Έκτακτο: Κρούσμα με κόκκινο σκαθάρι – Μεγάλος κίνδυνος για τους Φοίνικες στο Πλωμάρι

ΛΕΣΒΟΣ:

Δυστυχώς εντοπίστηκε κρούσμα και στο Πλωμάρι με το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες. Σήμερα το Πλωμάρι επισκέφτηκε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, κ. Γιώργος Λαγουτάρης μετά από ενημέρωση που έλαβε από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στον Άγιο Ισίδωρο. Επιβεβαίωσε πραγματοποιώντας αυτοψία, την ύπαρξη του κόκκινου σκαθαριού του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι “Ρυγχοφόρος”(Rhynchophorus) και αναπτύσσεται μέσα στα κλαδιά του δέντρου και φτάνει και στα ενδότερα του φοίνικα. Ένα από τα είδη που απειλούνται είναι οι “κανάριοι” φοίνικες που πληθώρα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμάριου, σε ξενοδοχεία, οικίες αλλά και στην κεντρική πλατεία.

Ο κ. Λαγουτάρης μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε, μας ενημέρωσε ότι όσοι ιδιώτες έχουν φοίνικες στις ιδιοκτησίες τους, αλλά και ο δήμος θα πρέπει να πραγματοποιήσουν έλεγχο, θα χρειαστεί να κλαδέψουν και να κάψουν τα κλαδιά. Το σκαθάρι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο που αναπτύσσεται μέσα σε κουκούλι και είναι πολύ δύσκολη η καταπολέμησή του.
Την άνοιξη είναι η εποχή που βγαίνει έξω και θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος στα δέντρα. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αντιμετώπισης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση αγροτικής οικονομίας στο τηλέφωνο 2251046660. Επίσης μπορούν να συμβουλευτούν γεωπόνους.
Μόνο σε ένα κλαδί βρέθηκαν 6 κουκούλια, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρίσκονται πολλά σε κάθε δέντρο που έχει προσβληθεί.

Previous articleΒανδαλισμός τους μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας στο Πλωμάρι Ιδρυτής και διαχειριστής του blog. Επαγγελματίας Φωτορεπόρτερ και αρθρογράφος-blogger.

Latest..

Επιτυχημένο Διαδικτυακό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων UNESCO

ΛΕΣΒΟΣ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO» Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό … [Read More...]

Πρόταση ύψους 3,6 εκ. ευρώ από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για τη βιώσιμη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με τη συνεργασία των Αντιδημάρχων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη και Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση, … [Read More...]

Τουρκία: Καταγγέλλουν την Google επειδή εμφανίζει Βόσπορο και Δαρδανέλια με την ελληνική ονομασία τους

ΛΗΜΝΟΣ: Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σκάνδαλο», ανακαλύπτοντας πως πίσω από την Google κρύβεται… ελληνικός δάκτυλος – Τις καταγγελίες ξεκίνησε ο απόστρατος ναύαρχος … [Read More...]