Ανακύκλωση στο σπίτι: 3+1 τρόποι για να την κάνουμε ακόμη πιο εύκολη

ΙΚΑΡΙΑ:
Η ανακύκλωση, βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας στην οποία στρέφεται ο πλανήτης, οφείλει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε να γίνεται μηχανικά και αυτοματοποιημένα, με τον καλύτερο τρόπο.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος μπορεί να είναι πράξη ατομική ή συλλογική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Όποια και εάν είναι η αφετηρία της κάθε πράξης, μία είναι η κοινή συνισταμένη, πως για τον πλανήτη γινόμαστε ένα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως είτε είναι μικρές, είτε μεγαλύτερες, οι καθημερινές μας συνήθειες εντός του σπιτιού, μπορούν να συνθέσουν το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που προστίθεται στις πιέσεις που ασκούμε στη φύση ως ανθρωπότητα.
Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, ενώ «θέλουν», συχνά δεν μπορούν να εντοπίσουν το «πώς» θα δράσουν υπέρ του περιβάλλοντος. Το Α και το Ω, λοιπόν, είναι η σωστή και επαρκής ενημέρωση, ακόμα και για απλές διαδικασίες της καθημερινότητάς μας.

Προσθέτουμε κάδους ανακύκλωσης και στο σπίτι
Η αλήθεια είναι πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Φυσικά, για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται πρωτίστως να ξέρουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Επομένως, αφού εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με έγκυρες πληροφορίες, θα έρθει η ώρα να οργανώσουμε τις κινήσεις μας με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Η δημιουργία του δικού μας κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων στο σπίτι!

Ένας μικρός κάδος για κάθε υλικό θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη λεγόμενη «διαλογή στην πηγή» και επομένως να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στη συνέχεια της διαδικασίας. Σε γενικές γραμμές, αρκεί να υπολογίσουμε ένα δοχείο απορριμμάτων που θα αντιστοιχεί στον μπλε κάδο (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο), έναν κάδος για τα υπολείμματα φαγητού, που θα αδειάζει με τη σειρά του σε καφέ κάδο, κοκ.
Περιορίζουμε το food waste
Πόσες φορές έχει τύχει να πετάξουμε φαγητό που περίσσεψε ή να απορρίψουμε κάποιο προϊόν που έχει φτάσει κοντά ή έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης; Το παραπάνω φαινόμενο του λεγόμενου food waste ή σπατάλης τροφίμων στα ελληνικά, επιβαρύνει δραματικά το περιβάλλον και η εξάλειψή του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πώς μπορούμε να το περιορίσουμε; Βασικά και κατά κύριο λόγο, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση και άρα αγοράζοντας μόνο όσα χρειαζόμαστε. Κατά δεύτερο λόγο, εντάσσοντας την έννοια της ανακύκλωσης και στα τρόφιμα: Το φαγητό που περισσεύει δεν πετιέται στα σκουπίδια, αλλά αντίθετα προσφέρεται σε κάποιον που το χρειάζεται ή αναπροσαρμόζεται και αξιοποιείται τις επόμενες ημέρες.

Latest..