Έστειλαν μήνυμα σε Κύτελη και Μηταράκη: Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας είναι γελασμένοι!

ΛΕΣΒΟΣ:

 Μαχητική απάντηση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης  – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία και διατήρηση κέντρων φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες, δόθηκε από τη Μυτιλήνη στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού κέντρου, Σωματείων και Φορέων,.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου θυροκολλήθηκαν τα αιτήματα των νησιωτών και απαιτήθηκε όλοι οι αιρετοί, να σταθούν στο πλευρό του λαού του νησιού, που έχει εκφράσει την ετυμηγορία του, και να μην υλοποιούν τις κατευθύνσεις Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν: οι Δημοτικές Παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου με επικεφαλής την Νίκη Τσιριγώτη και Γιάννη Συκά αντίστοιχα, η «Επανεκκίνηση» με επικεφαλής τον Κώστα Αστυρακάκη και «Πυξίδα με τον Πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη. 
Ακόμα η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη. 
Τέλος παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου. 
    Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του  Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου που αφού χαιρέτησε την κινητοποίηση των φορέων που γινόταν ταυτόχρονα στη Λήμνο, και ανακοίνωσε την προετοιμασία νέου μεγάλου συλλαλητηρίου, τόνισε:
‘’ Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που πήραν σωματεία, σύλλογοι και φορείς για τη συνδιοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. να μετατρέψουν τα νησιά μας σε απέραντες φυλακές, ενάντια στη δημιουργία νέας φυλακής στο νησί μας. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και στους εργαζομένους, στα σωματεία και στους φορείς της Λήμνου που την ίδια ώρα ενώνουν τις φωνές τους με τις δικές μας στέλνοντας και από τη Λήμνο ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα νησιά μας δεν θα μετατραπούν σε φυλακές.
       Η επιμονή αυτή της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν αποτέλεσε για το λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδια τους όπως γνωστό είναι και πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού εδώ και χρόνια. Τόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους νησιώτες αλλά συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται υποτυπώδη μέτρα υγιεινής. 
         Η επιμονή της Κυβέρνησης σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο Λεσβιακός λαός, μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Ο ηρωικός αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα αποτελεί φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και εδώ και στη Χίο αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς, ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός. Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας είναι γελασμένοι!
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!
Ότι και να προσπαθήσουν θα μας βρούνε μπροστά τους!
     Μπροστά τους όμως θα μας βρούνε και όλοι αυτοί που σπέρνουν την μισαλλοδοξία, που καλλιεργούν το μίσος και τη ξενοφοβία, που εχθρός τους είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες και η νεολαία. Είναι το μακρύ τους χέρι, είναι τα τσιράκια του συστήματος, είναι οι φασίστες εγκληματίες των διάφορων εθνικιστικών ομάδων.
     Σήμερα είναι η αρχή, είναι η σπίθα! Με τον συντονισμό της δράσης μας όλων των φορέων, με μια συντονιστική επιτροπή σωματείων, φορέων και συλλόγων θα πετύχουμε αυτό που φαντάζει δύσκολο. Θα γκρεμίσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης όπως άλλωστε το κάναμε στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασισμένοι με κατά τόπους δράσεις και πρωτοβουλίες, και προετοιμάζουμε νέο, πιο μεγάλο Παλλεσβιακό συλλαλητήριο. 
    Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά! 
   Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!’’
   Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων μίλησε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Στεφανής, που σημείωσε: ‘’Λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα εκατομμύρια, όταν πρόκειται να φτιάξουν τις φυλακές ψυχών της ΕΕ, όταν πρόκειται να αγοράσουν φρεγάτες, όταν πρόκειται να στείλουν στρατό και εξοπλισμό εκτός συνόρων για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για απαιτήσεις εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλοκαναλαρχών, Για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, για τη υγεία και την παιδεία μας, μας λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο.’’
    Εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ομιλία έκανε η Μαρία Μαδιτυνού λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘’Οι σύλλογοι γυναικών μαζί με άλλους φορείς παλεύουν με στόχο τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, μέτρων για την προστασία των εγκύων, των παιδιών, των γυναικών με προβλήματα υγείας και αναπηρία, σε κάθε δομή που διαμένουν πρόσφυγες. Οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν και την ανάγκη να δοθεί στους πρόσφυγες η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να φτάσουν στις χώρεςπου θέλουν, να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.’’
  Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, απήυθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Βελλή: ‘’Εμείς οι εργαζόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή τη κατάσταση. Να τοποθετούμε προσωρινούς επιδέσμους σε μια μόνιμα ανοιχτή πληγή των συνανθρώπων μας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατάται από τη στιγμή που φτάνουν στο νησί. Οι ταχύτατες διαδικασίες ασύλου δεν δίνουν το δικαίωμα ούτε σε έγκαιρη νομική βοήθεια, ούτε σε ολοκληρωμένη κοινωνική υποστήριξη. Οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις ακόμη και σοβαρών ασθενειών που παραβλέπονται. Ακόμη όμως και όταν υπάρχει η ιατρική διάγνωση τότε αυτή παρεμποδίζεται από τις απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης του camp. Ή ακόμη όταν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ή απειλή και πρέπει να απομακρυνθούν σε προστατευόμενο χώρο και αυτος ο χώρος απλά δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα με αυτές τις ανάγκες τα προγράμματα στέγασης κλείνουν ή μειώνουν τη χωρητικότητα θέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στη διαχείριση αυτών των συνθηκών και οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους που καλύπτουν βασικές ανάγκες. 
Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στο προσφυγικό να ενταχθούν σε κρατικούς φορείς ώστε να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες με βάσει τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα. Όχι αποσπασματικά και όχι με τη λογική του «ότι μου επιτρέπει φέτος το budget κάνω», και μόλις μειωθεί ή σταματήσει η χρηματοδότηση της κάθε ΜΚΟ να αφήνουν δεκάδες εργαζόμενοςυ στην ανεργία, ενώ μπορούν και χρειάζεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. ‘’
  Ο Ιάσωνας Ντότσικας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ, στο Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος Γεωγραφίας, είπε: ‘’Θα  συνεχίσουμε, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε κάθε έναν και κάθε μιά που ψάχνει μια καλύτερη ζωή. Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα με την πάλη για απεγκλωβισμό, να απομονώνουμε κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή από το Πανεπιστήμιο και παντού, που επιδιώκουν να παρουσιάσουν σαν εχθρούς μας τους ξεριζωμένους. Ειδικά τώρα, που ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τα σκυλιά βγήκαν ξανά από τις τρύπες τους επιτιθέμενοι σε αγωνιστές μαθητές και φοιτητές με την ανοχή της Κυβέρνησης και της αστυνομίας. Με την βία και την αθλιότητα τους προσπαθούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν τους λαούς μεταξύ τους, να μας διαχωρίσουν και να μας εκφοβίσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να περάσει!’’
     Στην πορεία ακούστηκαν τα συνθήματα: ‘’ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΒΑΣΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ΄΄, ‘’ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ’’, ‘’ΠΝΙΓΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ’’, ‘’ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ’’.
Μεγαλώνει ο αριθμός σωματείων, φορέων, συλλόγων και τοπικών συμβούλιων κοινοτήτων που έχουν υιοθετήσει το πλαίσιο αιτημάτων:
Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό-ούτε κλειστό, να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων Hot spot. 
Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. 
Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου.
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. 
Σωματείο Επισιτιστικών-Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου. 
Παράρτημα Μυτιλήνης Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης. 
Σωματείο Φορτοεκφορτωτών & Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου. 
Σωματείο Επαγγελματιών-Υπαλλήλων-Οδηγών Εισπρακτόρων Λέσβου. 
Εθνική Ένωσης Φορτοεκφορτωτών Λιμένος & Προλιμένος Μυτιλήνης «Ποσειδών».
Σωματείο Χειριστών Εκσκαφτικών-Ανυψωτικών Μηχανημάτων και Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Βορειοανατολικού Αιγαίου.  
Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές & Υπηρεσίες στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. 
Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου 
Ένωση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών & Εμπόρων Πέτρας.  
Ένωση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών & Εμπόρων Αγιάσου «ο Ερμής». 
Σωματείο Ξυλουργών Λέσβου. 
Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης. 
ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. 
Σύλλογος Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου. 
Αγροτικός-Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου. 
Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας. 
Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου. 
Αγροτικός Σύλλογος Λ. Θερμής. 
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης. 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφίων. 
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ. 
Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ. 
Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου. 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Τοπική κοινότητα Μανταμάδου. 
Τοπική κοινότητα Καλλονής.  
Τοπική Κοινότητα Αρίσβης. 
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ 
Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. 
Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου. 
Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου. 
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης». 
ΕΛΜΕ Λήμνου & Αγ. Ευστρατίου. 
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου. 
Ένωση Ιατρών Λήμνου. 
Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου. 

Latest..

Σχεδόν 1 ίντσα βροχόπτωσης εχτές σε Πλωμάρι & Μυτιλήνη – Αναλυτικά μετεωρολογικά δεδομένα για 15/10/2021

ΛΕΣΒΟΣ: Σχεδόν 1 ίντσα βροχόπτωσης κατέγραψε εχτές Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 ο μετεωρολογικός μας σταθμός. Συγκεκριμένα το βροχόμετρο κατέγραψε 22,8mm που ισούνται με … [Read More...]

ΑΣΠΙ: Για τη Φωτιά στο ΧΑΔΑ Φυτέματος

ΙΚΑΡΙΑ: Οι απειλές και οι εκφοβισμοί των κατοίκων της περιοχής που έβλεπαν δεκάδες φορτηγά επί σειρά ημερών να ξεφορτώνουν ανεξέλεγκτα υλικά (στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα) στη … [Read More...]