησης» καταλήγει η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου.
archaiologia
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Πρόεδρος Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Ικαρίας: ”Γνωστοί Μπαχαλάκηδες” προσπάθησαν να αμαυρώσουν την Εθνική επέτειο

ΙΚΑΡΙΑ: Σε ένα δεικτικό σχόλιο προέβη ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας στην Ικαρία Γιάννης Σηφάκης, αναφορικά με την προσπάθεια κάποιων που όπως λέει στην … [Read More...]