Ανδρέας Μιχαηλιδης: «Απαιτείται ειδική δέσμη μέτρων για την προστασία των νησιών από την ακρίβεια»

ΙΚΑΡΙΑ :

Η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της ακρίβειας πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα νησιά, λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ενδεικτικά, η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές.
Την ίδια ώρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις μετά από μια δεκαετία κρίσης και πανδημίας δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από το μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές.
Η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμείνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.
Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ανεξάρτητα και πέρα από το σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025, και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους – των χρεών της πανδημίας.
Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα.

Latest..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάκαμψη

ΚΩΣ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 2 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην παροχή στήριξης των επενδύσεων για βιώσιμη ανάκαμψη. Η αντιπρόεδρος … [Read More...]

Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία για την «ευλογιά των πιθήκων» – Δεν βρίσκουν τον «ασθενή 0»

ΚΩΣ: Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ερευνούν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας, ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων, καθώς οι ασθενείς που έχουν εντοπιστεί από τις 6 Μαΐου μέχρι … [Read More...]