Αντί καλάντων, νομολογία του ΣτΕ για υγρότοπους- ανακοίνωση ΕΠΠΟΧΙ

ΧΙΟΣ :

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου εύχεται σε όλους και όλες καλές γιορτές και υγεία, επιθυμεί δε αντί για κάλαντα να σας πει σημαντικά νέα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 151/2022 πρόσφατη γνωμοδότησή του, η οποία εδώ και μερικές ημέρες έχει την ισχύ νομολογίας, ορίζει ότι όλοι οι υγρότοποι της χώρας, θεσμοθετημένοι ή μη, τυγχάνουν προστασίας ως στοιχεία του περιβάλλοντος κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Συνθήκη Ραμσάρ, τον νόμο για τη βιοποικιλότητα και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πουλιά. (Σχετ.: https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/370774_prostateyontai-oloi-oi-ygrotopoi)
Στο νησί μας έχουμε αρκετούς καταγεγραμμένους μικρούς υγρότοπους οι οποίοι αποτελούν υδροβιότοπους για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, με τους πιο διάσημους από αυτούς, όχι λόγω της ομορφιάς και της σημαντικότητας τους αλλά δυστυχώς λόγω της συνεχούς υποβάθμισης τους από τις τοπικές κοινωνίες κ τον δήμο Χίου, τους υδροβιότοπους Μαλαγκιώτη στη Βολισσό, Σαλάγωνα στους Ολύμπους και Κώμης.
Είναι γνωστά τα εντός του έτους 2022 κατορθώματα του δήμου Χίου ο οποίος, σύμφωνα με την αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κατέστρεψε 800 από τα 1.200 τμ της επιφάνειας του υγροτόπου Σαλάγωνα για την κατασκευή χώρου στάθμευσης προς εξυπηρέτηση παρακειμένου μπιτς μπαρ. (Βλ. σχετ. στην επισυναπτόμενη φωτογραφία εγγράφου της Υπηρεσίας).
Είναι επίσης γνωστός ο συνεχής και διαχρονικός βανδαλισμός και η ασέβεια της τοπικής κοινωνίας καθώς και η αδιαφορία της Κοινότητας Βολισσού προς τον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη (βλ. σχετ. : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0s5ydAkRrT7kMnCjHBMepmeTagXG6XetCzDWrhQbJDWYbuJRMwH1jGhJSubQwUCfl&id=100086425867612 )
Τέλος, είναι γνωστή η τεράστια πίεση που δέχεται ο υγρότοπος της Κώμης από την τουριστική και την οικιστική ανάπτυξη.
Όλες αυτές οι ενέργειες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τους υγρότοπους, εκτός του ότι αποτελούν ντροπή για το σύνολο της κοινωνίας μας και της κουλτούρας του νησιού μας, είναι ποινικά κολάσιμες είτε οι υγρότοποι αυτοί προστατεύονται από Π.Δ όπως ο Μαλαγκιώτης, είτε όχι, αφού με την πρόσφατη  νομολογία του ΣτΕ προστατεύονται πλέον όλοι ανεξαιρέτως οι υγρότοποι της Ελλάδας.
Ελπίζουμε η νέα χρονιά, με την νέα αυτή νομολογία προστασίας όλων ανεξαιρέτως των υγρότοπων, να είναι μια χρονιά αλλαγής της νοοτροπίας μας ως κοινωνίας.
Να σταθούμε πλέον με σεβασμό απέναντι στη φύση και στα τοπία του νησιού μας, να προστατεύσουμε τους υγρότοπους.
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού Χίου θα αναλάβει μέσα στο ερχόμενο έτος πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για την σπουδαιότητα των υγροτόπων στη ζωή μας. Επίσης, δηλώνει ρητά ότι θα βρίσκεται συνεχώς απέναντι σε κάθε ενέργεια, δημοτική η ιδιωτική, που αλλοιώνει ή καταστρέφει τους υγρότοπους του νησιού μας και θα ασκεί κάθε νομικό μέσο για την προστασία τους.

Latest..

Δηλώσεις Κρασώνη

ΣΑΜΟΣ: Δηλώσεις του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Futsal Κρασώνη, μετά από τον αγωνα με την Σάμος Futsal 5-5 στη ΣάμοSamosSport.gr … [Read More...]

Από τη συνάντηση του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μ.Κουτουλάκη με τον Έπαρχο ΠΕ Καλύμνου Μ.Μουσελλή (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Στην Κάλυμνο ήλθε σήμερα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023,το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ Μανώλης Κουτουλάκης, προκειμένου να … [Read More...]