Έρευνα: Πόσο πληρώνουν οι χώρες για βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο – Η θέση της Ελλάδας

ΛΗΜΝΟΣ:

Νέα παγκόσμια έρευνα της GlobalPetrolPrices.com αποκαλύπτει πόσα χρήματα πληρώνουν οι χώρες εν μέσω ενεργειακής κρίσης για τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και το ρεύμα  αλλά και πόσα η  Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το finance.yahoo.com που επικαλείται σχετικά στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις χώρες που έχουν το υψηλότερο κόστος της τιμής της βενζίνης καθώς αυτή  διαμορφώνεται στη χώρα μας στα 7,6 δολάρια ανά γαλόνι. Δηλαδή η τιμή του λίτρου είναι λίγο πάνω από τα 2 ευρώ.

Παράλληλα στην ίδια έρευνα επισημαίνεται πως την υψηλότερη βενζίνη στον κόσμο την πληρώνουν οι πολίτες του του Χονγκ Κονγκ καθώς η τιμή διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 11,10 δολάρια ανά γαλόνι. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση αυτή είναι μεταξύ άλλων  οι υψηλοί φόροι φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τιμές της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου “εκτοξεύτηκαν” διότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας  διέλυσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της  ενέργειας.
Δείτε αναλυτικά  παρακάτω τον πίνακα με τις τιμές βενζίνης ανά χώρα

Επίσης στην ίδια έρευνα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Ηλεκτρική ενέργεια
Σε ασταθές επίπεδο βρίσκονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης  έχουν υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας . Μάλιστα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επίσης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υπερδιπλάσιες ή τριπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,14 δολαρίων  ανά κιλοβατώρα. Σημειώνεται δε πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2022  σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές της ηλεκτρικής  ενέργειας θα μειωθούν κατά 11% το 2023 μετά την άνοδο 60% που παρατηρήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022.
Φυσικό Αέριο
Την πιο υψηλή τιμή του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο την έχει η Ολλανδία (με 0, 41 δολάρια ανά μεγαβατώρα). Παράλληλα επισημαίνεται πως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας οι τιμές του φυσικού αερίου σε  ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν εξαπλασιαστεί.
Όσον αφορά τη χώρα μας, προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η  θέση στη παγκόσμια λίστα με τις χώρες που έχουν την υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου.

Ολλανδία 0, 41 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Σουηδία: 0, 24 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Γερμανία 0, 21 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Βραζιλία 0, 20 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Δανία:0,19  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ισπανία  0,17  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Χονγκ Κονγκ  0,14  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Tσεχική δημοκρατία 0, 14  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ελλάδα 0,12  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ιαπωνία: 0,11  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ηνωμένο Βασίλειο 0,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ελβετία 0,10 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Πορτογαλία 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Μπαρμπάντος 0,09  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Πολωνία 0,09  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Βουλγαρία 0,09 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Ιρλανδία 0,08  δολάρια ανά μεγαβατώρα
Αυστραλία 0,07 δολάρια ανά μεγαβατώρα
Μεξικό 0,07 δολάρια ανά μεγαβατώρα

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα

Ακολουθήστε το LimnosReport.gr – στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Latest..

Χρ.Στεφανάδης: Παραπλανητική διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων με το όνομα του

ΙΚΑΡΙΑ: Θύμα επιτήδειων φέρεται να έπεσε ο Βουλευτής του Νομού Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, αφού όπως τον ενημέρωσαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφήμιση ”θεραπευτικών” προϊόντων … [Read More...]