Αναδιάρθρωση στην Αυγή

ΙΚΑΡΙΑ :

Θα κυκλοφορεί μόνο το Κυριακάτικο φύλλο, θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του το site της ΑΥΓΗΣ.
Η Ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς μετά από 69 έτη κυκλοφορία (Ιδρύθηκε το 1952) αλλάζει φυσιογνωμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα συνεδριάζει με μοναδικό αντικείμενο το μέλλον της εφημερίδας. Θα υπάρξει εθελούσια αποχώρηση μελών-εργαζόμενων της εφημερίδας, όπου θα εγκριθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα κλείσει το καθημερινό φύλλο και θα κυκλοφορεί μόνο την Κυριακή, ωστόσο αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της διαδικτυακά.
Ο Άγγελος Τσέκερης, διευθυντής της εφημερίδας, παραιτήθηκε.Με ανάρτησή του στο Facebook επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως αναλαμβάνοντας εκτιμούσε πως σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 5.000 ηλεκτρονικοί συνδρομητές, που θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα της εφημερίδας. Η εφημερίδα από τι γράφει η ίδια σε ανάρτησή της, απορροφά περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, με τα διαφημιστικά έσοδα, συνεχώς να μειώνονται.
Ή εφημερίδα ανέμενε από τα ίδια της τα μέλη ενίσχυση, ωστόσο ο τέως διευθυντής της εφημερίδας, όπου ανέμενε τουλάχιστον 5000 μέλη εξηγεί στην ανάρτησή του:
“Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε. Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε” σημείωσε τονίζοντας: Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.
Αποφάσεις του ΔΣ των εργαζόμενων στην εφημερίδα
Όχι στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ. Αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια
Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών, και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για την κρίσιμη ιστορικά στιγμή που βιώνει η εφημερίδα, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ αποφάσισε ομόφωνα με 49 ψήφους ΥΠΕΡ τα εξής:
Δηλώνουμε απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μετά από 7 δεκαετίες αδιάλειπτης καθημερινής μάχης για την ενημέρωση, η οποία ανετράπη μόνο από το καθεστώς των συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ παραμένουμε ακόμη εδώ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η καθημερινή και κυριακάτικη έκδοσή της, θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας.
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και κυνική τη στάση της διοίκησης, η οποία, ενώ εξακολουθεί να μην μας ενημερώνει επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ως βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ενημερωθήκαμε και για την παραίτησή του διευθυντή της εφημερίδας Ά. Τσέκερη, με αποτέλεσμα να μένει σήμερα διευθυντικά ακέφαλη.
Ομως η χρεοκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.
Αναδεικνύουμε ξανά το εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανέναν απολογισμό σχετικά με το τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.
Επαναλαμβάνουμε ακόμη τη δυσαρέσκειά μας από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις στις συναντήσεις του προηγούμενου διαστήματος με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δεν δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου την επόμενη μέρα του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε εκ νέου συνάντηση, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με στόχο να λάβουμε καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί η διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, απευθυνόμαστε στους αναγνώστες και φίλους της ΑΥΓΗΣ, στον κόσμο της Αριστεράς, στην κοινωνία, στους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, στους εργαζόμενους και στα σωματεία άλλων κλάδων προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα μας για δουλειά και αξιοπρέπεια που ξεκινάμε.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μια σειρά κινήσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ, ενημερωτικά σποτάκια με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, απολυμένους, αγωνιζόμενους, μετανάστες, αποκλεισμένους, στους οποίους η εφημερίδα μας έχει δώσει φωνή μέσα στα χρόνια, αποστολή ψηφίσματος προς ομοσπονδίες και σωματεία με το οποίο θα ζητάμε την αλληλεγγύη τους στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, καθώς και κείμενο συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.
Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου, στα γραφεία του συλλογικού ιδιοκτήτη, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ την Πέμπτη 13.11 καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Στην πλευρά της Ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα «λόγια που καίνε», όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης.
Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ
11.1.2022
Ηλιόπουλος:«Κανονικά το κυριακάτικο φύλλο – Αναστολή στο καθημερινό»
«Η Αυγή δεν θα κλείσει, θα κάνουμε τα πάντα για αυτό», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου το ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 και στον Γιώργο Πιέρρο.
Ο κ. Ηλιόπουλος, παραδέχθηκε ότι η εφημερίδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το βασικό σενάριο σε αυτή την φάση, όπως είπε, είναι να διατηρηθεί το Κυριακάτικο φύλλο και το ψηφιακό κομμάτι της εφημερίδας ενώ η ημερήσια κυκλοφορία, για ένα μικρό διάστημα, θα ανασταλεί.
Επιπλέον, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην πανδημία καταλογίζοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείριση της. «Είναι αδιανόητο να μην έχει υπάρξει πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους γονείς έχουν παιδιά που βρέθηκαν θετικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον βηματισμό της Πορτογαλίας όσον αφορά τον εμβολιασμό. Ταυτόχρονα, να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας και να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό η τηλεργασία, ειδικότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς.
[embedded content]
Περισσότερες πληροφορίες στην Αυγή
Σχετικά

Latest..

Γενικό Λύκειο Μύρινας: “The Tipping Point in Education” – Επαγγελματικές διέξοδοι στον Πολιτισμό και στην Έρευνα

ΛΗΜΝΟΣ: Οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Μύρινας συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στις δράσεις “Επαγγελματικές διέξοδοι στον Πολιτισμό” και “ … [Read More...]

Συγκλονιστική συνέντευξη – Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Μου προσέφεραν ένα ποτό και έχασα συνείδηση – Θυμάμαι από πάνω μου δυο άνδρες (βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Συγκλονιστικά είναι τα όσα καταθέτει η 24χρονη Γεωργία που μίλησε για πρώτη φορά για τα όσα εφιαλτικά βίωσε την παραμονή της Όρωτοχρονιάς στη σουίτα του πολυτελούς … [Read More...]